Friday, 28 March 2014

Tuhan beri aku cinta

Walau aku senyum bukan bererti
Aku selalu bahagia dalam hari Ada yang tak ada di hati ini Di jiwa ini hampa
Mungkin akan ada cerita cinta
Namun ada saja cubaan hidup
Seakan aku hina
Untuk temaniku dalam sepi
Tangkap aku dalam terang-Mu
Biarkanlah aku punya cinta
Aku juga berhak bahagia
Berikan restu dan halal-Mu


Tuhan beri aku cinta
Mungkin akan ada cerita cinta
Namun ada saja cubaan hidup
Seakan aku hina
Untuk temaniku dalam sepi
Tangkap aku dalam terang-Mu
Biarkanlah aku punya cinta
Aku juga berhak bahagia
Berikan restu dan halal-Mu


Tuhan beri aku cinta


Ku bertemu sang adam di simpang hidupku
Tuhan berikanlah aku cinta
Tuhan berikanlah aku cinta
Ku bertemu sang adam di simpang hidupku
Tuhan berikanlah aku cinta

Tuhan berikanlah aku cinta

#emo #emositakstabil #jiwangkarat #kisahhati

p/s: mama cuba senyum tuk nyawa dan cinta hati mama. amma taknak mereka susah hati :(

Love: Sweet Mama

Wednesday, 15 January 2014

Genap lah setahun

9/1/13 - 9/1/14 maka genap lah setahun perubahan besar dalam hidup mama dan anak-anak. Selain status mama bertukar, seluruh kehidupan kami 3 beranak juga bertukar. Alhamdulillah,  Allah permudahkan segalanya.  Mama dan ank2 berjaya harungi cabaran dan dugaan sepanjang hidup bertiga.
Terima kasih tak terhingga diucapkan tuk mak, adik beradik, anak2 sedara, officemate, BFFs dan ank2 kerana sentiasa berikan semangat tuk mama teruskan hidup dan yakinkan mama yang mama mampu jalani hidup tanpa papa. Walaupun cabarannya kekadang mampu buat mama hilang punca, hilang keyakinan dan hilang semangat. Tapi kalian sentiasa berikan mama kekuatan tuk jalaninya.
Dugaan ini buat mama dan anak2 lebih kuat dan tabah. In shaa Allah.
Moga Allah terus beri kekuatan tuk kami jalani hidup bertiga. Moga Allah permudahkn urusan kami. Moga Allah murah kan rezeki kami dan tidak lagi mengharapkan bantuan pinjaman kewangan dari keluarga. Moga Allah bukakan hati papa tuk hulurkan nafkah keperluan anak2.  Amin Ya Rabbal Al Amin.
Terima kasih pada kakak mama, Endek, Anjang dan kak ngah yang selalu hulurkan bantuan kewangan tuk dipinjamkan pada mama saat mama perlukan dana. Terima kasih pada officemate mama yang selalu beri pandangan dan nasihat macam mana mama dan mulakan langkah especially bab berkaitan mahkamah dan pejabat agama. Terima kasih BFFs, Nadhra, Ana Farhana, Eida, Sarah, Ejan, Ayu, Isha, Amm dll yang sentiasa menadah telinga saat mama nak luahkan perasaan yg terbeban dihati dan sentiasa beri mama kata-kata semangat. Terima kasih kerana kalian pinjamkan telinga dan bahu tuk mama mengadu. Setiap satu jasa kalian pd amma dan anak2 tak akan mama lupakan sampai ke akhir hayat.
Terima kasih pada anak sedara mama, iqa yang bagi mama pinjam kereta saat papa amik balik kereta dia dari mama. Tq hulurkan bantuan saat mama patah kaki nak ke mana-mana sebab takde kereta. Terima kasih pada anak sedara, Ayong sebab tolong jagakan anak-anak saat mama hilang punca saat papa tinggalkan kami. Terima kasih pada kak ngah dan abg ngah yang tumpangkan kami 3 beranak saat mama tak mampu nak hidup bertiga saat papa tinggalkan kami. Terima kasih pada Andak dan family yang tolong mama jagakn Zahra dan Zharif saat mama outstation dan tq sebab tak berkira masa dan wang ringgit dengan anak2 mama.
Ucapan terima kasih dan belanja makan mungkin tak cukup tuk membalas setiap satu bantuan kalian pd kami bertiga tapi kami bertiga takkan lupakan selagi hayat kami ada.
Tq pd MZMB yg tolong mama uruskan pembelian En. Black dan sentiasa ada tuk mama, buat mama tersenyum semula saat merasa diri ini tak layak tuk senyum.  You know who you are! Tq so much ;)
Setahun yang lalu mungkin pahit tuk kami bertiga tetapi setahun yang akan datang di harapkan akan beri kenangan manis tuk kami. In shaa Allah.  Amin.

Salam Maulidur Rasul

Seratus Sunnah Nabi s.a.w Dalam Kehidupan

1-Tidur Dalam Keadaan Berwuduk
2- Baca surah Ikhlas, Al-Falak dan An-Nas Sebelum Tidur
3- Takbir dan Tasbih Ketika Tidur 
4- Berdoa Ketika Terbangun Dari Tidur Waktu Malam
5-Doa ketika Bangun Daripada Tidur
6- Berkumur dan Menghisap Air Ke Dalam Hidung Dari Satu Cedukan Sebelah Tangan
7- Berwuduk Sebelum Mandi
8-Baca Doa Selepas Wuduk
9-Jimat Penggunaan Air
10- Selepas Wuduk Sembahyang Dua Rakaat
11-Menjawab Seruan Azan
12- Banyak Bersugi
13- Ke Masjid Awal
14- Pergi Ke Masjid Berjalan Kaki
15- Hadir Sembahyang Dengan Tenang
16- Doa Ketika Masuk Dan Keluar Masjid
17- Sembahyang Berhadang
18- Duduk Atas Dua Tumit Yang Didirikan Ketika Duduk Antara Dua Sujud
19-Duduk Atas Lantai Dengan Mendirikan Kaki Kanan Ketika Duduk Tahyat Akhir
20- Banyakkan Berdoa Setelah Tahyat Akhir Dan Sebelum Beri Salam
21- Melakukan Sembahyang Sunat Rawatib
22- Sembahyang Dhuha
23-Qiyamullail
24- Sembahyang Witir
25- Sembahyang Dengan Beralas Kaki
26- Sembahyang Di Masjid Quba’
27- Sembahyang Sunat Di Rumah
28-Sembahyang Istikharah
29-Duduk Di Tempat Sembahyang Selepas Sembahyang Subuh Hingga Terbit Matahari
30- Mandi Hari Jumaat
31- Hadir Awal Untuk Sembahyang Jummat
32- Mencari Masa Mustajab Doa Hari Jumaat
33- Pergi Dan Balik Sembahyang Raya Dengan Jalan Berbeza
34- Sembahyang Jenazah
35- Ziarah Kubur-kubur
36- Sahur (Puasa)
37- Segera Berbuka Puasa
38-Menghidupkan Ramadhan
39- Iktikaf Pada Bulan Ramadhan
40- Puasa Sunat Enam Hari Dalam Bulan Syawal
41- Puasa Tiga Hari Setiap Bulan
42- Puasa Hari Arafah
43- Puasa Hari Asyura
44- Pilih Seorang Ketua (Musafir)
45- Takbir Ketika Melalui Tempat Tinggi Dan Tasbih Ketika Menuruni Tempat Rendah
46- Doa Ketika Singgah Sesuatu Tempat
47- Terlebih Dahulu Ke Masjid Apabila Balik Dari Musafir
48- Doa Ketika Pakai Baju Baru
49- Mula Dengan Kaki Kanan Apabila Pakai Alas Kaki
50- Baca Bismillah Ketika Makan
51- Ucap Al-Hamdulillah selepas Makan
52- Minum Dalam Keadaan Duduk
53-Berkumur Dengan Susu
54- Tidak Mencela Makan
55- Makan Dengan Tiga Jari Tangan Dan Menjilat Jari Itu Apa Bila Selesai Makan
56- Minum Dan Berubat Dengan Air Zam-Zam
57- Sarapan Terlebih Dahulu Sebelum Pergi Sembahyang Raya Fitri
58- Banyak Membaca Al-Quran
59- Baca Al-Quran Dengan Suara Yang Bagus
60- Zikir Kepada Allah Setiap Ketika
61- Bertasbih
62- Mendoakan Orang Yang Bersin
63- Doa Untuk Pesakit
64- Meletak Tangan Pada Tempat Sakit Serta Doa
65-Berdoa Ketika Mendengar Ayam Berkokok
66-Berdoa Ketika Hujan Turun
67- Baca Zikir Ketika Masuk Rumah
68-Baca Zikir Dalam Majlis
69- Berdoa Ketika Hendak Masuk Tandas
70- Berdoa Ketika Angin Bertiup
71- Doa Untuk Muslimin Yang Tidak Bersama
72- Berdoa Ketika Mendapat Musibah
73- Menyebarkan Salam
74- Menuntut Ilmu
75- Meminta Izin sebelum Masuk Tiga Kali
76- Tahnik Mulut Anak Yang Baru Lahir
77- Akikahkan Anak
78- Singkap Sebahagian Badan Agar Kena Hujan
79- Melawat Pesakit
80- Senyum
81- Ziarah-Menziarahi Kerana Allah
82- Nyatakan Kecintaan Apabila Cinta Terhadap Seseorang
83- Tutup Mulut Apabila Menguap
84- Sangka Baik Terhadap Manusia
85-Membantu Keluarga Dalam Kerja Rumah
86- Sunnah Fitrah
87- Menjaga Anak Yatim
88- Menjauhi Marah
89- Menangis Kerana Takut Terhadap Allah
90-Bersedakah Jariah
91- Membina Masjid
92-Telorensi Ketika Berjualbeli
93- Menghilang Gangguan Jalan
94-Sedekah
95- Banyak Melakukan Amal Sholeh Pada 10 Zulhijjah
96- Membunuh Cicak
97- Larangan Mencerita Dari Semua Perkara Yang Didengari
98- Memberi Nafkah Keluarga
99- Lari-lari Anak Semasa Tawaf
100- Beramal Sholeh Berterusan Walaupun Sedikit

