Wednesday, 25 August 2010

Setengah bulan dah

sekejap jek dah masuk 15 Ramadhan kan?
tapi, kowang lah yg dah puasa 15hari.mama baru nak 14hari.huhuhu
ye lah, last week kan mama ada BSP test.dah kompomlah tak puasa kan.huhuhu
nak buat camne kan..redha jek la.sendiri carik penyakit, makan tak ingat dunia.asal tekak rasa sedap jek, bedal.langsung tak pikir risiko.
takpe, pengajaran tu.lenkali tak buat lagi.huuuu

sepanjang dah setengah bulan puasa ni?
camne?
masih lagi mengantuk sbb bangun sahur? mama masih lagi..asek tidur jek, lagi-lagi time wiken.mak aiih, tidur cam berjaga buat qiamullail.
dah khatam Quran ke? mama lom lagik lah.teringat zaman masa kat matrix dulu, setengah bulan puasa mama dah khatam Quran.bukan nak menunjuk-nunjuk tau.tapi, bile dok hostel, masa byk.mana de pikir nak masak ke hape.so, baca Quran jek la. tp, tu sume alasan jek kan..nak seibu daya, takmo byk ar songeh nya.hehe
takpe, mama cuba habiskan gak.tak dapat 30juzuk, bape pun xkesah lah.skang ni, mama byk baca surah2 yg baik tuk ibu mengandung jek cam surah yusuf, maryam, luqman etc.

selain kumpul pahala ibadat time bulan ramadhan ni, mama telah menajamkan skill memasak mama.ngeh3
time bulan puasa ni la, nak mencuba pelbagai resepi.
antara lauk & kuih-muih yg mama buat sepanjang Ramadhan 9-14 adalah:


ni menu berbuka Ramadhan 9. Daging black pepper.1st time mama masak daging tau.mama takut liat, sbb ada org cakap, kalo kita salah potong daging tu, dia leh jd liat. tatau lah mitos ke mmg sohih.hehe
tapi, percubaan pertama sgt membanggakan.sgt sedap.daging sgt lembut & manis.

Ramadhan 10 lak, mama buat cek mek molek kaler pepel.
bukan sbb mama bubuh pewarna purple tau, tp mama guna keledek ungu.
ekceli, mama salah beli.org tgh puasa kan, kaler oren dgn pepel pun leh kompius.hahaha
takpe, mama buat cek mek molek yg lain dari yg lain.hehe
tapi, cek mek molek mama ni tak bape molek sbb ada keledek yg masih berketul menyebabkan gula dia kt tgh tu terkeluar sikit.huhuhu
almaklumlah, mama kan smp umah pun dah kul 5.30, mana nak kupas keledek, nak rebus lagi.
tu yg kureng menjadi tu.[alasan jek neh.hehehe]. tapi kan, sedap tau.hehee

inilah hasilnya, cek mek molek mama yg tak bape molek tu..hikhik
yg boolat tu, cik zahra yg buat.dia pun sibuk nak tolong mama.hehe
kuih onde-onde ni, ibu zahra yg bagi.endek kan suri rumah tangga, bleh lah dia buat kuih yg remeh2.
yg untung kami lah, dapat tukar-tukar juadah buka puasa.meriah sket meja mkn kami.hehe
tuk lauk lak, mama masak ikan bakar cicah air asam jek.
simple jek.dah tak larat.

