Thursday, 22 April 2010

Dah 30bulan dah...

apa yang dah 30bulan?
mana de orang peknen smp 30bulan weh??
gila ke ape? [konon nak kasi saspen lah.hikhik.takdemaknanye nak saspen.]
hari ni, 22-04-2010.
maka, genaplah 30bln mama menjadi mama. [dalam pewot tak kire tau!!sbb mase dlm pewot tugas seorang mama lom bermula.iaitu, mandikan,cuci berak, tukar lampin, buat susu, suap makan,layan kerenah]
tapi, sejak 5.05pm 22-10-2007 lah mama mula bertugas sebagai bergelar seorang mama.hehehe
so, hari ni 22-04-2010, jam 5.05pm mama nak mengumumkan , bahawasanya "buah hati pengarang jantung" mama & papa, Nur Dhia Zahra telah pun mencapai umur 30bulan.
dah besar anak dara mama ni.
cam tak sangka pulak kan??
kejap jek masa berlalu...dah 30bulan mama menjaga, membelai,mendidik,mencubit & membesarkan zahra, walopon zahra menten kuwus cam papa.hikhik
okeh, jom mama nak kongsi serba sedikit pengurusan perkembangan Zahra !!
1. dah mula banyak cakap.walopon ada sepatah-dua-kata yg kurang jelas sebutannya. [tapi, mama suka layan zahra bercakap bergaduh]
2. dah paham sgt2 arahan. [bleh lah suh buat keje rumah.hikhik]
3. dah boleh faham kata lawan spt. atas-bawah, depan-belakang, panas-sejuk dll [tp, suka sebut ats sbg atash dan panas sgb panashh.ni kire pelat ke???]
4. masih lom dapat bezakan perkataan sana-sini.
cthnya: kalo mama suruh amikkan barang yg dekat dgn dia, mama"zahra ambik tu!!!bakul yg kat sana tu!!!"zahra akan kedek2 gi kat mama, pusing2 cari bakul.
tp, kalo mama "zahra ambil botol letak kat sini!!!". zahra akan kedek2 letak kat depan dia.
bila mama cakap, "sini lah!!!"
zahra: "ye aaa..sinniiiii!!!!", sambil tunjuk dpn dia.
5. dah mula suka bergaya & nak pilih baju sendiri. kalo boleh, 24jam nak pakai jeans.nak melawa jek. pastu, dah takmo pakai skirt.sayang tau, banyak skirt yg mama baru beli.kalo mama dah paksa ugut, baru nak pakai.hikhik
6. makin kuwus. tapi, tatau bape berat dia.lom timbang lagi.dia takut naik atas mesin penimbang.apelahnakjadi!!!hukhuk [cuba jadi cam mama, suka timbang, tp sejak dua menjak dah gemuk ni, fobia gak.huhuhu]
7. suka ajuk orang cakap. kalo yg baik tu takpe lah, kalo yg buruk???sendiri kena pikirlah!! [so, mama & papa kena behave sket eyhhh!!!]
8. Zahra masih mengalami sembelit. mama terpaksa menyimpan stok ubat masuk muntot bg zahra mudah berak buang air. dan ubat melembutkan taik najis. [sian zahra tau, sampai guling2 kalo nak berak buang air.air mata toksah cakap, satu mangkuk kecik penuh tau!!!]
9. Zahra dah tukar susu formula.dari jenama Dutch Lady 123 ke Dugro [suggested by anak sedara mama, Kikin mummy arissya.hope dpt lawaskan zahra]
10. suka menyanyi dan menari.akibat selalu dengar mama nyanyi mase tengok klip terbaru kat esteruk RIA dan akibat selalu ikut mama&papa gi karaoke taraoke.hikhik [pengaruh tak baik dari Pa&Ma.muahaha]

konon2 nak buat peace lah ni.hahaha

dan...apa pulak perkembangan mama setelah 30bulan jadi mama??
1. masih menten gebu gemuk. lebih gebu gemuk dari biasa lepas pantang.muahahaha [sila jangan percaya!!!sbb tuan empunya diri pun masih tak percaya.hahaha]
2. masih belum berjaya membuang segala lemak yg semakin terkumpul dgn jayanya.walopon dah rajin exercise.muahaha [sila percaya!!!!ini tak tipu punya!!!]
3. makin terserlah kegarangannya sifat keibuan nya.[sila muntah!!!]
4. makin tak sanggup nak berpisah dgn Zahra.[ini memang betul!!!kalo bleh nak benti keje.dan nak jd mama sepenuh masa]
4. dah itu jek!!!tak cukup ke badan mama yg semakin berkembang.benda lain tak payahlah!!!haish!!


love: mamazahra

2 comments:

lily azliyana @ mama zara said...

Happy 30mth Zahra!!

dlm diam, rupenye banyak stori dlm nih..pasni kalau tukar url lagi kenalah war2 kan secara besar2an..ekekkeke

Norly Saliana a.k.a Mamazahra said...

lily: TQ auntie lily ^__^

norly ni kan rabun IT, bolehnya gi tukaw url dulu br announce, mana kawan blogger nak tahu.patutnya, announce dulu, baru officially tukaw, ye x??hehehe

takpe, jadikan pengajaran.hehe

[senarnya, norly tukaw sbb konon2nya nnt bile tambah anak, bleh la tambah dash(-) kat belakang nama zahra, dan bubuh nama baby baru.hikhik]

Kalau SUKA, boleh KLIK eyh!!!