Antara 100 di atas.. cuba kira berapa yg kita amalkan secara istiqamah.. then boleh bg % KPI kita tahun ini.. andai tak dapat kesemua seratus, jom perlahan-lahan kita amalkan satu per satu. Kita manusia akhir zaman, banyak sangat lakukan dosa dan maksiat. Moga kita istiqamah dalam lakukan kebaikan...

Salam Maulidur Rasul! !!

P/s: thanks to my BFF and her husband sebab tolong mama drill dinding tuk pasang jam dinding, frames dan cermin. Tq so much sebab sentiasa ada saat saya perlukan pertolongan. Love u so much Nadhrotun Naiem!! Maaf andai meatball spagetti permintaan awak tu tak menepati selera kamu dan triplet twin kamu dalm tummy. Hehehe

Aktiviti Cuti Sekolah : Cuti-cuti Melaka

Sesi sekolah 2014 dah lebih 2 minggu bermula, mama baru nak cerita aktiviti cuti sekolah. Gila tertinggal keretapi kan. Takpe lah, janji story kan. Hehe

Sepanjang cuti sekolah, tak banyak aktiviti yg kami 3 beranak buat selain swimming kat pusat akuatik shah alam 3 times a week. Mama busy dengan packing dan unpacking tuk pindah masuk ke rumah kecil kami tu, prepare keperluan sekolah zahra, busy dengan keje, outstation dan majlis kawen anak sedara mama. Tu yang tak dapat spend masa gi bercuti dengan anak2 selain bajet tak mencukupi sebab terpaksa utamakn perkara yang lebih penting, keperluan sekolah zahra. Kos nak masuk darjah 1 ni banyak gak. Alhamdulillah, berjaya gak sediakan walaupun serba serhana. Terima kasih kepada BFF mama, Eida sebab hadiahkan sepasang seragam sekolah tuk zahra. 

So, demi nak bagi anak-anak rasai pengalaman cuti sekolah tuk di jadikan kenangan dari takde langsung mama bawaklah anak2 gi bercuti ke Melaka walaupun cuma day trip. 

Thank you kepada adik-adik yg bukan seibu sebapa mama, Alia, Sheila dan Ayie sebab sudi habiskan masa kt Melaka dengan kami 3 beranak ni dan tq sanggup melayani kerenah kami. Kami sangatenjoy walaupun kat Melaka lebih kurang 8jam je. 

Tq realisasikan request kakakmu ini nak gi pekena Original Klebang Coconut milk shake dan Ee Ji Ban Chicken Rice Ball sepanjang kt Melaka. Walaupun tak dapat nak ke Hard Rock Melaka tapi yang macam korang janji, nanti kita repeat cuti2 melaka ni eh. Hehe

Jom kita tengok gambar kami 3 beranak kat Melaka!!!

Thursday, 9 January 2014

Babak baru 2014 bermula

Assalamualaikum.

Selamat Tahun Baru 2014 semua !!!!!

Maaf lambat wish, bukan tak excited nak mulakan babak baru 2014 tapi minggu pertama dah busy kalah isteri Perdana Menteri. Almaklum lah anak dara mama, Nur Dhia Zahra masuk tahun 1 2014 ni. Mama masih belum dapat biasa kan diri lagi dengan rutin baru. So, agak kelam-kabut sikit. hehehe

Actually, 28/12/2013 lagi dah hari orientasi murid tahun 1 sesi 2014 tapi time tu sekolah kebangsaan je sebab sekolah agama orientasi awal, 26/12/2013. So, 2/1/2014 bila sekolah serentak sesi pagi dan petang maka kelam-kabut lah mama. Pagi hantar Zahra sekolah agama, kul 9 datang teman Zahra rehat, then kul 11 jemput balik sekolah agama. Dapat rehat sekejap, then kul 120 Zahra dah masuk sekolah kebangsaan. Kul 3.20 pulak temankan Zahra rehat dan datang amik Zahra kul 610petang. Sampai tak sempat nak buat benda lain walopon cuti 2 hari 2 & 3 hb tu. Serius tak cukup masa. Tapi, Alhamdulillah mama teman zahra rehat sehari je. Jumaat, 3/1/2014 tu Zahra dah boleh rehat sendiri. Tapi biasalah comot kemain baju dan tudung dia. Bab tak ambil duit baki beli makanan tu satu hal lah. Kaya lah makcik kantin tu kalau hari2 zahra tak amik duit baki. Hehe. So, mulai hari ni mama bagi zahra duit syiling supaya dia bayar ngam2. Kita tengok cemana hasilnya. Setakat hari ni, mama cuma bekalkan zahra roti sebab mama tak masak bekal lagi. Tapi mama plan nak start masak bekal mulai next week. In shaa Allah. Kena bajet masa kul berapa nak bangun masak dan siapkan anak2.  Fuhhh! Berpeluh ketiak. Hahaha

Tapi, dalam tak cukup masa nak cuci uniform sekolah, kasut sekolah yg jadi rutin baru mama tu sempat lagi mama ber-skytrekking kat Skytrex, Taman Botani Shah Alam pada hari Sabtu 04/ 01/2014. Sebenarnya, mama ni takut tinggi tapi mama ni sukakan cabaran. so, mama telah mencabar diri sendiri tuk join BFF mama ber-skytrex. Alhamdulillah, walaupun dah lama tak buat aktiviti lasak tapi mama berjaya sudahkan semua halangan skytrex. Mama rasa, last mama buat flying fox masa umur 20 kot. Kalau tak silap masa join Biro Tata Negara (BTN) kat UiTM dulu. Lepas tu, mama cuma panjat Broga dan Gunung Datuk je. Selain tu, aktiviti mama adalah shopping dan shopping dan makan dan makan. Ha! mana tak gemuk. Hehehe

Okeh, macam yg mama bagitau dalam entry lepas. Nak share wishlist 2014 mama!!! Tarrraaaaa.....

1. Nak deko rumah - beli dan hias ikut kemampuan
2. Nak buat tabung travel - nak gi Istanbul or Japan
3. Nak buat tabung anak2 - tak boleh harapkan orang dah (even papa derang sendiri)
4. Nak buka akaun Tabung Haji (target 2016 nak baut Umrah, moga Allah jemput mama jadi tetamu-Nya)
5. Nak beli Go Pro (senang nak travel)
6. Nak kuruskan dan kurangkan berat badan (mama dah subscribe program Jom Kurus 1 Malaysia bersama Kevin Zahri. Kita tengok nanti apa hasilnya. Hehe. Dan dah subscribe spa tuk memanjakan diri. Yeayyy!!!)
7. Nak kurangkan online shopping especially baju (tengah mencari kekuatan ni)
8. Nak buat aktiviti lasak (panjat gunung, memandu ATV, wall climbing, run dll)
9. Nak masak dan makan makanan sihat (kena kuat dan sihat tuk besarkan anak2 sendiri)
10. Buat tabung cukai taksiran, roadtax dan service maintenance tuk En. Black)
11. Nak setelkan hutang kad kredit
12. Nak bahagiakan diri sendiri ♥♥♥ 

Okeh, dah panjang sangat kot. Kita buat dulu. Agak2 dah tercapai, kita sambung wish lagi. Hahahaha

P/s : meh kita tengok gambar zahra sekoakh dan gambar time skytrex. Lalala

Love: Sweet Mama

Friday, 3 January 2014

Kembali ke Sekolah

2/1/14 hari pertama persekolahan tuk sesi 2014
Walopon hari ni bukan hari pertama zahra sarung seragam sekolah tapi hari ni hari pertama dia start sekolah agama dan kebangsaan. Last Thursday,  orientasi sekolah agama dan sabtu pulak orienasi sekolah kebangsaan.
Zahra sekolah agama sesi pagi dan sekolah kebangsaan sesi petang. Sian zahra penat sampai mengadu kat mama. Walopon since umur 4thn dia dah sekolah tp dia tak pernah sekolah smp 2 sesi. Selalunya balik tadika dia akan tidur, tapi hari ni dia dah kena get ready gi sekolah petang pulak.

