Wednesday, 17 February 2010

Uniknya Singapura : Part 1



Uniknya Singapura 2007 Lyrics
"Ooo… uniknya uniknya….Uniknya Singapura
Hei, hati rasa sungguh gembira

Baru pulang dari Singapura [lalalala...]
Berjalan-jalan sini sana [jalan lah sanagt..sehari mane cukup oii!!!]
Wow puasnya kami rasa [tak puassss!!!!]
Ke Orchad Road kami terpa [yeyy!!!heaven!!]

Membeli sampai tak terbawa [beli lah sangat...huhuhu.singdollar di catu oleh papa.tarak syokk wooo..]
segalanya cantik berpada [mmg punn!!!PRADA,LV& etc.]
Makanan sebut saja
Semua ada (sedap dan halal lagi) [tipu!!!payah siut nak carik yg HALAL.siyess!!!nasik lagi la tak jumpa langsung kt Sentosa.huh!!]
Seronoknya di Pulau Sentosa [pehhh!!!memang sonot sgt3]

Night safari, Kampung Glam pun sama [tak sempat nak terjah punnn!!next time lorr]
Jurong Birdpark, Ducktours juga [tak sempat nak terjah jugeeee!!next time juge lorr]
Uniknya singapura hingga tak terkata
Ooo… uniknya uniknya….Uniknya Singapura
(Hingga tak terkata lah) "


Uniknya Singapura 2008 Lyrics
"Whai Ani cantik jelita [ani mana pulak neh..norly lorrr]
Saya bawa ke Singapura
Macam-macam menanti kita
Ani pasti rasa gembira
Seronoknya di Pulau Sentosa [memang seronot, smp takmo balik.hahaha]
Singapore Zoo, Singapore flyers [ tak sempat mau terjahh!!]
Sebelum itu ambil la cenderamata [sangat mahal.tak mampu mau angkut semua.heee :D]
Untuk Ani semua ada
Ooo… uniknya uniknya….Uniknya Singapura (Hingga tak terkata lah)"

tuk ke Singapore, korang boleh pilih samada nak nek train, , motor, basikal or bas.
kalau nak jimat cam kami yg sengkek neh, naik bas jer lorr..
sangat murah!!
kalau nak naik bas, ada 2 options.
naik kat Larkin or kt City Square.
kami naik kat Larkin, sebab nak tumpang parking kat Hotel Seri Malaysia.
sangat nak berjimat okeh!!!muahaha
padahal, ada je free parking space kat luar pasar larkin tuh.tapi, tak berpagar.sgt bahaya..
kami dah usha, parking kt JBCS sgt cekik darah, RM2.00/hour.
sangat tak berbaloi-baloi :)
kami check out hotel kul 7.30pg dan terus gerak ke Larkin.
kami naik bas ke Singapore kul 8.30pg

[kami dalam bas :) ]

[sangat teruja okeh :) hikhik ]

[merengkan kepala anda tuk melihat jelas gambar ini.heeee :D]

[kami naik bas Singapore-Johore Express, tiketnya RM2.50/adult..Zahra F.O.C]
Anda dinasihati jagan naik bas ni kalau nak gi S'pore ye!!
sbb bas ni buruk dan lembabs.
better naik SBS Transit :)

kalau korang naik kat Larkin, Bas akan berhenti di Woodlands.
so, sesapa yang naik kt Citu Square akan naik kat Woodlands a.k.a Kompleks Imigresen (KIK/CIQ)
masa bas berenti tu, kowang kena tuwun gak tuk naik kat kompleks imigresen.
ape tujuan??
tuk tunjuk passport kat pegawai imigresen.
kalo sah passport, maka lepaslah korang.
pastuh, turun ke platform semula tuk naik bas.
korang kena naik bas dari syarikat bas yg sama.
tapi, tak semestinya bas yang korang naik memula tadi.
so, better jangan tinggal barang korang dalam bas.

[sedang menanti bas S'pore-Johore Express yg lembabs tuh]


[budak kecik neh dah buat hal]

[tengok sampai tersepit tuh.haishh!!]

[K.A.M.I :) ]
[dua insan pujaan hatiku..auuwww!!!]

