Monday, 22 March 2010

Happy 29mos old, sayang



22-03-2010 tepat kul 5.05pm.
genaplah usia anak dara mama, Nur Dhia Zahra 29bulan.
sekejap betul masa berlalu...


Zahra semakin besar, ini bermakna papa & mama makin tua dewasa.huhuhu



meh, kita tengok perkembangan budak kecik tu bila dah 29bulan...



1. Zahra makin kuat merajuk.kalau dia tgh makan, then papa/mama tegur/marah dia sbb dia buat sesuatu yg tak betul, cthnya, tumpahkan makanan atas meja, dia akan terus merajuk.terus taknak makan.terus nangis sekuat hati, sampai kami berjaya pujuk baru dia nak sambung makan. [ikut perangai siapa la neh???ngeh3]
2. suka tiru cakap/gaya orang lain, xkesah sesapa pun.kadang iklan kat TV or pelakon drama.walaupun tak berapa nak betul.hukhuk.kadang2 yg hujung2 je dia ikut.ahaks~
3. kuat memilih.especially baju yg dia nak pakai.dah pandai demand.takmo dah apkai baju yg mama/ibu sediakan.dia akan pilih sendiri baju walaupun tak sesuai dgn keadaan.cthnya, nak pakai seluar pendek time malam.
4. masih belum bercakap dgn jelas.sebutan masih pelat.cthnya, naik=aek,makan=atan,takmo=namo, ibu=idu,angah=anyah dan banyak lagi lah.tak larat nak tulis semua.dan...masih belum boleh susun ayat..masih susah nak paham apa yg dia nak cakap.huhuhu
5. suka sangat berlari.lari pecut tau!!siap kadang smp terlanggar pintu or almari sbb terlalu laju.huhuhu
6. suka sakat nenek atau sesapa jek.tp, nenek yg salu jd mangsa dia.cthnya,kalo nenek tgh tengok TV, dia matikan.bila nenek marah, dia gelak.gerammm jek tau!!!
7. makin kuat minum susu.skang ni dia minum Dutch Lady 123.kadang tu, baru je mama/papa buat, tak sampai 10minit dah kosong botol dia.
8. masih lagi pakai diaper, sbb mama lum sempat training Zahra tuk free-diaper.tp, Zahra dah reti e'ek kat toilet.hehehe
9. dah mula pandai mengaji.bila mama atau nenek ajar baca alif-ba-ta, Zahra dah mula pandai ikut baca dgn betul.bagus anak dara mama neh.hikhik.[puji anak dara sendiri nampak.mesti ada yg cebik bibir membaca.kihkihkih]




okeh, setakat ni je dulu mama tulis.
nnt, mama update perkembangan Zahra lagi.
cam biasa, nnt mama check dgn milestone babycenter,k!!!



p/s: entry ni dah buat semalam, tapi tak sempat nak publish.hikhik






love: mamazahra

3 comments:

lily azliyana @ mama zara said...

Zara pon lebey kurang cm Zahra la..makin besar, makin kuat merajuk plak..snsitip btol.ckp sket merajuknye bukan main..huhuhu

zh-ena said...

sama mcm umairah
makin kuat merajuk skang nie

norly saliana @ mamazahra said...

lily: Zara pon kuat majuk gak eyh...payah kan nak pujuk, dah la kte x paham bahasa dia.hikhik

ena: umairah pun sama gak eyh...menguji kesabaran betul kan??plg x tahan kalo dia meronta2..aduh!!!bisa hilang sabaw

Kalau SUKA, boleh KLIK eyh!!!