Sekolah agama , 0800 sampai 1100 dan rehat kul 920am. Sekolah Kebangsaan lak, isnin - rabu 0120pm sampai 0640pm dan rehat 320pm. Khamis lak 0120pm sampai 0610pm dan Jumaat 0210pm smp 0630pm. Rehat still 320pm. Dua hari ni, mama applied cuti tahun tapi start isnin zahra dah kena gi dgn mak andak. So, 2 hari je dpt train zahra. Mana tandas, mana kantin n mana nak tunggu mak andak.  Risau mama.

Mama harap sangat, kakak zahra akan terus semangat nak gi sekolah. Hehe

P/s : nnt mama sambung,  tak larat dah mata ni. Huhu. Letih sangat!

Tuesday, 31 December 2013

Hari terakhir 2013

hari ni, 31.12.13, hari terakhir pada tahun 2013 . Tinggal beberapa jam je da nak habis kan?..

Buat Keluarga : korang lah yg terpenting dalam hidup aku..

Buat anak-anak : kamu lah penguat semangat mama, kamu lah kebahagiaan mama

Buat Sahabat : Jangan lupa kan aku ya, bila suatu masa nanti kita terpisah.

Buat kawan2 : Maaf ya kalo aku ada silap dan salah, yg disengaja mahupun tak disengajakan.

Buat yg sayang pada aku : Aku juga sayang pada kamu.

Buat org yg pernah menyakiti aku : Terima kasih ya kerana sudah mngajar aku bgaimana utk trus bersabar.

Buat yg tak kenal dgn aku : Terima kasih sbb setia save aku dkt contact korg, walau pun kekadang aku buat korang marah, suka update yg bukan-bukan.

Terima kasih korang sbb dah ada dlm hidup aku, yg menjadikan tahun 2013 aku jadi ceria.

Thanks Semua!
SELAMAT TAHUN BARU 2014 . Barakallahu fikum bikhoir....

Apa wishlist 2014 korang? Mama punya, nanti mama share kt entry tahun baru. Happy new year semua!! Barakallahu. ...

Wednesday, 25 December 2013

Bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian

Assalamualaikum.

Selamat bercuti semua ;)
Apa aktiviti korang hari ni?
Kami aktiviti penuh dari pagi sampai malam.
Bangun pagi, kul 9 dah sampai pasar borong. Ada orang sewa chocolate fountain machine mama siap dengan coklat fou tain skali. So, pagi-pagi gi beli coklat dan sediakan bahan-bahan. Nasib baik marshmallows, biskut jejari dan buah-buahan tuan rumah sediakan sendiri.
Kelam-kabut, bila tengah prepare machine baru perasan yg tak machine tak lengkap. Terpaksa patah balik dari sementa ke saujana utama tuk amik. Nasib baik anak sedara mama, ayong tolong mama double boil kan coklat. Alhamdulillah,  setel kul 11 pagi.

Tengah hari lepak dengan anjang, andak n kak ngah kat umah kak ngah. Post mortem majlis sambut menantu kat lenggong last week dan discuss pasal majlis bersanding kat sijangkang pulak.

Kul 1 gerak balik saujana utama, abg awie nak tolong pasangkan ampaian dan towel handle. Sementara abg awie dan andak setelkan hal ampaian, mama keluar kat area saujana tuk cari barang rumah dan tapau nasi kukus. Kul 4 baru lunch. Kesian kat abg awie n andak. Huhu

Kul 6.30 dah gerak balik sementa pulak. Dinner ramai-ramai, abg ngah madak asam pedas ikan duri. Lepas dinner bawak mak gi umah andak. Malam ni kami 3 beranak tidur umah andak je.

Esok pagi-pagi nak gi orientasi sekolah agama zahra. nervous mama, tapi zahra kemain excited. Hehe. Harap Allah permudahkan semuanya.

Okeh, berbalik pada tajuk utama.  Hehe. Poyo tak ayat? Lempang nak?? Haha. Ok serius sikit. Mama rasa peribahasa ni memang jadi pegangan mama sejak jadi janda ni. Peribahasa ni tuk naikkan semangat mama yang kian pudar sekarang ni. Baru mama tahu, susahkan nak besarkan anak sendiri. Kelengkapan sekolah, yuran dan buku sekolah mama kena siapkan sendiri. Berpeluh taw! Banyak jugak belanja anak nak masuk tahun 1 kan?? Redha. Mujur ada kakak-kakak yang membantu ringankan beban. Malu sebenarnya nak susahkan diorang, tapi mama terpaksa. Gaji mama cukup-cukup makan tuk bayar komitmen dan hutang-piutang. Duit simpanan habis tuk masuk rumah. Moga ada rezeki mama tuk selesaikan hutang-hutang mama selewatnya bulan January.  In shaa Allah.

Nak buat macam mana kan. Mama tak boleh nak harapkan papa diorang yg memanjang tak cukup duit.  Pasrah. Ujian Allah tuk mama dan anak2.  Jangan papa susukan kera dihutan tetapi biarkan anak di rumah mati kelaparan sudahlah kan. Moga kesusahan hari ni akan berbalas satu hari nanti. Mama percaya, rezeki di tangan Allah. Allah akan bukakan pintu rezeki tuk kami. Amiin. Biarlah susah sekarang, in shaa Allah senang kemudian hari. Who knows kan??? Jangan putus doa, Dia senantiasa mendengar rintihan hamba-Nya yg sabar.

Tuk sahabat yang akan hadapi situasi yg sama, iaiti anak masuk tahun 1 sesi 2014. Good luck uols!!! Sama-sama kita tabah tuk lepaskan anak kt sekolah. Harap mama tak menangis esok. Huhu. Wish me luck!!!

Wednesday, 11 December 2013

Pindah rumah

Assalamualaikum.

11.12.13, cantik tarikh hari ni kan.
Memasing nak jugak jadikan tarikh hari ni sebagai tarikh istimewa kan.

Selain Jovianina dan rozita che wan dan zain saidin nikah, mama pasti ramai pasangan lain yang nikah hari ni jugak.

Mama pun tak nak lah lepaskan peluang tuk jadikan tarikh hari ni istimewa, so kami pun pindah barang ke our lil sweet home @ sinar, saujana utama hari ni jugak. Alhamdulillah,  selesai 70% angkat barang. Tapi barang tak siap unpack lagi. Lagi 30% masih kat rumah mak lagi. Akan sambung angkat barang selepas balik dari outstation.

Ya, mama kena gi outstation ahad ni. Kalau ikutkan memang tak nak pergi, tapi mama dah pilih kerjaya ni dan Allah masih izinkn mama cari rezeki di sini maka mama patuh je lah arahan ketua kan.

Kalau ikutkan December 2013 ni bulan paling sibuk tuk mama. Mana taknya, Zahra nak masuk darjah 1 next year dan 28hb ni hari orientasi. Keperluan sekolah 80% baru beli. Ada 20% lagi. Tu tak termasuk buku dan yuran sekolah. Baju sekolah tu nak kena basuh dan gosok.

Bulan ni jugak mama nak pindah masuk rumah. Kunci dapat dari Glomac bulan 3, jiran tetangga dah ramai pindah masuk. Teruja gak nak masuk rumah sendiri. Tapi sebab kena gi outstation,  terpaksa lah tangguh. Mama plan nak pindah time cuti sekolah. Boleh lah biadakan diri keluar gi kerja dari rumah sendiri yang pastinya agak jauh dari rumah mak kan. Kena praktis kejutkan anak2 pagi2 buta, Zahra kena bangun awal gi sekolah. Tapi nampaknya tak kesampaian lah. Kita redah kasi pecah je lah. Nak buat macam mana kan.

Sabtu ni, 14.12.13 ni anak sedara mama nikah. Sebab tu kena packing barang tuk outstation cepat. Takkan lepas majlis terus nak balik kan, haruslah tolong kak Anjang mama berkemas dulu kn. Kesian plak kalo pergi Penang macam tu je. Ahad bertolak ke Penang. Sabtu, 21hb pulak balik dari Penang kena terus ke Lenggong, Perak tuk Majlis sambut menantu kat rumah besan Kak Anjang.