Ramadhan 11 pulak, kami gi berbuka kat rumah kak lang kat jalan kebun.
kalo gi berbuka umah kak lang, tak payahlah berangan nak masak apa-apa, sbb kak lang ni mmg super rajin memasak.
so, sebelum gi umah kak lang, kami sempat gi JJBT tuk shopping baju raya zahra.
dan kami tapau big apple donut jek 12pcs.cukup lah tu kan.
muka budak tak puasa yg excited dah beli baju raya :)
muka control ensem :P
muka control ayu, walopon pewot tgh menahan.hikhik
mama, kakak zahra dan adik baby(tu yg zahra panggil tuk bb dlm tummy)
eksaited noh, budak tak 'kuaser' neh..hehe

bile sampai umah k.lang memang betul.dah penuh menu berbuka atas meja.dari air sampai main dish dan sampailah ke dessert.
kak lang masak ikan bakar pecak[sedap gile wehh!!!hingga menjilat jari gitu], sayur campur, kuih badak berendam[permintaan mama neh.ngengada kan ibu mengandung neh.ekeke] & kuih lopes.
selain kami, mak, andak, endek, ateh & along mama pun join sekali.
ateh bawak, nasi goreng tom yam yg mabeles.mama tambah 2 kali tau.sedap kak teh masak sekali-sekala.
mama makan sampai kemlakaren.
bape kali tambah ntah.bape ekor ikan bakar pecak yg mama bedal.
lepas solat maghrib, sambung makan lagi sambil sembang2.
mama benti makan pun lepas kena sound ngn papa.hikhik

balik tuh, tidur kekenyangan.Alhamdulillah...

Ramadhan 12 pulak, mama masak ketam masak lemak cili api.
tu pun, lepas bangun tidur petang tu, terus terliur nak makan ketam.
gigih kejut papa, ajak gi carrefour tuk beli ketam.
Alhamdulillah, sempat gak masak.hehe
siap papa suruh masak nasi lebih, sebab nak makan tambah-tambah.
dah lama weh, mama tak masak ketam.
ketam pulak besar-besar, mmg mantap.


dan..sotong sambal ni menu Ramadhan 13.
mama masak simple jek sbb mama demam selsema isnin tu.
sepanjang hari dok terbaring depan TV jek, smp cik zahra terabai.hehe
endek bagi mama kuih lopes.sedap.
endek buat sbb tak puas mkn kat umah k.lang.hehe
popia goreng/basah ni papa beli kat pasar malam Bt 4.mama punyelah teringin nak makan.hehe
karipap lak andak buat.
dan mama buat hati pari ni tuk dessert.
dan..semalam, tuk Ramadhan 14, mama buat bread pudding with custard sauce.
pastu, mama masak lauk lemak kentang & kobis, sambal belacan & goreng udang salut tepung.
simple & sedap.
lama gile tak pekena sambal belacan.
sambal belacan ni import tau.hehe
bukan import dr luar negara, tapi import dari umah kak lang.
kak lang supply sambal belacan tuk kami.
mama amik 2 bekas.sedap wehh, sambal belacan kak lang.terbaeeekkk wokkk!!!
inilah rupa bread puding mama dgn sos kastad nya.sedap wehh...
eleh, pe salahnya sekali-sekala puji diri seniri..tak salah kan??

apa nak masak aineh eyh??
love: mamazahra ^__^

2 comments:

lily azliyana @ mama zara said...

mcm best jek daging blackpepper tu..nanti2 norly share lah recipe..kite dl pernah masak tp guna perencah dlm paket jek..hihihi

syoknye tgk perut norly dh besar..mmg nmpak cm perut ngandung bby boy kan..hehe..kite nye perut mmg tk nmpak lagi..leper jek mcm mase preknenkan Zara..tu yg kuat instinct kat bby dlm perut bby girl lagi kali ni...=p

Norly Saliana a.k.a Sweetmama said...

@lily azliyana @ mama zara

lily, alolo..smp mintak resepi, malu aii tauu..hehe
ni 1st time masak, dan menjadi pulak.tak disengajakan ni.hehe
xpe, nanti, noly share resepi yek.tp, ni masakan tuk org yg xpandai masak cam noly tau.main bedal jek.hehe

pewot noly besar sbb noly gemuk lily.xtau bb boy ke girl.ekceli, noly xkesah pun.bak kata zahra, bb dlm tummy mamma die ni, adik baby, bukan baby boy.hahaha

Kalau SUKA, boleh KLIK eyh!!!