yang lecehnya naik bas kt Larkin neh, kena naik turun KIK tu la.
kalo naik kat city square, tak payah.terus naik bas ke S'pore sbb kena sahkan passport terus kat ctu.
sekali lagi kena cop passport kat S'pore Imigresen complex.
kali neh, korang kena isi satu form.
kalo yang dah biasa, tahu lah amende tuh.
kalo yang tak biasa cam mama neh, terhegeh2 isi form tu.
lepas tu terus Q kt lane tuk cop passport.
setiap orang satu form ye!!
pas cop passport, terus turun ke platform dan naik bas semula.
sangat leceh dan memenatkan, especially kalau bawak budak kecik cam zahra tuh.
terkejar-kejar.
tapi, pengalaman tuh.tu yang mahal :)
Bas akan berhenti kat Queen Street.
so, hang pa kena jalan kaki ke MRT terdekat, iaitu Bugis Station(EW12).
Kami plan nak ke Pulau Sentosa.
so, kami memang bergantung sepenuhnya pada map yang kami beli.heee :D
dah macam Explore Race dah.hehe
siap bertekak-tekak nak naik apa gi Sentosa.
sebab kat S'pore ada North-East Link (NE) dan East-West Link (EW).
mama prefer papa tanya kat Passenger Service Counter je, tapi papa neh ketegaq sikit.
dia tetap nak cari kat map tuh.
so, amik masa 10-15minit gak la nak jumpa jalan ke Sentosa tu.
tapi, akhirnya, cadangan Pn. Isteri di terima.
papa gi tanya gak kat kaunter.hehehe

[Zahra dah tertidur masa menunggu papa baca peta.hikhik]

[at least, senang sikit nak gerak sebab takde budak nak buat hal.hikhik]
so, selepas dapat clue dari passanger service counter.
kami naik MRT(tak hengat NS/EW link..sila rujuk peta anda.hehe) EW12, dan exchange ke NE link kat Outram Park (NE3) dan turun kat Harbour Front(NE1).
tuk ke Harbour Front tu, korang kena exchange link kt Outram Park.Ingat tu!!!.
hadoii, tak hengat lah.
nanti dah ingat, mama update ye!!!janji!!dah update punnn...hikhik
sesampainya kat Harbour Front.
korang kena gi vivocity lobby,level 3.

kat sana, ada kaunter tuk korang beli tiket monorail Sentosa Expressway or beli tiket pakej sentosa.

Sentosa Choice Packages

ada 2 pakej, Fun dan Thrill.

mama pilih Fun Package, SD36.90/adult.Zahra F.O.C

Choice of Fun

Gear up for the time of your life and indulge in Sentosa’s trove of fun, nature and cultural offerings at unbelievable prices
Price*: $36.90/Adult; $26.90/Child
Choose any 3 attractions: - Images of Singapore - The Merlion - Fort Siloso - Segway® Fun Ride - Tiger Sky Tower - Sentosa Nature Discovery Guided Tour
Choose any 1 attraction:- Sentosa4D Magix - Sentosa CineBlast - Butterfly Park & Insect Kingdom Guided Tour- Unlimited Skyrides

so, kami pilih :Images of S'pore, The Merlion ,Tiger Sky Tower and Butterfly Park & Insect Kingdom Guided Tour

Choice of Thrill

Experience the thrills and spills of Sentosa’s most adrenaline-fuelled attractions! Take the big plunge, swing into high gear or ride the waves. Feel the exhilaration that will keep you coming back for more!

Price*: $46.90/Person

Choose any 2 attractions:- ParaJump @ MegaZip Adventure Park- Desperados - The Flying Trapeze - 1 Sentosa Luge ride & 1 Skyride - Wave House - Catch a Wave (2 attempts)
Choose any 1 attraction- MegaZip @ MegaZip Adventure Park- Wave House - FlowRider® - Sentosa 4D Magix & Sentosa CineBlast- Segway® Eco Beach Adventure - 2 Sentosa Luge rides + Unlimited Skyrides


[tiket Monorail Sentosa Expressway, $3/adult, Zahra F.O.C]

kalau nak tahu lanjut pasal package neh.sila klik sini

okeh, Sentosa Expressway neh, ada 3 station.Waterfront,Imbiah dan Beach Station.

oleh kerana attractions yang kami pilih semua kat Imbiah.

makanya, kami turun kat Imbiah Station.

apa yang ada kat Imbiah Station??

mehh...tengok sini
Imbiah Lookout is Singapore's biggest cluster of 9 new and exciting attractions that appeals to all ages, not to be missed if it's your first visit to Sentosa. With a wide range of dining options from local cuisine to western culinary delights, you'll be spoilt for choice!
Don't forget to check out some of our attractions that open till late and see Sentosa in a different light!
Must See

  • Butterfly Park & Insect Kingdom
  • Cable Car
  • Images of Singapore
  • Sentosa 4D Magix
  • Sentosa Cineblast
  • Sentosa Luge & Skyride
  • Tiger Sky Tower
  • The Merlion

[kami turun di sini]

selain apa yang ada kt Imbiah lookout, ada banyak lagi yang best...