Kalau ikutkan plan asal, memang nak konvoi dari Klang ke Lenggong dengan adik-beradik yang lain. Tapi kita hanya mampu merancang, Allah adalah sebaik-baik Perancang. Mama kena gi Penang pulak. Takkn Sabtu tu nak rushing balik Klang pastu bertolak sama2 ke Lenggong kan. Dah sah family mama bertolak sabtu pagi kan. So, mama terpaksa lah bawa anak2 gi outstation.  Dan gerak ke Lenggong dari Penang.Sayang gak sebenarnya, Zahra ada kelas tambahan sepanjang cuti sekolah ni. Terpaksa lah cutikan Zahra seminggu. Zahra tu memang suka lah kan ponteng kelas, tapi mama yang rasa terkilan. Itu je lah usaha mama tuk kemajuan Zahra. Takpe, Allah tahu apa yg lebih baik tuk kami. Redha.

Siapa jaga Zahra dan Zharif kt Penang nanti?? Tu lah masalah besar. Last time masa bulan March, anak sedara mama Pija baru grad dan lom keje, bleh lah mama mintak tlg dia babysit ank2 kt hotel. Kali ni Pija dah keje, anak sedara lain dah keje. Kalau ada maid memang tak jadi masalah.  Tapi mama belum berkemampuan nak ada maid. So, terpaksa lah mama bawak anak sedara mama umur 11 dan 12 tahun tuk jaga Zahra dan Zharif.  Terpaksa. Itu je ank sedara perempuan yg paling besar. Ye, mama tahu agak bahaya nak tinggal budak umur 12, 11, 6 dan 2thn dalam hotel masa gi keje. Tapi mama tiada pilihan.

Actually dah discuss dengan superior, tapi apa boleh buat kan. Mama dah pilih kerja ni, tak suka kena lah hantar resign letter. Moga Allah bukakan rezeki lain tuk mama dan anak2.  Itu je mampu mama doa.

Korang doakan semuanya berjalan lancar. Perjalanan majlis ank sedara mama, Nina Emilda dan perjalanan kami pergi dan balik dan ank2 dan ank2 sedara mama yang akan dok kt hotel sepanjang mama kerja kt Penang nanti.

P/s : gambar lori pagi tadi. Tq kt abg jamal yg sudi tolong mama angkut barang dari rumah mak ke rumah mama. Tq gak pd kakak2, abg ipar dan ank2 sedara mama yg tolong angkat dan kemas barang. 
Terima kasih daun keladi, 2nd trip nanti tlg lagi ye!!

Thursday, 5 December 2013

Cinta Hati Mama Demam

Assalamualaikum Semua :)

Korang keje? ke bercuti? kot lah korang sibuk menghabiskan cuti kan. mama ni cuti dah tak banyak, tinggal 9 hari je. So, kena jimat-jimat sikit lah guna cuti tu. takut lah nanti, anak-anak tak sihat ke kan.

Apa plan cuti sekolah anak-anak korang? mama ni cuti sekolah dah dekat sebulan, tapi tak bawa lagi anak-anak gi bercuti. Kesian gak kat anak-anak tapi ada banyak sangat halangannya. Kalau dulu, sebelum cuti sekolah mama dah plan cuti-cuti Malaysia sepanjang cuti sekolah. Tapi, sekarang situasi dah tak sama macam dulu. Ada banyak perkara perlu amma korbankan, termasuklah percutian keluarga demi nak mencukupkan perkara yang lebih penting. Tapi, sebelum cuti sekolah habis, mama tetap akan bawa anak-anak jalan-jalan tapi dekat-dekat je la, mungkin ke Melaka je. Yang penting, anak-anak happy kan.

Sekarang ni kepala mama tengah pening fikir perbelanjaan tuk Zahra masuk Darjah 1. Yuran & buku sekolah, baju sekolah, peralatan belajar dll. Semua tu nak pakai banyak duit, mama tengah pening mana nak cari duit. Harap Allah murahkan rezeki mama.

Okeh, anak-anak mama tengah demam sekarang ni. Start Selasa, Zharif mula demam. Mama bawa gi klinik semalam. Doktor memang cakap, tonsil dia merah. Ubat demam dan antibiotik doktor suruh habiskan dalam 3 hari. Tapi, Zharif sekarang ni makin bijak. Bila mama suruh makan ubat, dia akan cakap " adik makan esok lah eh, mama?? esok lah. hari ni tak nak makan". Pandai kan dia bagi alasan, geram je mama dengan Zharif. Malam tadi, panas sangat badan dan kepala Zharif sampai amma terpaksa masukkan ubat demam melalui dubur.

Semalam balik dari kelas tambahan pun, Zahra dah start demam jugak. Mujur lah dia senang sikit nak makan ubat. So, malam tadi demam dia dah kebah sikit. Tapi, pagi ni request tak nak gi kelas tambahan. Oh lupa nak bagi tahu, start 2/12/2013 Zahra dah start kelas tambahan kat PASTI Amal, ini lah aktiviti cuti sekolah dia. Hope bermanfaat tuk dia. Harap-harap ada kemajuan dalam pelajaran dia.

Harap anak-anak kebah lah demam. Bila anak-anak demam, mama pun macam nak demam sama. sebab masing-masing merengek nak perhatian, mama ni yang nak demam sebab melayan budak 2 orang tu. huhu

Bulan December ni agak busy, 14/12/2013 anak sedara mama, Nina Emilda nikah dan minggu depannya 21/12/13 pulak Majlis bertandang sebelah suami dia kat Lenggong, Perak. Lepas tu 28/12/13 pulak Hari Orientasi Zahra. Rasanya, 29/12/13 baru bleh bawak anak-anak gi Melaka kot. Harap ada lah sesuatu yang ank-anak boleh jadikan kenangan sepanjang cuti sekolah kan.

Ops, lagi satu. Alhamdulillah, kerja pemasangan kipas, lampu dan grill kat Our Lil Sweet Home @ Sinar, Saujana Utama dah selesai. Sekarang ni, tunggu nak angkat barang dan perabot sampai. Then, kami akan pindah ke sana. Doakan semuanya di permudahkan ye.

Nak tanya korang, mana nak cari langsir dan karpet yang cantik dan murah ya??? Jangan cakap IKEA eh, itu bukan standard mama. mama ni bajet ciput, berbelanja ikut kemampuan je lah kan. Sebarang cadangan amatlah mama alu-alukan. hehe



Love: Sweet Mama

Saturday, 30 November 2013

Susah ke bergelar Janda??

Happy weekend semua ;)

Assalamualaikum.

Tajuk agak panas hari ni.

Bukan nak mengundang kontroversi ke apa. Tapi itu lah soalan yang selalu orang tanya kat mama. Hehehe Kau ingat kau tu Nora Danish ke?? Hahaha. Tapi memang selalu orang tanya. Tak kisah lah, ada yg guna ayat berlapis like " susah ke jadi ibu tunggal?" Or "susah ke jadi single parent?" Tapi tak kurang gak yg tanya direct, " weh, susah ke jadi janda?". Pada mama, tak kisah lah apa pun panggilan orang pada seorang isteri yang diceraikan suami macam mama ni. Sebab orang tetap pandang hina.

Kalau isteri tu kena cerai, memang isteri tu tak layak ada suami. Mesti perempuan jahat, tak tahu jaga suami, tak tahu jaga rumahtangga.  Yang negatif je. Lelaki yg bergelar duda ni darjat dia tinggi sikit. Lagi digilai perempuan. Kononnya lelaki duda ni lagi stabil ekonomi nya. Rugi isteri yg ditinggalkannya.

Okeh, berbalik pada tajuk utama. Susah ke? Susah ke jadi Janda?

Jawapan mama senang je, susah. Ya, memang susah. Ada banyak sebab mama jawab susah. Antaranya:-

1. Dari segi kewangan
Kalau dulu, segala perbelanjaan keluarga di kongsi bersama sekarang ni mama tanggung sendiri. Dengan gaji ciput ( Alhamdulillah, ada gak rezeki tuk anak-anak) , mama kena bayar ansuran rumah RM1400 sebulan, kereta RM450, baby sitter RM400, bil utilities RM300, belanja rumah termasuk makanan dan keperluan anak-anak RM400. Itu belum lagi kehendak anak2,  jajan dan benda merepek yang zahra dan zharif mintak. Total yg wajib mama spend sebulan RM1950. Dengan gaji bersih tak sampai RM3000, bayangkan lah berapa yang tinggal tuk perubatan dan tabungan kami. Belum kira yuran sekolah zahra dan transport ke sekolah. Mama cuba cukupkan keperluan anak-anak walau cemana susah pun. Tuk duit belanja mak pun mama cuba sekadar termampu.

Kalau dulu card credit adalah musuh ketat mama, now card credit jadi kawan baik mama. Mama terpaksa demi kelangsungan hidup. Keperluan rumah dan anak-anak dan petrol terpaksa lah mama guna card credit demi nak ada cash in hand. Teruk kan?? Mama terpaksa, itu je alasan mama.

Cemana dengan nafkah papa?

