Saturday, 14 August 2010

Ramadhan 3

Semalam, kami berbuka kat rumah kak ngah.berbuka dgn mak.
memula tu, plan nak masak.
tp, oleh kerana ada ni..

viva kecik depan mama ni, manusia yang tak reti nak bersopan-santun bile memandu.
die bleh Q kat touch n' go punye line, pastu bleh plak dia baik punya cilok dpn kereta mama tuk potong line bayaw tol.
hampeh punye orang!!!
harap jek bini kt sebelah pakai tudung besar, langsung takde kesabaran nak Q tuk bayaw tol.
dia ingat, dia sorang jek nak balik masak bukak puasa.
hish!!!geram tul ngn manusia cenggini!!!
ni yg mama tak suka buat keje luaw time bulan puasa.kurang pahala puasa, sbb bengang ngn pemandu2 yg xde sivik kt federal highway tu...

dah abes mamat mengong ni, bile dah masuk kat shapadu highway...
ade pulak 
ni

kedek2 jek dia jalan.
nak potong jalan 2 hala.
kang berdentum ngn kereta depan, tak pasal-pasal.

inilah faktor-faktor menyebabkan mama lambat sampai rumah, dan kepala dah pening dan akhirnya tak larat nak masak.ngeh3
bagus tak alasan???
mama terus call papa bagitau yg amma mmg tak larat nak masak, cam nak pitam bile sampai rumah.
then, papa suggest tuk buka ngan mak kt umah kak ngah.hoyyaayyy!!!!

papa sampai rumah kul 6ptg.pas mandi n bersiap, kami gerak gi rumah kak ngah kt sementa.
kul 7 baru kami sampai rumah kak ngah.padahal, perjalanan dr umah kak ngah tu 15minit dah bleh sampai.
tapi, oleh kerana ada pasar malam kat sepanjang jalan depan rumah mama.dan ada makhluk Allah yg parking kiri & kanan jalan, menyebabkan kami stuck.yelah, dpn umah mama ni jln 2 hala.kecik jek pun jln.
bile ada kereta parking kt tepi jalan kiri&kanan.jalan tu jd sempit & hanya 1 kereta boleh lalu.
so, stuck bile ada kereta nak masuk & keluar dlm satu masa.
udahnya, papa reverse dan amik jln alternatif lain walopon agak jauh.

bile sampai rumah k.ngah, terus keluar ke PaRam cari juadah berbuka.
mama tak beli byk pun sbb k.ngah dah masak nasi & lauk.
mama beli nasi dagang, roti john black pepper&kuih tepung pelita.itu jek.
takmo membazir.

p/s: hari ni plan nak berbuka ramai-ramai kat rumah kak ngah lagi.kali ni berkumpul dgn adik-beradik yg lain.sure meriah.tak sabawnyaaa!!!


love: mamazahra ^__^

2 comments:

lily azliyana @ mama zara said...

bestnye dpt berbuka ngan mak n sume adik beradik..kitorng time pose ni mmg payahla nk kumpul..tp still, nak gak balik kampung b4 raya nih..tk dpt buka ngn adik beradik pon, yg penting dpt buka ngan mak..dh rindu!!!

Norly Saliana a.k.a Sweetmama said...

@lily azliyana @ mama zara
bile dok jauh, mmg harapkan puasa hari akhir time nk raya.time tu lg meriah.kitorg, kalo nk dekat raya mmg susah nk kumpul sbb ada kakak & abg yg dah blek kg mertua..
time awl2 ni la leh kumpul..

Kalau SUKA, boleh KLIK eyh!!!