Thursday, 14 October 2010

Persiapan tuk Baby DZ

skang ni, mama dah peknen 25weeks++
satu apa pun persiapan tuk adik baby mama tak buat lagi.
bukan tak excited lah, tapi...
kalau adik baby Nur DZ, mama taknak beli banyak sbb boleh recycle Zahra punya.
tapi, andaikata lah adik baby ni nanti Muhammad DZ, memang takkan dapat pakai Zahra punya sbb almost semua barang baby Zahra adalah kaler PINK.
dari barut, bedung, baju baby, besen mandi, bakul baju, almari baju...semuanya kaler PINK,
kalo setakat besen mandi, bakul & almari semua, takde hal nak pakai semula walopon adik baby adalah baby BOY kan..taklah janggal sangat...tapi...
baju baby semua memang tak boleh nak pakaikan kakak Zahra punye sbb baju baby yg mama beli, atau hadiah dari kawan-kawan dan sedara-mara adalah gegel punya baju, siap beropol bagai...burok benor kalo adik baby BOY yg pakai kan...
lagi satu barut & bedung, memang semuanya mama jahit sendiri.of coz la kaler PINK kan.
mmg tak sesuai lah kalo baby boy pakai barut kaler dark pink kan...ke tak kesah??
bedding set ngan selimut Zahra pun kaler pink. susah betul kalo mama dia dah memang fanatik PINK kan, bile Dr bagitau bb dlm tummy gegel jek, laju beli kaler febret. kalo adik baby Zahra, boboy memang banyak lah belanja nak keluar.semua nak beli set baru.tp, mama tak kesah pun...
mama tak start beli lagi, sebab nak scan sekali lagi.kalo Dr leh confirm, bb adalah BOY, maka mama akan terus membeli lah.even tak beli semua, at least ada lah beli sikit mana yg perlu tuk baby kan...setakat mana yg bleh recycle Zahra punya, mama recycle jek.tapi, skang ni tak asingkan lagi pun barang Zahra yg masih OK yang bleh digunapakai semula adik baby...
agak-agak, bile masa sesuai nak beli eyh??
masa peknenkan Zahra dulu, since week 16 mama dah start beli brg sikit-sikit. excited kata kan.hikhik
tapi kan...ye lah, mama ni bukan lah berduit sangat.nak beli sekali harung, memang tak dapat lah....so beli lah berdikit-dikit...




love: mamazahra ^__^

5 comments:

Puteri Satu said...

a'a.. tak perla.. pelan2 kayuh kan...

lily azliyana @ mama zara said...

wah..siap bedung sume kaler pink yek..hehehe..wktu kite dulu mak yg tlong jagit bedung n barut..so kompem2lah kaler putih..hihi..mmg boleh recycle utk adek bby Zara..baju2 Zara plak ikutkan byk warna natural tp seluar sume dh buruk sbb Zara pakai smpai besar suar2 tu sume..so klu nk beli br pon just baju2 jek kot..tgh target nk borong romper online..tp tunggu nanti2 la..skang awal lagi..=p

Norly Saliana a.k.a Sweetmama said...

mama aqilah: tu lah kak, beli sikit2 dulu la.kali ni, takmo dah beli kaler febret.huhuhu

lily: tu lah pasl lily.kalo bleh time tu, sume benda nk beli kaler pink.kalo lah adik zahra bb boy, kompom semua kena beli baru..
a'ah kan, romper online sume kiut2, mmg nak sambar sehelai dua neh.ekeke

shila ariff said...

wah..sudah masuk 6 bln lebih ye???..tahniah!!!..kami gak lum ada rezeki lagi nih..tgh berusaha sedaya upaya...ahakss!!!...hehehe..

p/s: kalo dapat boy..mmg semuanya kena beli baru le..pasal dah semuanya warna 'pinky pinky'..hehehe

Norly Saliana a.k.a Sweetmama said...

shila: a'ah.25weeks++ takpe, usaha tgga kejayaan.kang ada lah rezeki tu :))

insyaAllah, mmg bajet besar nak beli semua baru neh.ekeke

Kalau SUKA, boleh KLIK eyh!!!