Ada, papa ada bagi. Selepas bercerai papa bagi RM600 tuk keperluan anak2.  Masa dalam tempoh berpisah sebelum bercerai lebih kurang 4bulan tu, papa tak bagi nafkah tapi dia tolong bayarkan kereta yang mama guna tuk ulang-alik gi keje dan hantar anak2 rm678. Alhamdulillah.
Sejak papa ambil balik kereta persona non grata tu, demi nak guna kereta ke tempat kerja dan hantar anak2,  mama ambil kereta baru. Walaupun kereta murah dan kecik, cukup lah tuk keperluan 3 of us. Alhamdulillah. Dia lah mama bagitau kat entry lepas as 'cinta hati' baru mama. Mama dpt kereta tu 10.10.2013. Alhamdulillah. Itu je mama mampu cakap. Syukur, sekurang-kurangnya mama ada kereta tuk bergerak ke sana ke mari.

Kalau ikutkan RM600 tu bukan lah persetujuan bersama. Mama tak bawak lagi hak tuntutan nafkah ni ke Mahkamah, jumlah tu papa yang bagi. Mama tak banyak soal, sebab tiap kali berbincang isu ni papa akan cakap, " kalau ko tak mampu nak jaga anak2,  bagi kat aku, aku akan jaga. Kakau aku jaga sendiri, rm200 pun cukup". Tapi mama tak kan sekali-kali serahkan hak jagaan anak pada papa. Apa lah nasib anak2 mama kalau duduk ngan papa, ibu tiri dan kakak2 tiri. Biar lah susah macam mana pun, mama akan besarkan anak2 se diri.

Tapi, mama akan fight juga kat mahkamah syariah pasal nafkah anak2.  Sebab perbelanjaan anak2 akan bertambah next year, zahra akan masuk darjah 1. Keperluan sekolah, yuran dan buku tuk sekolah rendah dan sekolah agama mesti cecah rm1, 000. Sepatutnya jadi tanggungjawab papa tapi bila mama mintak, papa cakap dia tak cukup duit. Tak tahu dah nak buat macam mana dah. Mama memang kena usaha sendiri lah nampaknya.

2. Pandangan masyarakat
Macam mama terangkan kat intro tadi. Pandangan masyarakat terutama jiran tetangga dan saudara mara memang negatif je. Takde yang positif. Janda ni hina sangat. Mama jadi janda sebab sikap buruk mama, tak tahu jaga suami dan rumahtangga. Tak pandai layan suami. Macam-macam lagi lah yang buruk-buruk. Takde seorang pun yang salahkan papa. Bagi masyarakat, suami tak pernah salah kalau berlaku penceraian. Rata-rata kawan-kawan papa menyokong tindakan papa. Malah ada yang suruh papa cepat-cepat kahwin, jangan tunggu lama-lama. Teman pengganti papa lagi baik dan akan buat papa bahagia. Okeh. Mama aminkan je. Moga doa kawan2 papa Allah makbulkan. Moga papa jadi suami dan papa yang baik tuk isteri dan anak2 tirinya.

Apa pun cabarannya, mama akan tetap cuba tempuh. Biar susah, biar payah mama akan teruskan hidup dengan anak2.  Alhamdulillah,  keluarga dan bff mama sentiasa ada tuk bantu mama.

Moga Allah permudah jalan hidup kami 3 beranak. Moga mama kuat hadapi cabaran hidup sebagai janda. Mama tahu, Allah uji sesuai dengan kekuatan mama dan mama percaya ada hikmah disebalik apa yang berlaku antara mama dan papa. Dan yang menjadi keutamaan mama adalah kebahagiaan dan masa depan anak2. 

Wednesday, 13 November 2013

13.11.13 macam cantik je... macam comel je... date ni. Hehe

13.11.13
23.23pm

Tak tahu nak update apa. Padahal banyak sangat kot benda nak cerita.  Tapi biasa lah, bila banyak cerita sampai tak tahu nak mulaka  yg mana sudahnya satu apa pun tak cerita. Senang, habis cerita kan. Hehe

Semata-mata nak ada entry pada tarikh hari ni, 13.11.13, mama gigihkan jugak lah type entry kan. Semangat waja oken. Ada yang tanya, bila nak update blog. Ni ha mama update. Haha. Jangan marah eh, nanti kena jual. Hehe ;)

Kononnya nak cerita pasal pengalaman kt mahkamah lah, pasal nafkah lah. Sudahnya,  sepatah haram tak sebut pun pasal tu. Hehehe

Mama pun nak cerita pasal 'cinta hati' terbaru mama selain Zahra dan Zharif. Siapa dia? Bila jumpa? Serius ke dgn dia? Hehe. Pun belum berkesempatan. Gambar takde yang sesuai. Alasan logik tak? Hahaha

Sebenarnya, saja je update benda merapu semata-mata nak date 13.11.13 kan. Kau ada??

Sekarang ni rutin harian macam dah celaru sepanjang 10 bulan ni. Takde mood nak buat apa-apa. Jasad je gi office tapi hati ntah kemana-  mana ntah. Mama sendiri tak pasti. Kalau kat rumah tu, Jasad je ada tapi hati ntah dah kat mana. Sabar je lah! Mama cuba terima suasana baru ni. Masih belum terima 100%. Bukan mudah weh nak lupakan kenangan selama 6thn kan. 6 tahun pun belum tentu dpt lupakan.

Slowly eh... pelan-pelan lah. In shaa Allah nanti mama buat gak satu entry tuk cover cerita kat mahkamah. Bila tu? Doalah mama rajin update eh... hehe

Okeh... saje nak share perbualan mama dengan zahra masa on the way nak hantar zahra gi school pagi ni...

Zahra: semalam tengahari papa amik adik ngan kakak
Mama : oyeke. Papa bawak gi mana?
Zahra: makan kat umah nenek,  pastu gi kedai aceh beli jajan.
Mama: oyeke. Borak apa je ngan papa?
Zahra: kakak tanya papa, nape papa dah tak sayang mama?
Mama: nape kakak tanya macam tu? So, papa jawab apa?
* serius cuak weh mama. Ntah mana anak dpt soklan cepu cemas macam ni kan.
Zahra: oohhh... saje kakak tnya. Papa jawab... papa dah ada kawan baru. So, tak bleh sayang mama dah
Mama: papa jawab macam tu? So kakak cakap apa kat papa?
Zahra: kakak cakap lah... la nape pulak. Dulu papa sayang mama kan. Nape dah tak sayang pulak?
Mama: kakak tnya mcm tu? Papa jawab apa?
Zahra: papa jawab... susah lah nak cakap
Mama: susah? So kakak cakap apa kt papa?
Zahra: kakak cakap lah... apa lah yg susah. Sayang je lah mama. dulu masa kawen, boleh pulak sayang mama.  Skang tak bleh sayang plak?
Mama: papa jawab apa kakak? * excited dh mama
Zahra: papa cakap... ntah lah. Susah nak cakap
Mama: hahaha.
Gelak je lah.  Nak cakap apa kan.

Anak, kamu masih terlalu kecil tuk faham masalah mama dan papa.  Jangan kamu salahkan mama atau papa atau jangan sesekali salahkan takdir dan ketentuan Allah. Ada hikmah atas semua ni. Kamu takkan nampak saat ini, hari ini mungkin. Tapi suatu hari nanti kamu akan sedar hikmahnya tuk masa depan kita.

Mama cuma mahu yang terbaik tuk kamu and adik. Mama sedapa mungkin tuk beri yg termampu dan ikut daya mama. Maaf, walau 1000 kali mama cakap mahu lebih sabar hadapi kerenah kamu dan adik. Tapi mama selalu tewas. Bila penat, mama cepat naik angin. Tapi, mama takkan pernah berhenti tuk berubah demi kamu anak2. Mama sayang kamu sangat-sangat. Takde satu benda dalam dunia ni boleh gantikan tempat kamu berdua.

Walaupun keluarga kita takkan mungkin bersatu kembali, tapi mama tetap akan pikul tanggungjawab dan amanah yang Allah beri pada mama. Mama janji anak! Demi Allah!

Walau susah.. walau payah..
Walau beribu rintangan dan dugaan..
Mama tetap akan mempertahankan kamu berdua...

Friday, 8 November 2013

Cinta hati saya. Pelengkap hidup saya. Nyawa saya

Mereka cinta hati saya.

Mereka lah juga pelengkap hidup saya.

Dan mereka lah nyawa saya.

Tak sanggup berjauhan dengan mereka.

Juga tak sanggup berpisah dengan mereka.

Dan yang penting tak mungkin sanggup kehilangan mereka.

Cinta aku ikhlas tuk mereka.

Kasih aku kekal tuk mereka.

Dan sayang aku tak bertepi tuk mereka.

Jangan lah Kau jauhkan aku dengan mereka.

Dan jangan lah Kau pisahkan aku dari mereka.

Tolong lah jangan Kau ambil mereka dari aku.

Aku mahu terus bersama mereka.

Aku mahu terus melihat mereka membesar depan mata.

Dan aku mahu menyayangi mereka hingga hujung nyawa.

Tolong Ya Allah, hanya padaMu aku memohon dan meminta...

Makbulkan lah doaku...

