Friday, 23 April 2010

Toilet Training

selamat pagi cinta :))
Salam Jumaat yg indah. i laikk hari jumaat.hehehe
korang dah bekfes?
mama lom lagik. tingin nak makan roti canai kat restoran de warong, tengah tunggu peluang tuk mengulaw neh.hikhik
kembali kepada tajuk utama....layyaannnn!!!
apa kes mamazahra ni, pepagi dah citer pasal jamban toilet.

bukan nak citer pasal jamban lah, nak citer pasal toilet training tuk cik Zahra..
taklah, tetiba ada kesedaran sivik pulak.
anak dara tuh dah 30bulan 1hari.
tapi, mama neh langsung tak train zahra guna toilet lagi.hadui!!!riso nyaaa!!!


patut ke mama beli potty pant neh??
atau...
belikan potty trainer?masalah, umah kampung..manalah guna toilet duduk neh, kami guna jamban lama toilet biasa jek..toilet cangkung tuh.hukhuk

stress nya!!!!dok pikir menda neh..huhu
ape nak jadi neh mamazahra oiii!!!
sampai bila nak pakaikan dia diapers.ntahlah...tak dapek den nak jawap..huhuhu
nak cuba...tapi,tak reti lah....
Zahra ni masih lom petah bercakap, takut lak nak ajar dia guna toilet.
sat gi, membeser jek kat karpet.tu yg paling tak tahan.
masalahnya, baby sitter zahra takmo amik risiko tuk train Zahra guna toilet.
dia malas nak membasuh kencing dan berak Zahra, takut2lah zahra ter....atas karpet or tilam dia.huhuhu
mama teringin nak train dia time wiken, tp Zahra ni aseklah dok cakap..."ma...biyak....ma biyak....".tapi bila mama check, takde pun.adui!!!cam tak koser plak nak melayan.
aci tak tunggu Zahra pandai cakap dulu???
skang ni, biar jek dia pakai diaper???
korang yang dah berjaya train anak dara or anak bujang korang guna toilet, silalah kasi tips.
mama dah fening dah ni...anak dara dah nak dekat 3tahun, tp masih pakai diaper ke hulu ke hilir.hikhik

love: mamazahra

4 comments:

Qistina's Mama n Abah said...

Owh..tugas yang sangat2 mencabar kesabaran nih norly. Sha baru je lepas wat semua ni kat Tina. kalau norly nak baca silalah gi blog, ader post diaper free training..

tapi nak dipesankan..kalau tak sabar jgn buat dulu la.. kang jadi naga lak bila zahra membeser suka suki dia kang.. yelah..dia mana paham lagik kan..

lily azliyana @ mama zara said...

tulaa..anak nak masuk tiga tahun dh kena start pikir kan..tp rasenye kite nnti pon konpem akan ade prob mcm norly..sbb si Zara pon mcm tk berapa petah nk bercakap..KOMPEM die tak reti nk cakap ajak kencing or berak..hehehe

Norly Saliana a.k.a Mamazahra said...

sha: norly neh mmg kuwang penyabar sket.bkn sket jek, banyak senarnya.hehehe

nnt nak sekodeng belog sha lah, nak belajar cara nak training zahra guna toilet.hehehe

Norly Saliana a.k.a Mamazahra said...

lily: tu lah lily.zahra ni agak terlambat sikit bercakap, mgkin kenalah terlambat sikit train free diaper neh...hehe

akan ku make sure kan zahra pandai pakai toilet sebelum hari jadinya yg ke-3.chaiyok!!!

Kalau SUKA, boleh KLIK eyh!!!