Other Attractions around Sentosa
Hop onto the Sentosa Express or any one of our Sentosa buses and visit our other exciting attractions, such as the new Songs of the Sea, a one-of-a-kind entertainment, set in the sea that's not to be missed!
Must See

  • Songs of the Sea
  • Fort Siloso Tours
  • Dolphin Lagoon
  • Underwater World
    [tapi kan, takde satu pun yang diatas, kami pergi.ni semua gara-gara kesuntukan masa. Bukan kami tak mau stay kat S'pore, tapi Ahad, 14-Feb-2010 tuh pakcik papa yang bongsu, merangkap adik mak mertuaku bertunang.dia bukan muda lagi pun, dah 30++.so, sebagai anak sedara, haruslah tunjuk muka kan...tapi!!!!papa janji nak bawak gi S'pore lagi!!!yeyy!!]
Pantai kat Sentosa Island ni cantik tau.nanti mama share gambar pantai tu...tunggu!!!
Beaches
Bring your family to Palawan Beach, Singapore's happiest family beach, with family-friendly amenities, restaurants and entertainment. A suspension bridge links beach-goers to the Southernmost Point of Continental Asia.
Don't miss out our Animal & Bird Encounters shows at the Palawan Amphitheatre. See monkeys, reptiles and parrots all get into the act during the daily shows.
Admission : Free
Tuk stay kat Pulau Sentosa ni, korang boleh pilih hotel kat bawah ni..
Hotels and Spas
Planning to spend more than a day on this island resort? There's a wide range of hotels that will meet your needs, from chalets to luxurious 5-star resorts.
Hotels and Spas
  • Costa Sands Resort Sentosa
  • Rasa Sentosa Resort
  • The Sentosa Resort & Spa
  • Treasure Resort

[tapi, kami lom sempat duduk pon, kalo korang gi dulu before kami, sila kongsi.next punya trip, kami terjah pulak.heee :D]

oleh kerana kami bawak stroller cik Zahra, makanya kami turun ngan lift tuk handicap neh.hehe
korang boleh gak naik escalator.cepat & berebut2.hikhik

sesampai je kat Imbiah Station, terus turun bawah.
nak berehat sebentar bersama kit-kat movenpick.

kat sebelah tangga tu, ada kedai icecream, movenpick.
sangat mahal dan yummeehhh icecream dia tau!!hikhik
[2 scope $9 bersamaan RM21.42]
siyes sedap eskem neh.
mama dengan Zahra belasah abes.
papa takmo makan sebab dia ragu-ragu ngan keHALALan eskem neh.
kalo tak ragu-ragu, boleh kan???mama dan zahra dah termakan.
bila dah abes makan, baru papa perasan kedai tu takde logo HALAL.

Bersempena CNY neh..ada special event kt Sentosa.
Sentosa Lunar New Year Specials
Signature Events
Check out what's bustling on Sentosa. With a myriad of exciting and colourful family activities happening, you wouldn't want to miss out on the action!
Must See
  • Sentosa Flowers
  • Jazz by the Beach [mama tatau mende ni ada tak, sbb xgi beach]


Sentosa Flowers..
cantik sangat derang hias taman ni.
penuh dengan bunga yang pelbagai warna.
memang menarik, tertarik kau mmg debom.hehehe

[silalah jeles tengok taman neh]


kami diatas buaian dan dikelilingi bunga-bungan yang cantik.
[tenkiu auntie omputih yang tak reti nak guna kamera cikai kami yang sudi amikkan gambar kami ber3]

pelamin anganku..bersanding atas pelamin yang dihiasi bunga segar

sangat indah, bukan??ececeh...nyampah aii taww!!
meh, zoom sikit bunga-bungaan yang ada...

ros kaler cream

ros kaler kuning emas

ros kaler pink kesukaanku :)
ros kaler merah

dan..ros kaler oren

[memang dah spend pun..cuma sehari awal je.hehe.lagipun kami tak sambut valentine's day maaa...]
selepas meredah Sentosa Flowers, kami berjalan sepanjang Merlion Walk..
dan kami singgah kat cni..masih under construction, dijangka siap 14-Feb-2010.

burung-burung palsu..

nak gak bergambar dengan burung...ini burung bukan sebarang burung, burung S'pore tau.auuww!!

Zahra yang kecut pewot dengan burung palsu.ahaks :)
selepas abes kami redah taman bunga..kami ke...

ke mana???
tunggu!!!!
next entry...
dah panjang lebar sangat n3 neh...



love: mamazahra

1 comment:

lily azliyana @ mama zara said...

huhu..mencabar sungguh perjalanan korang ke singapore..klu kite bwk Zara, rase tk larat dh..ngn penat smbil nk layan ragam die lagi..ekekeke..nway, tk mengalami sndiri, agak pening gak nk paham arah2 tpt berhenti tu sume..=p

kite dl gi ngan rombongan so senang sgt..just berhenti kat imigresen lps tu tpt lain tunggu org hantar jek..nway, satu hari mmg tak cukup kan ke singapore..wlu kecik, tp byk tpt best!!

Kalau SUKA, boleh KLIK eyh!!!