Wednesday, 6 November 2013

Salam Maal Hijrah 1435

Assalamualaikum semua ;)

Salam Maal Hijrah 1435.

00:29am
Mama masih tak boleh nak lelapkan mata.
Masih terfikir tentang setahun yg lalu.
1434H adakah mama dah buat perkara yg betul tuk sepanjang tahun atau kesilapan yg banyak mama lakukan.
1434H dah pun jadi kenangan. Terlalu banyak kisah manis dan pahit berlaku. Walaupun yang pahit lebih banyak dari yg manis.
Moga kenangan itu akan mematangkan mama.

Mama berharap 1435H akan jadikan mama lebih kuat, tabah, sabar, bersyukur dan bahagia.

Mama jugak berharap, agar air mata yg bakal menitis di tahun 2014 adalah air mata kegembiraan dan bukan lagi air mata kesedihan.

Moga semua orang di sekeliling mama mengecapi kebahagiaan di tahun baru 1435H. Moga papa akan bahagia dgn pengganti mama yang mama yakin lebih hebat dari mama. Moga anak2 akan lebih bahagia walau keluarga kami tidak lagi sempurna. Moga mak mama lebih bahagia. Dan semua kesayangans mama akan kecapi nikmat bahagia.

Mama dengar Tanya lah Ustaz pagi tadi. Jika nak bahagia,  kita perlu lebih bersyukur. Maka, mama perlu belajar bersyukur tuk kecapi bahagia.

Syukur masih diberi Allah kesempatan tuk sihat, bernafas di bumi Allah, berkasih-sayang dengan mak, anak2, keluarga dsn sahabat. Nikmat yg mama hampir lupa tuk di syukuri. Syukur Alhamdulillah.

Sempena tahun baru ni, mama berazam tuk istiqomah dalam perkara kebaikan yang mama lakukan dan tinggalkan segala larangan Allah. Mama ni hamba-Nya yg lemah dan tidak berdaya. Hanya kepada-Nya mama meminta.

Mama tak mahu berterusan berduka dan mengenang perkara lalu yang tak mungkin akan berulang lagi. Biarlah mama terus melangkah ke depan dgn kuat dan tabah demi cinta hati mama, Zahra dan Zharif.

Biar lah langkah mula mama ini adalah menuju redha Allah. Mama mahu bahagiakan anak-anak dan mak mama.

Mama nekad tuk tumpukan perhatian dan masa pada anak2 dan kami bertiga akan berpindah ke teratak kami dalam waktu terdekat. Biarlah kami bertiga tempuh hari-hari mendatang dengan lebih kuat dan tabah. Susah-senang kami harungi bersama.

Demi Allah, mama akan besarkan mereka sebaik dan  semampu mama. Mama akan lebih kerap mengajar anak-anak ilmu agama, mengaji dan solat berjemaah bersama. Semoga mama istiqomah dalam usaha mama tuk mendidik anak2.  In shaa Allah.

Doa semua amatlah mama harapkan.

Monday, 28 October 2013

Sunyi, sepi, sendiri

Assalamualaikum.

Salam Isnin semua ;)

Macam mana hari Isnin korang? Monday blues? Atau ceria  macam selalu? Hehe. Hari ni, mama busy sangat. Pagi, gi HSBC bank ambil statement yg mama dah request few weeks ago. Mama cam pelik, patutnya 2-3 hari dah siap. Tapi sampai 3weeks takde pun orang call inform statement dah ready tuk collect. Tapi bila mama gi hari ni, boleh pulak officer tu cakap dah call tapi mama tak pick up. Serius macam nak mengamuk. Dah lah statement HSBC tu valid tuk 1month je. So, maknanya mama ada few days je tuk submit statement tu kat KWSP. Tertekan sungguh. Lepas tu singgah pulak Affin bank tuk print statement.

Settle kat HSBC terus lari masuk office. Check email and call auditee tuk set appointment. Terus gerak ke office auditee. Langsung tak sempat nak breakfast.  Nasib bawak cokelat dalam handbag.  Kalau tak, mahu perut mama berkeroncong.

Lunch time lak terus drive gi KWSP bukit tinggi. Jalan dah lah jem teruk. Redah jem dekat 1/2jam, at last sampai gak kt KWSP.  Mujur urusan kat KWSP cuma 15minit. Good job KWSP! Syukur Alhamdulillah,  Allah permudah segala urusan mama. Kalau takde aral melintang, 1-2weeks settle lah urusan mama.

Drive laju2 masuk office. Perut dah lah lapar sebab skip breakfast.  Kt office lak ada makan free sebab hari ni ada Board Meeting.  Lepas all the board of directors makan, staff pulak jamu selera. So, kul 2pm baru lunch. Nom.. nom...nom... Mama ratah lauk banyak sangat. Hehe. Hancur diet mama. Mana boleh tahan, ada macam-macam lauk. Udang masak lemak kuning dengan belimbing buluh, sambal sotong, ayam rempah, kerabu mangga, ikan tenggiri sambal, ulam dan sambal belacan. Dessert dan air barli pulak tu. Memang kekenyangan.  Lepas lunch terus solat zuhur dan teruskan draft report and audit finding.  Blurr pulak kepala otak. Perut kenyang maka mata pun mengantuk. Tu yang jadi blurr otak tu. Hehe

Kul 5 terus gerak balik sebab papa call nak amik anak-anak. Papa suh siapkan anak-anak sebab nak bawa derang jalan-jalan. Balik keje, terus amik anak dan siapkan derang. Belum sempat mama nak mandi and solat asar, papa dah sampai nak pick up anak-anak. Tak sempat pun sembang dengan anak-anak. Selalunya, lepas solat asar lah masa tuk zahra luahkan semua aktiviti dia kt sekolah dan kat rumah. Time ni lah zharif nak main dan manja2 dengan mama.

Malam ni, mama sunyi, sepi dan sendiri. Ini lah yang mama paling tak suka nak rasa. Tapi ini lah yang mama terpaksa lalui tuk seumur hidup mama. Dulu 24/7 dan 365hari mama bersama anak-anak. Tapi sekarang, 4-5hari je dalam seminggu mama bersama anak2.  Sedih sangat.

Kadang terfikir, kenapa mama yang diuji begini. Kenapa mama yang terpaksa lalui semua ni. Andai diberi pilihan, mama nak bersama anak2 seumur hidup mama.  Tapi pilihan yang mama ada, bersama anak2 24jam dan 7hari seminggu atau terpaksa menahan sakit hati bila papa setiap hari balik rumah selepas 12malam. Selagi jam tak berdenting 12kali, selagi tu bayang papa tak nampak. Mama macam tinggal bersama lelaki asing gara-gara cinta dah takde dalam hati papa tuk mama. Dan akhirnya, atas izin Allah. Mama memilih tuk mengorbankn diri tuk kebahagiaan papa dan anak2.  Biarlah papa cari kebahagiaan yang dia impikan, asalkan anak2 tak menjadi mangsa. Mama cuma nak yang terbaik tuk anak2.  "Cinta tak semestinya memiliki" kan?? Maka, kerana terlalu cintakn papa lah mama lepaskan papa cari cinta yg dia impikan.

Kenapa tajuk... "sunyi, sepi, sendiri"? Itu lah yang mama rasa tiap kali anak2 balik rumah papa. Bukan baru hari ni, tapi dah 9bulan mama lalui semua ni. Tapi mama masih belum boleh terima kenyataan ni. Moga Allah beri mama kekuatan tuk lalui semua ni. Demi anak2,  mama tak sanggup pisahkan kasih papa tuk anak2. Biarlah mama terus sunyi, sepi dan sendiri kalau itu yang terbaik tuk semua. Baik tuk papa, anak2 dan mama.

Mohon kekuatan ini terus jadi milik mama. Mohon mama tabah hadapi semua ini. Mohon anak2 terus dapat merasai kasih sayang mama dan papa walaupun ia tidak sesempurna dulu.

Ok lah. Rasanya, lagi banyak mama merapu lagi parah mama rasa.

Good night kesayangans! !!

Tuesday, 22 October 2013

Happy 6th Birthday Nur Dhia Zahra

Assalamualaikum semua; )

Hari ni , 22hb Oktober 2013 adalah hari ulangtahun kelahiran puteri kesayangan mama, Nur Dhia Zahra binti Md Zahari.

She is turning 6 today. Yeayyyy!!! 22102007- 22102013. 6 tahun kamu dah bersama mama.  Sekejapan masa berlalu. Rasanya baru je mama lahirkan zahra, saksikan senyum pertama Zahra bila mama panggil nama kamu, gigi pertama kamu tumbuh, lihat Zahra menapak dan berjalan, menyebut nama mama buat pertama kalinya. Berlari. Dan hari ni, Zahra dah membesar dengan jayanya. Dah pandai uruskan diri sendiri. Mandi dan pakai baju. Bersiap cantik bila nak keluar. Dah pandai nak melawa dengan bedak dan make up. Cepat betul masa berjalan.

