Thursday, 14 October 2010

Mari melukis, mewarna, menulis dan mengira bersama Nur Dhia Zahra

morning semua :)
malam pun tidur tak lena sbb papa zahra masih study saat mama dah pejamkan mata.huhuhu
terasa terabai lately, sbb papa sibuk study tuk final exam. redha jek la.
harap, pengorbanan ni akan berbalas satu hari nanti.insyaAllah :)
okeh, aineh bukan nak citer pasal mama. tengok tajuk pun dah tahu kan.mama nak cerita pasal anak dara kesayangan mama & papa.
kurang dari 10hari lagi, Zahra akan menginjak ke usia 3tahun.sekejapan masa berlalu kan??
Alhamdulillah, banyak sangat perkembangan zahra yang membanggakan mama.Walopon mungkin Zahra tidak selaju atau sehebat anak-anak lain.tapi, mama tetap bangga.hehehe

honestly, Zahra masih belum boleh menulis, mengira, mewarna & melukis dengan baik.tapi, Zahra banyak mencuba...tajuk tu saje jek wat gempak...sebenornya, Zahra lagi hebat "menconteng" dari buat 4 benda tuh...tapi, mama takkan berhenti berusaha,insyaAllah..
jom kita tengok 'hasil tangan' cik Zahra...layyyaaaannn!!!

see....betapa hebatnya cik Zahra bleh mewarna dalam keadaan buku terbalik.hikhik

bila mama tegur, baru zahra betul kan...macam-macamlah zahra ni...

khusyuk sungguh anak dara mama belajar...

buku 4 in 1...zahra belajar menulis, mengira, mewarna & melukis sekaligus...

cantekkk tak????zahra mewarna...

zahra tunjuk mama camne dia lukis BALL...
time ni, mama suruh zahra ikut line tu tuk sambung lukis gambar tu, tapi dia beriye nak lukis ball...
ikut zahra lah...

kalo korang perasan kan, buku tu Zahra langsung tak tulis ikut line yg putus-putus tu.puas dah mama ajar, tapi Zahra taknak ikut. dia lagi suka tulis apa yang dia suka jek.
apa nak buat eyh???

mama nak tanya korang, dalam sehari bape jam korang spend masa tuk mengajar anak-anak korang???
mama akui, mama lately takde masa nak ajar Zahra...mama banyak mengajar zahra bercakap sbb zahra masih pelat kan...
tapi, sekurang-kurangnya..zahra dah bleh sembang ngan mama dan papa.
sejak papa sibuk study ni, kami berdua rajin bersembang sebelum tidur...sampailah memasing terlelap.hikhik

tapi, mama takkan jemu tuk terus mengajar Zahra...doa mama, Zahra akan jadi anak yg bijak.amin~


love: mamazahra ^__^

2 comments:

lily azliyana @ mama zara said...

Zahra dh pndai mengaler la..klu si Zara, mmg habis kuar2 objeklah die kaler tuh..hehehe..nway, kite skang mmg takde wktu belajar khusus pon utk Zara..ape yg kite perhatikan, Zara ni jenis yg lom sedia nk belajar secara serius..means die cpt bosan klu kite ajar skema2..so, skang amalkan kaedah main smbil belajar..ajr huruf sume dari buku2 kaler die..blok2 mainan die pon ade yg ade huruf so smbil main sambil tunjuklah..ade yg die dpt tangkap..ade yg lmbat sket..utk warna pon sama..guna lego jek bagi die kenal kaler..=p

Norly Saliana a.k.a Sweetmama said...

lily: zahra pun sama jek.cepat jemu.norly pun guna kaedah yg sama.guna alat permainan dia...janji dia nak belajar.
tp, next yr kena start ajar betul2..zahra dah big girl.hehe

Kalau SUKA, boleh KLIK eyh!!!