Friday, 22 July 2011

Tips memperbanyakkn susu di bulan Ramadhan (?)

Assalamualaikum semua :)
tetiba bagi salam,apa kess??mama bkn buang tebiat ke hape,tp mama baru sedar,selama ni takde pamit-pamit(bahasa jawa ni,maksudnya mintak izin),terus terjah.hehehe...
So,sempena bulan Ramadhan yg semakin menghampir ni..alangkah elok mama ubah sikit bahasa ni kan...ye dak??
Molek sikit...ada salam gitu kan.hekhek
Okeh...berbalik pada tajuk...macam biasa,kalo ada tips sebagai tajuk entry tu korang takkan terpedaya eyh..mama bukan nak bagi tips tapi mama yg nak mintak tips dari korang-korang yg pakar neh...
Bukanlah mama malas nak google ke apa kan,dah...mama dah searchlah sayang-sayangku semua,takde maknanya mama nak jimat bil internet ke apa.bil tu sama jek tetiap bulan,pakai 24/7 pun tetap byk tu gak bayar.hehe.banyak dah sebenarnya link yang mama dah terjah. tapi kan,selagi bukan kawan-kawan yg bagi tips selagi tu mama tak puas.sebab apa?sebab kalo korang yg bagi tips dah confirm lah korang punya pengalaman peribadi,takpun petua mak korang or Doktor korang..ye dak?dan confirmlah realistic sikit petua tu...
Kadang tu,ada blogger bagi tips makan itu ini.tapi tatau berkesan ke tak.padahal dia nak promote produk dia jek..huhu
Sebab tu lah,mama ngengada gak nak mintak tips atau petua yang korang amalkan kan...share lah...cian kat mama n zharif...
Okeh...merujuk kepada gambar diatas...1st pic,14-16oz kan..tu adalah hasil pump paling banyak tuk sehari.tu kire 3kali pump lah.kul 10pg-3ptg-6ptg..tapi jarang-jarang lah...
Duuuuuuluuuu....lebih banyak dari tu bleh dpt,tapi duuuluuu lah...masa dalam pantang.hehehehe
Sekarang ni, hasil pump yg konsisten hari-hari...average cam 2nd pic tu,dalam 10-12oz jek.. Banyak tu memang cukup-cukup tuk kegunaan Zharif hari esoknya.kiranya "kais pagi makan pagi,kais petang makan petang".mama mmg dah kehabisan stok chilled EBM.'ilek pocik' stok dlm fridge...memang nan ado
10-12oz tu Zharif minum 3-4kali lah time ngan ibu.nasiblah dia dah makan solid food tau,jadi kurang sikit minum.biasanya,bila mama ambil zharif kt umah ibu dalam kul 5lebih atau 6pm,terus direct feed dia..so,zharif bleh la simpan skit susu dalam 2oz tuk dia minum pagi masa sampai kat umah ibu esoknya...haih.sian kat mama ngan zharif kan???
For info,zharif cuma minum susu S26 masa kehabisan stok bln May hari tu yg mama gi outstation kt Kuantan.bile mama balik,sampai hari ni dia takmo dah susu formula.nak susu ibu jek.yang pelik,dia boleh bezakan rasa susu tu.ibu penah lah nak try bagi dia susu s26 tu,sampai basi zharif tak minum...
So,Ramadhan semakin hampir.mama takut hasil pam merundum time mama puasa.matilah,dah lah takde stok.kalo tak dpt 10-12oz sehari,zharif nak minum apa kan..cian dak bambam ni.huhu
Nak mintak sangat jasa baik korang,share lah pengalaman korang menyusukan dlm bulan ramadhan.mama takde pengalaman.dulu masa zahra,mama dah stop breastfeed sbb masa ramadhan 2008 zahra dah 11bln... Share lah,apa korang makan,bile korang pump,ke jadual pam teruskan macam biasa,makan sahur dan buka cam biasa...share tau!!!
Mama akan cuba selagi terdaya...jgn korang bagi tips supaya mama tak puasa sudahlah..kalo bleh,mmg nak puasa gak takmo ponteng kerana menyusukn zharif..huhu
Okeh,dah lewat sgt neh...selamat malam semua :)
Please share ngan mama eyh...tq in advance.mmmuuuaaahhhhh

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

4 comments:

eRiNsZ said...

adehhh daku pon mncari tips jugak hihi....
2mggu lpas susu sesangat down... smpai kner berulang ke nursery bf kan naufal (mjur nursery dkat n saya cgu kje skerat hari)

ad mmber sugestkan vitamin shaklee alhamdulillah mg ok sngt ngan erin... n sya mg tak pnah miss mkn kurma.... susu walopon x bnyak tp stok sntiasa ader... psttt: bole ar try tp i x jual hiih

norly a.k.a mamaDZ said...

erinsz: wah, untunglah awak.keje 1/2hari, pehtu nursery dekat lak tu.bleh jek lari2 nak BF.hehehe
ekceli, sy pun opis ngn umah dekat, cuma nature keje sy xleh nk buat camtu.sbb byk keje luar opis.huuuu

sy pernah amik trial pack shaklee, tp tekak sy yg mengada ni takleh nak telan.tak abes pun trial pack tu....
mak salu ckp,"ko telan aje, demi anak ko.kata nk susu byk".haa!!siap bg dialog kena marah ngan mak.hikhik.tp, buat pe sy paksa diri kan, tp at last sy muntah.lgsg keluar sgl makanan yg sy mkn.sudahnya susu tetap byk tu jugak.huhuhu

tp, kena gak kot paksa diri time bln puasa nanti...nway, TQ erinsz :)

My Aisy said...

em...sy lak tak de lah de stok banyak...tapi alhamdulillah still leh lagi lah...risau gak...then cakap kat family doc sy...then dia suggest vitamin...nih pun baru jek try ambik vitamin yg dia bagi...alhamdulillah...byk gak lah...

tapi yg penting jangan stress...klu stress lgi susah kuar susu itu...banyak minum air...n doc kata mesti makan nasi masa sahur...hehe..so good luck...

norly a.k.a mamaDZ said...

My Aisy: vitamin apa tu eyh?share lah.manatau berkesan tuk mamaDZ gak :)

Kalau SUKA, boleh KLIK eyh!!!