Rasanya belum puas mama peluk cium kamu. Hari ni, kamu dah segan bila mama peluk cium kamu, gomol-gomol kamu. Hehe. Dan kamu pulak yang request nak peluk cium mama. Hehe. Betapa mama dah mula tua Zahra. Walaupun kamu selalu bagitahu mama, kawan2 sekolah kamu kata mama ni kakak kamu. Hehe. Mama sedar yang mama mulai tua, bila kamu dah mula membesar.

Dulu, mama yang kesat air mata kamu setiap kali kamu menangis. Tapi hari ni, kamu yang sapu air mata mama bila mama menangis. Huhuhu. Sungguh Zahra membesar menjadi anak yang sangat baik, kuat dan tabah.

Tahun depan, kamu dah mula masuk Tahun 1. Mama macam bermimpi sayang, sangat tak sangka. Dulu mama sekolah kat situ, dan tahun depan kamu pulak ganti tempat mana belajar kat sekolah mama. Hehehe. Terus lah membesar jadi anak yang bijak sayang. Nikmati lah zaman tadika kamu ini. Mama tak pernah memaksa kamu tuk cepat membesar. Mama mahu kamu terus menjadi princess mama. Puteri mama yang manja dan kuat merajuk. hehe

Zahra sayang, walau seluruh dunia mengatakan yang kurang enak tentang kamu, tapi dalam hati mama kamulah anak yang terhebat tuk mama. Walau ada yang lebih bijak dari kamu di dunia ini, kamu tetap yang terbaik yg mama punyai. Walau ada yang lebih sempurna berbanding kamu, tapi kamu tetap anak mama dunia dan akhirat. Kamu lah harta dan ciptaan terindah dari Allah tuk mama.

Zahra sayang, semoga Allah pinjamkan kamu tuk mama lebih lama lagi. Mama mahu bahagiakan kamu. Mama mahu sayangi kamu. Mama mahu besarkan kamu dengan titik peluh mama. Biar lah kamu membesar dengan sempurna. Biar lah kamu menyambung keturunan mama. Biar lah kamu terus menjadi anak kebanggaan mama.

Doa mama selalu ada tuk kamu. Kamu sentiasa dibawah redha mama. Doa mama tidak pernah putus tuk kamu supaya kamu di beri oleh Allah kebahagiaan di dunia dan akhirat.

Nur Dhia Zahra,  mama sangat sayangkan kamu. Biar mama hilang segalanya tapi tak sanggup kehilangan kamu dan adik kamu. Zahra, jadi lah anak yg mendengar kata, yang taat akan perintah Allah, jangan sesekali kamu tinggalkan solat dan melanggar perintah Allah, jangan kamu dekati dan lakukan larangan Allah. Jadi lah kakak yg baik tuk adik kamu. Kamu lah harapan mama tuk jaga adik kamu bila mama takde nanti. Walau keluarga kita tak lagi sempurna seperti dulu, mama mahu kamu tahu yang mama tak punya kuasa tuk menghalang ia berlaku. Ia berlaku atas izin Allah dan pasti ada hikmah disebaliknya. Mama sayang kamu sangat-sangat anak!

Happy 6th Birthday Nur Dhia Zahra!!!


Wednesday, 9 October 2013

I'm back...... yuhuuuuu!

Assalamualaikum semua :)

I'm back!!!

Ingat lagi tak kt mama?? Ke dah lupa... hahaha
Sekian lama tak update, baru hari ni hegeh-hegeh nak update blog.
Bukan setakat bersawang, siap berlumut dah. Huhuhu
Mujur masih ingat password,  kalau tak, ada yg terpaksa reset password atau paling korok terus tutup blog. Haha

Bukan takde benda nak story kat korang. Terlalu banyak, sampai tak tahu tang mana nak start. Pun boleh kan?? Hehehe

Hari ni, 09/10/2013 genap 9 bulan...
Bukan genap 9mos mama pregnant. No..no..no...
Anak-anak mama masih 2 orang, Zahra dan Zharif. Takkan bertambah setakat ni.
Tapi... genap 9bulan mama harungi hidup sendiri. Tiada lagi tempat bermanja, tiada lagi tempat mengadu, tiada lagi tempat nak lepaskan geram. Hahaha

Alhamdulillah,  9bln ni mama berjaya harungi setiap liku dalam kehidupan mama, mama berjaya tempuh segala dugaan yang mendatang.
Terima kasih tak terhingga buat keluarga dan sahabat-sahabat baik yang senantiasa bagi dorongan dan sokongan.
Kata-kata semangat dari korang lah yg buat mama lagi kuat.

Bukan mudah sebenarnya. Hanya Allah yg tahu dan Maha mengetahui. Apa yg mama rasa, apa yg mama hadapi. DIA yg lebih tahu apa yg terbaik tuk masa depan mama dan anak-anak.

Hari ni, selepas 9bln mama akan mulakan langkah baru dalam hidup. Moga mama akan terus kuat, terus bersemangat tuk besarkn dua permata hati mama.

Doa kalian semua sangat mama harapkan...

Mulai esok, 10092013.... hari baru, dunia baru tuk mama! Caiyokkk!!! Gambatte!!

P/s: harap semakin rajin lah update. Mmg plan nk story kronologi yg berlaku selama 9bln ni tuk panduan semua yg senasib tapi belum ada kekuatan. Mana yg dah tahu, biarlah tahu. Mana yg lom tahu, satu hari nanti pasti akan tahu.

Monday, 26 August 2013

Peminat tegar Wali Band

Assalamualaikum semua ;)
Tak tahu nak update apa sebenarnya ni.
Tapi, sekarang ni mama tengah dengar mp3 sambil buat keje. Dan koleksi lagu-lagu Wali Band ni lah yg mama asyik dok ulang dengar. Tak tahu lah kenapa, tapi mama suka sangat dengar lagu-lagu derang.
Sebab apa mama suka lagu derang? Selain lirik dia best, lagu pun best gak. Pendek kata, memang best lah. Wali band pun ada lagu-lagu ketuhanan taw. Serius mama suka semua lagu termasuk lagu yg bagi mama liriknya agak kelakar "nenekku pahlawanku". Tapi cuba korang google youtube dan dengar. Sure suka gak. Hahaha
Nenekku Pahlawanku - Wali Band
Jujur aku mengaku
Ku sakit hati padamu
Mengapa kau lukai aku
Mengapa putuskan diriku
Untung ada nenekku
Nenek bilang kepadaku
Bahwa bila gugur satu
Akan tumbuh sepuluh ribu
Reff:
Aku tak menangisimu huhuhu
Ku masih bisa tertawa hahaha
Walau kau telah lukai aku
Nenek bilang kuat-kuat
‘tuk apa menangisimu huhuhu
Lebih baik ku tertawa hahaha
Walau kau pergi jauh dariku
Nenek bilang kuat kuat
Mau tahu rasanya
Sakit hati itu apa
Pernahkah kau disengat lebah
Itu lebih katanya
Oh nenekku pahlawanku
Pantang mundur nasehatiku
Bahwa bila gugur satu
Akan tumbuh sepuluh ribu
Back to Reff:
Jangan kau menangisiku huhuhu
Lebih baik kau tertawa hahaha
Aku tak pergi jauh darimu
Nenekku bilang salah faham
‘tuk apa menangisiku huhuhu
Lebih baik kau tertawa hahaha
Aku tak pergi jauh darimu
Nenekku bilang salah faham
Aku aku
Back to Reff:
P/s : gambar dan tajuk entry takde kena-mengena. Saje je tepek muka sendiri. Hehe. Ada perubahan tak pd gambar mama tu??

love: Norly a.k.a mamaDZ ^__^
Gibran - Salahkah Mencintaimu

Salahkah bila ku mencinta
Salahkah bila ku memuja
Kaulah yang terindah
Kau yang selalu ku cinta

Janganlah pernah kau mencoba
Membagi cinta yang ku punya
Jadikan diriku, raja di dalam hidupmu

Salahkah diriku bila aku mencinta
Salahkah diriku bila aku memuja
Dengarkanlah aku, suara hatiku
Aku ini cinta denganmu

Kurang apa aku mencintai dirimu
Kurang apa aku menyayangi dirimu
Bukalah hatimu, terima cintaku
Aku ingin bersama dirimu

Salahkah bila ku mencinta
Salahkah bila ku memuja
Jadikan diriku, raja di dalam hidupmu

Salahkah diriku bila aku mencinta
Salahkah diriku bila aku memuja
Dengarkanlah aku, suara hatiku
Aku ini cinta denganmu

Kurang apa aku mencintai dirimu
Kurang apa aku menyayangi dirimu
Bukalah hatimu, terima cintaku
Aku ingin bersama dirimu

Salahkah bila ku mencinta
Salahkah bila ku memuja
Kaulah yang terindah
Kau yang selalu ku cinta

Salahkah diriku bila aku mencinta
Salahkah diriku bila aku memuja
Dengarkanlah aku, suara hatiku
Aku ini cinta denganmu

Kurang apa aku mencintai dirimu
Kurang apa aku menyayangi dirimu
Bukalah hatimu, terima cintaku
Aku ingin bersama dirimu

Salahkah diriku bila aku mencinta
Salahkah diriku bila aku memuja
Dengarkanlah aku, suara hatiku
Aku ini cinta denganmu

Kurang apa aku mencintai dirimu
Kurang apa aku menyayangi dirimu
Bukalah hatimu, terima cintaku
Aku ingin bersama dirimu

Salahkah bila ku mencinta
Salahkah bila ku memuja
Kaulah yang terindah
Kau yang selalu ku cinta


p/s: best sgt lagu ni. kalau rajin gi cari kat youtube. serius best!!!


love: Norly a.k.a mamaDZ ^__^

Hargai Aku...

