Saturday, 20 November 2010

Maternity Wear Collections

tajuk cam gempak jek.
macam lah banyak nauu mama punya koleksi baju maternity.
ekceli, mmg nak bagitau pun yang mama tak banyak koleksi...
rasa cam malas jek nak beli, sebab perut tak berapa nak besar kan.walopon banyak gak yg cakap pewot mama besar.
tapi, mama ni mana baju biasa yang boleh dipakai, mama sarung jek.
okeh...meh kita tgk apa yang mama pakai sepanjang 30weeks++ peknen ni...

ni 1st maternity t-shirt yang mama beli. mama beli kat scarlet, tak mahal pun RM19++ rasanya.
unplanned purchase. nampak murah jek, terus rembat.hehehe
tapi, mama tak berapa suka nak pakai baju ni bile keluar.
bukan sebab material dia tak bagus. tapi...
kat lengan dia tu, ada cekak. so, susah nak amik wudhuk.tu yg malas pakai.leceh amat...

sepanjang peknenkan lil DZ, setakat ni mama suka sangat sarung t-shirt biasa.maksud mama, t-shirt yg mama beli before peknen.
contoh cam kat bawah ni...

walaupun kakak mama cakap, mama nampak macam sarung nangka kalau pakai camni.tapi, ini yg paling selesa.so, bedal jek la...

baju kurung, masa 4-5mos tu, masih lagi boleh sarung. skang ni, walaupun dah bubuh belly belt tetap tak selesa.
baju kurung raya yg mama beli tu, mmg lepas deliver lah baru bleh pakai semula.
skang elok tersimpan dlm almari.
bukan tak boleh pakai langsung, tapi tak selesa lah.baby pun susah nak gerak sbb ketat kan...

ni pakai time raya jek :P
raya tahun depan, pakai semula.insyaAllah..hehe

dan..selain t-shirt biasa, mama suka pakai baju Na-O-Mei neh.lebih selesa.
cuma, dress labuh ni kan tak berlengan.leceh sikit lah sebab mama perlu pakai cardigan kat luar.
cuaca Malaysia yang panas terik neh menyebabkan mama tak selesa pakai lapis-lapis.hehe
setakat ni, ada lebih kurang 4helai baju dress labuh ni. ada yg mama beli online, dan ada yg beli kat pasar Tani, Stadium seksyen 13.

dan baju corporate company mama....
mujur buat longgar sikit, so, masih boleh pakai walaupun butang tu dah macam nak tercabut.ekeke

terjungkit semacam jek baju ni kan??hehe

dan...blouse ni pun menjadi febret mama sepanjang peknen ni.
blouse dr kain lycra. selesa walaupun perut makin ke depan.hehehe
ekceli, blouse ni bkn maternity blouse pun.tp, sbb dia guna material lycra pompuan mengandung pun boleh sarung. jimat! sok, pas deliver boleh pakai terus.hehe

dan...jubah moden ni pun febret mama gak.
walopon nampak buruk bila mama pakai.tersembul tang perut, tang nasi lemak & muntot.
but, sbb material lycra.rasa sgt selesa dipakai walopon tak selesa dipandang.hehe

dan..baju maternity masa peknenkan zahra dulu...
mama boleh pakai baju ni sampai sarat mengandungkan zahra, tapi sekarang walopon baru 30weeks baju tu dah terjungkit. sok time sarat, mmg kompom dah takleh nak sarung ni.huhu

blouse labuh ni pun mama suka pakai walopon bkn tuk maternity. tp sebab dia mengembang, pompuan muncit jugak boleh pakai.jimat lagi disitu.hehehe

dan..sepanjang kat rumah, baju sarung nangka ni lah menjadi pujaan hati mama.
sampai sendat-mendat tang perut tu, mama tetap pakai gak.hehe
selesa sesgt, mama tak suka pakai t-shirt papa.besar gabak.t-shirt mama ni jugak paling selesa.
jangan sok pas bersalin, baju-baju t-shirt mama jadik longgar dah ler..tak pasal-pasal kang, kopak poket nak beli baju baru.haha

[Zahra tgh sayang adik baby.mama baru nak posing, zahra sesebok nak kiss adik baby.hehe]

korang masa peknen, suka tak kumpul koleksi baju maternity?
mama tak suka lah. sbb nanti terpaksa simpan baju tu tuk next pregnancy yang ntah bila kan. takut time peknen yg baru, baju tu semua dah out-dated. tu yg takmo beli tu.hehehe

sepanjang peknenkan lil DZ, mama cuma beli sehelai maternity jeans Scarlet,sehelai maternity pants kat 9month dan sehelai lagi kt Scarlet. itu jek. yang lain, recycle seluar masa peknenkan Zahra. tu pun, sehelai jek rasanya. cukuplah bagi mama. dok ulang pakai selama 9bulan mengandung.hahaha
tatau lah kalo ada orang perasan, mama dok ulang pakai 3 seluar tuk seminggu kerja. hehehe



love: mamazahra ^__^

1 comment:

Yan Kah Luke said...

Thank you for posting your Maternity wear article.

Kalau SUKA, boleh KLIK eyh!!!