Tuesday, 16 February 2010

Johor Bharu City Square dan Danga Bay Festive Street Mall

Jumaat tu, mama keje 1/2 day je.
lepas gi lunch ngan auditees kt Kedai Makan Rahmat tuk pekena siakap goreng,
mama terus drive balik hotel.
singgah jap kat Kedai mamak tepi jalan kt kg bakar batu tu, tuk tapau nasi campur tuk papa.
lepas solat, kami gerak ke Johor Bharu City Square.
ni kali pertama mama singgah JBCS, walaupun dah banyak kali turun JB.heee :D
tujuan utama ke JBCS adalah tuk cari Singapore Map dan usha Kompleks Imigresen Woodlands.
ye lah, ni 1st time kami nak ke S'pore, so cam jakun sikit lah.
takut lah tersesat barat kan..
adalah lebih molek tuk kami usha tempat parking, kat mana nak beli tiket bas dan etc.
sambil jalan-jalan kat JBCS, sempat gak makan J.Co donut. hikhik

mama kan terror bab "sambil menyelam, sambil minum air".hehehe
kul 6 kami gerak keluar dari JBCS.
sebab, lepas maghrib kami plan nak kuar jalan-jalan lagi...

mlm tu papa & zahra ada kt JB, papa request tuk jalan-jalan kt Danga Bay
bile papa ajak, mama lagi lah suka hati kan.heeee :

ini adalah tempat wajib jejak setiap kali turun JB :)


nasiblah budak kecik neh nak duk dalam stroller, takdelah seksa mama & papa nak window shopping.heee :D

Zahra setia melayan kerenah mama & papa berwindow shopping :P

papa yang masih setia temankan mama window shopping.hehe
tenkiu, B...muuahhh



masa jalan-jalan kat festive street mall, kami terserempak kembar Ekin & Ain yang sedang shopping ngan mak derang.
siyes, kiut gila Ekin tuh.
untung Mawi dapat dia.
senyuman manis je.
tapi, mama taklah cekup derang tuk amik gambar, malas nak ganggu ketenteraman dia bershopping.
sempat lemparkan senyum je pada Ekin, dan dia balas dengan senyuman manis.
tak lah sombong cam sesetengah artis tu.
masa ada kakak tu nak amik gambar ngan dia pun, dia ok je.senyum manis je.
walaupun dalam hati mama tak tahu apa yang dia tengah pikir.
tak baik buruk sangka kan??
macam ada setengah artis yang mama jumpa, tapi mama taknak sebut nama lah.
bile ada peminat nak amik gambar dengan dia, dia boleh cakap " ni last ye!!!dah penat lah..."
siapa artis tu? biarlah rahsia....mama tak akan sebut.
mama cuma cakap kt artis yg spesis poyo camtuh, "tanpa peminat, kau tak akan kemana la wehhh!!!"
tapi, tabik spring kat Ekin, dia bagi senyum manis pada siapa pun yang senyum kat dia.
itu yang mama nampaklah..heee :D

okeh, dinner malam tu setelah bergaduh bertekak berbincang ngan papa, kami decide tuk makan kat Rumah Pontian pulak kali ni..
Actually, Rumah Pontian ni salah satu Rumah Limas gak..selain Rumah Pontian, ada Rumah Batu Pahat dan Rumah Muar ..
Rumah Limas is the gem of Danga Bay.
selain restoren/cafe..ada macam-macam lagi..

Rumah Mersing tuk wedding planner, Rumah Kota Tinggi tuk Arts and Craft, Rumah Spa tuk malay massage & fish spa, Rumah Kluang tuk traditional games, Rumah Segamat tuk Hi-Tea Garden, Rumah Johor Bharu tuk gifts dan akhir sekali, Rumah Utama tuk functions, events dan cultural shows.

Last time, dah makan kat Rumah Limas, kali ni Rumah Pontian lak.
Next time, boleh lepak kat Rumah Muar dan Batu Pahat pulak, ye tak??