 Hargai Aku – Armada
Seringkali kau merendahkan ku
Melihat dengan sebelah matamu
Aku bukan siapa-siapa
Selalu saja kau anggap ku lemah
Merasa hebat dengan yang kau punya
Kau sombongkan itu semua
Coba kau lihat dirimu dahulu
Sebelum kau nilai kurangnya diriku
Apa salahnya hargai diriku
Sebelum kau nilai siapa diriku

Seringkali kau merendahkan ku (kau merendahkan ku)
Melihat dengan sebelah matamu
Aku bukan siapa-siapa
Coba kau lihat dirimu dahulu
Sebelum kau nilai kurangnya diriku
Apa salahnya hargai diriku
Sebelum kau nilai siapa diriku
Coba kau lihat dirimu dahulu
Sebelum kau nilai kurangnya diriku
Apa salahnya hargai diriku
Sebelum kau nilai siapa diriku
Sebelum kau nilai siapa diriku
p/s: renung-renungkan dan selamat beramal

love: Norly a.k.a mamaDZ ^__^

Sunday, 11 August 2013

Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir Batin

Rasanya masih belum terlambat kan mama nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri buat semua warga blogger...

Tahun ni mood raya macam kurang sikit. Mama dan anak2 sambut raya serba sederhana. Alhamdulillah,  keperluan raya tuk anak2 mama dapat siapkan walaupun tidak semeriah selalu.

Ye lah, dalam pada kita bergembira sambut Syawal setelah sebulan berpuasa janganlah kita lupakan keluarga yang dah tiada dan mereka yg serba kekurangan. Betul tak??

Tahun ni tak semeriah selalu sebab keluarga mama di uji oleh Allah. Mak kehilangan kakak sepupunya yg paling rapat sbb mak sebatang kara dalam dunia ni. Mak dh kehilangan mak bapak, kakak dan abang. Jadi sepupunya lah tempat mak berkongsi kasih. Selama ni, Mak Onteng lah yg paling rapat dgn mak selain Wak Totor, Wak Leman dan Arwah Wak Kassim, Wak Wahid dan Wak Usop. Mak dah takde sesiapa lagi selain kami adik-beradik. Sekarang ni sepupu mak tinggal Wak Totor dan Wak Leman. Mak mama terasa sangat kehilangan Mak Onteng. Selepas dapat berita pemergian Mak Onteng kul 150am, mak tak berhenti bacakan surah Yassin dan tahlil tuk Arwah.

Pagi Syawal, saat org solat sunat Hari Raya kami ke Masjid tuk solat jenazah dan pengebumian Arwah. Semoga Mak Onteng Hjh Ramlah di tempatkan dikalangan hamba-Nya yg beriman.  Amin.

Syawal ini juga tak semeriah selalu sebab 2minggu sebelum tu kakak ipar mama, Ateh Eila dimasukkn ke Hospital Klang selama seminggu sebab masalah jantung dan di transfer ke IJN seminggu sebelum raya. Abg Ateh mama sangatlah bersedih. Hope Ateh Eila akan sembuh selepas jalani pembedahan jantung lepas raya nanti. Doakan Kak Teh Eila mama sihat sepenuhnya eh. Sian kat ank2nya yg masih kecil, Siti Nurul Syuhada baru 8thn dan Muhammad Alif Al Haiqal baru 3thn. Ujian Allah tanda Dia sayang pada kami.

Raya kali ni juga, tahun pertama mama sambut bertiga bersama anak-anak. Mama redha dengan ketentuan Allah dan keputusan papa. Ini yg terbaik tuk kami sekeluarga.

Cemana dengan Raya korang?? Meriah tak??? Tema raya korang color apa?? Mama dan anak2 Teal/turquoise green dan pink. Tp ada gak beli color lain tuk pakai gi openhouses. Hijau epal, cream, maroon dll. Ni kira tak meriah tau. Kalo meriah, mahunya 10pasang baju raya kami tau. Haha

Haa... sebelum tu. Amacam puasa korang??? Penuh tak?? Tahun ni banyak gila mama tinggal, red alert tu kemain bersungguh keluar. Mama kena ganti 8hari taw. Lepas habis puasa 6 nanti, mama nak terus ganti puasa lah. Tahun ni, Zahra dapat puasa penuh 24hari je. 5hari lagi tinggal. Mama nak ajak Zahra puasa ganti sekali lah. Biar dia belajar.  Bila dah cuti puasa kena ganti balik. Tahun lepas,  Zahra dapat puasa 10hari je penuh. In shaa Allah,  tahun depan nak suruh Zahra puasa penuh sebulan. Cemana dengan ank2 korang???

Anyway, Kalau korang gi area Klang beraya or gi open house,  calling lah mama. Jemput datang ke Teratak Bonda Hjh Siti Fatimah. In shaa Allah,  tahun depan mama akan beraya di rumah sendiri. Doakan perjalanan hidup mama di permudah kan Allah.

Di kesempatan ini, mama nak minta maaf andai selama mama kenal korang di alam blog ni mama ada mengecilkan hati korang. Maafkan kekhilafan mama yg mama sengajakan atau pun tak sengaja. Mama hanya manusia akhir zaman yg tak pernah sunyi dari melakukan silap.

SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR BATIN!

p/s: anak2 beraya dgn papa derang hari ni setelah 3hari beraya dgn mama. Harap ank2 happy walaupun keluarga kami tidak lagi sempurna.

Thursday, 18 July 2013

Pergi tanpa alasan

Aku mencintaimu bagaikan langit memeluk bintang Aku lukiskan cinta di hati tak terbatas lagi
Aku mencintaimu bagaikan langit memeluk bintang Aku lukiskan cinta di hati tak terbatas lagi
Cinta yang dulu bersemi kini menjadi masa laluku Hatiku hancur tiada berkeping bagaikan segelintir debu

Kepergianmu tanpa alasan yang pasti
Kau buat hatiku kini lemah tak berdaya
Semakin hancur hatiku ini tanpamu
Ku tak bisa berdiri tegak dan bernafas lega

Kepergianmu tanpa alasan yang pasti
Kau buat hatiku kini lemah tak berdaya
Semakin hancur hatiku ini tanpamu
Ku tak bisa berdiri tegak dan bernafas lega

Semakin hancur hatiku ini tanpamu Ku tak bisa berdiri tegak dan bernafas lega

Wednesday, 10 July 2013

Salam Ramadhan Al Mubarak

Alhamdulillah.
Masih diberi kesempatan tuk kita berpuasa lagi dalam bulan Ramadhan tahun ni.

Mama nak ucapkan selamat berpuasa dan happy fasting kepada semua kawan-kawan mama kt blog ni. Semoga Ramadhan tahun ni lebih baik dari Ramadhan yang lepas dan semoga amal kebaikan dan puasa kita di terima oleh Allah swt.

Sama-sama kita berazam tuk tambahkn amalan kita ya!!! Dan sama-sama kita tahan nafsu kita dari berbuat perkara sia-sia dan membazir ya!! Jom kita!!!

Mama sehari sebelum puasa dh tak terkawal nafsu. Membeli barang keperluan puasa sampai tak ingat apa dah. Semua yang anak-anak nak, mama campak masuk troli. Yang tekak sendiri nak makan pun mama campak masuk jugak. Sudahnya terbang rm200. Balik umah masa nak unpacking barang baru sedar kekhilafan diri sebab membazir. Kononnya nak bagi anak semangat puasa sebab tu belikan je apa yg anak nak makan. Tapi macam berlebihan pulak.

Takpe, mulai 1 Ramadhan ni mama nak cuba kawal nafsu membeli especially online shopping. Chaiyok!! Gambatte kudasai saliana-san!!!

Sekali lagi... Selamat menjalani ibadah puasa semua readers!!! Mari tambahkan amal ibadah kita sepanjang fasting month ni... in shaa Allah. .

P/s: tahun ni nak latih zahra puasa sebulan. Tahun lepas dapat 10hari je penuh, yg lain separuh hari. Cabaran lebih sikit tahun ni. Nanti mama story apa cabaran Ramadhan 1434h eh...

Salam Ramadhan al Mubarak semua!!!!

Kalau SUKA, boleh KLIK eyh!!!