Monday, 13 December 2010

Kerna terpaksa...

hari ni mama EL.
mak ada appointment kat HBTAR kul 2ptg.
nak tak nak, mama kenalah EL. walopon cuti tahunan tinggal berapa kerat jek.
janganlah sampai hujung tahun ada benda emergency berlaku.amin~
kalo tak, ada yang unpaid leave la pulak.hukhuk
gaji mama dah lah ciput jek, kalo kena unpaid leave memang kering lah poket.
appointment mak kul 2pm kan, patutnya mama 1/2 day leave jek la kan. buat pe nak susah-susah ambik cuti bagai kan.
itu pun, kalo mama keje kat Company korang lah.hehehe
sebab mama keje kat Company mama ni lah, makanya KERNA TERPAKSA mama ambik emergency leave sebab Company mama tak amalkan cuti halfday.
kalo ada pun, timeslip which is cuma 2jam jek.
kalo dah berurusan dengan hospital kerajaan, adalah MUSTAHIL ye urusan akan selesai dengan cepat.
korang paham-paham jek la.
kalo mama punya gaji besar, memang takde lah nak bawak mak gi spital kerajaan. baik hantar gi swasta jek kan, mudah urusan.
tapi tu lah, gaji mama kecik jek...
kadang-kadang rasa tak adil jugak, ada setengah orang kat company mama boleh jek yang nak masuk or keluar halfday tanpa ambik cuti if ada urusan penting.
tapi tu lah, hanya SETENGAH orang jek. yang setengah lagi, cam mama ni memang tak layak.
so, sendiri mau ingat lah.
kalo ada urusan yang lebih 2jam samada pagi atau petang, kenalah ambik cuti. sebab tu, cuti mama paling cepat habis. sob sob
ada setengah orang tu, sampai 20hari cuti tahunan dia yang carried forward ke tahun depan. dasyat kan???
tak pe lah..itu REZEKI mereka...
mungkin derang takde urusan keluarga yang nak di setelkan time weekdays, atau mungkin derang takde masalah dalam hidup. wallahualam...

patutnya kakak mama yang hantar mak gi hospital, tapi hubby dia jatuh motor pulak.
so, mama kenalah hantar kan. nanti mak cakap apa pulak, mak sorang bleh jaga anak 10 orang tapi anak 10 orang takleh jaga mak.hukhuk
hope urusan kat hospital petang nanti cepat lah siap. dengan perut boyot neh, nak kesana ke mari kat hospital tu, alahai...Allah jek yang tahu.huhuhu

korang cuti ke hari ni? Papa cuti hari ni sbb Sabtu kat public holiday. so, carried forward ke Isnin. untung kan??
dah tahu papa cuti, nape tak papa jek hantar mak ke hospital?? cemana lah papa nak pimpin mak dengan cik Zahra sekali kat hospital tu. kalo tak Zahra terlepas, mak pulak terjelopok kat lantai kang.hukhuk
tapi, mak tu tanggungjawab mama. kenalah buat kan. sedari kecik mak bela kita, takkan dah besar ni, kita takleh nak jaga mak kan....

korang bekfes pe hari ni? mama goreng bihun jek. beriya-iya papa nak goreng nasi balance malam tadi, sekali dah basi. terus mama ambik aleh tugas sediakan sarapan. Bihun goreng bujang jek. janji kenyang dimakan. jimat duit, tak payah beli sarapan kat luar kan.hehe

sementara nak tunggu petang, apa nak buat eyh??
buat kek coklat kukus pun sedap gak kan???

gambar adalah gambar selingan sahaja...

[watermark adahal hasil air tangan sue anna joe.TQ ya!!! korang pun amik sbb sueannajoe bagi free jek :) ]

gambar sabtu 2minggu lepas masa kami nonton filem pecah panggung...
bukan 2 alam lah...
tapi..
filem ni..

^

^


^


^



^


^


gelak guling-guling okeh tengok citer ni...
ok,itu tipu!! mana bleh guling-guling dalam panggung.
gelak kuat-kuat jek.hehehe
cuma zahra sorang jek yang takut sampai angkat skirt sampai tutup mata.hahaha
tu lah, sapa suruh nak ikut mama ngan papa nak tengok movie komedi seram.hikhik
padahal dari umah, zahra yang request nak tengok citer hantu.tapi, bile cerita mula dia yang paling takut.hahaha





love: mamazahra ^__^

7 comments:

lily azliyana @ mama zara said...

heee..kite pon cuti arini..comp mmg amalkan cuti ganti ari sabtu bwk ke isnin..psl halfday, pelik ade gak tpt yg tak bagi amek2 halfday ek..kitorang leh jek cuti separuh hari..tp cuti tahun mmg sket jekla comp bagi..ni pon dh bulan 12 cuti tinggal sehari jek..hahaha..dasat tak...=p

NONIE ROSSI AZIZ said...

akak pun baru tengok movie ni mmg best giler...nayli walopun takut2 tapi ttp suka citer ni!!

btw..akak kagum ngan norly..sekurang2nya norly ada juga buat bakti kat mak Norly bila mak memerlukannya..macam akak minta2 akak pun dapat buat jugak nanti...

Norly Saliana a.k.a Sweetmama said...

lily:sonok kan dpt cuti ganti tuk PH sabtu/ahad.company norly???nan ado...
norly pun cuti tak byk lg, tggl 3 hari jek.risau gak if apa2 jadi dlm bln 12 ni.harap xde pape lah...

Norly Saliana a.k.a Sweetmama said...

lily:sonok kan dpt cuti ganti tuk PH sabtu/ahad.company norly???nan ado...
norly pun cuti tak byk lg, tggl 3 hari jek.risau gak if apa2 jadi dlm bln 12 ni.harap xde pape lah...

Norly Saliana a.k.a Sweetmama said...

k.nonie: kelakar kan???puas hati sgt dpt tgk movie ni, xde lah rasa membazir duit beli tiket.hehehe

kalo xde aral, mmg nak buat semuanya kak. tp, kite kan keje.komitmen keje lg, dgn perut boyot lg.berurusan dgn spital gomen ni perlu kesabaran yg tinggi.ni mak ada 3 lg appointment tuk next week.tatau camne...kena diskus ngn adek-badek lain tuk take turn sbb cuti tahun norly dah nak abes, takut nanti ada emergency lain susah plak.hukhuk

S.U.R.I.A.T.I said...

respek sgt dgn kak yana....dlm sarat2 mcm ni pun masih btgjwb penuh pd mak...insyaAllah...besar ganjaran utk akak nnti...amiiinn....

Norly Saliana a.k.a Sweetmama said...

su: hanya ni yg akak mampu buat.kalo duit byk, mmg nak bwk gi spital swasta jek. kakak2 yg lain yg byk jaga mak sebenarnya, sbb k.yana keje dan derang suri rumah.tp, kalo derang ada hal k.yana kena gak lah take turn.insyaAllah, setiap benda baik yg kte buat ada ganjarannya...

Kalau SUKA, boleh KLIK eyh!!!