[papa tengah tunggu waiter tuk order]

suasana agak suram sikit.almaklumlah,guna kamera cikai je.hikhik
Restoren memang penuh malam tu.
semua pondok & ruang dalam Rumah Pontian dan Rumah Limas penuh.
kami dapat kat area beranda.
kira OK lah, nyaman sikit.banyak angin.heee :D



[memaseng tengah pening pilih menu]

[budak tecik neh dah boring menunggu hidangan]


[mama yang makin tembam bile dok kat JB neh, asyik makan sedap je.hehehe]


nampak tak signage tu??tulisan jawi... pa-wau-nun-ta-ya-alif-nun, apa bunyi nya??


si kecik dah mula buat hal..

lime juice tuk mama, dan lychee tuk papa... zahra???botol susu sudahhh!!!ngeh3

muka hepi dapat makan.heee :D


Nasi Goreng Istimewa Limas tuk mama


nasi putih + ayam masak pedas.yummeeehhh!!

kangkung belacan

ikan pari bakar.sedappp!!!
Total = RM36 sahaja

masa tengah syok makan, tetiba tram Danga Bay lalu kat depan Rumah Pontian tu.
elok je, tram lalu, Zahra nangis sekuat hati...
"nak naik..nak naik..nak naik.."
terpekik terlolong...
puas dah mama dan papa pujuk, masih lagi terpekik terlolong..
sudahnya, mama stop makan tuk bawak zahra pusing-pusing Rumah Pontian.
masih jugak tak dapat pujuk dia.
sudahnya...
papa:"okeh2, pasneh papa bawak nek tram ye!!!"
ayat keramat siut, terus senyap budak kecik tu.
dan-dan, papa terus cuci tangan.huhuhu
memang membunuh selera betullah budak kecik ni...

sudahnya, berjalan kaki kami ke station tram tu kat area pusat permainan Danga Bay tuh.kt Danga Bay Convention Centre.


jalan kaki...jauh tu, nak patah kaki la rasanya..budak kecik tu hepi jek.
takde pulak, nak mintak dukung ke ape..bertuah betul lah!!

atas tram... tengok, betapa excited nya budak kecik tu...

nasib baik lah tiket tram tu RM5/adult. budak bawah 3y, FREE..heee :D
tram tu bawak pusing seluruh Danga Bay, sampai kat depan festive street mall..
then, turun kat station.
maka, menapaklah kami ke kereta yg nun jauh kat area Rumah Limas.
sambil jalan kaki, bawa Zahra jalan-jalan kat tepi laut tu tengok cruise.
bila nampak Danga Cruise, dia menangis nak naik cruise tu pulak.
aduii!!!pening kepala melayan...
nasib baik, cruise tu tutup.
selamat duit papa kamu, Zahra oii!!!

mama dengan buah hati pengarang jantung mama yang selalu menguji tahap kesabaran mama :)

papa dengan buah hati nya :)

apa motif ambil gambar pokok neh???
ni keje papa ye, dia kata lawo pulak nengok lampu-lampu kat atas pokok tu..
lawo ke???








love: mamazahra

3 comments:

Gieyana said...

x pernah jejakkan kaki kt JB nie..adeeiii..bila ler dpt turun kt sn!huhu..

Seyess..sedap giler tgk makanan korang..

norly saliana @ mamazahra said...

Gie: kalo tak kerana outstation, idak ler kami smp gak ke JB neh.kalo setakat Muar or Batu Pahat,ada gak pegi umah sedara.hehe
tp, siyes kalo tuwun JB, mkn kt Rumah Limas ni.mabeless!!

lily azliyana @ mama zara said...

Aduhai..city square n danga bay..port dating dulu2..rindu la plak mengenangkan masa lalu..ekekeke

tk gi shopping kat kedai ekin n mawi tu ke..diorang kan ade bukak butik kat danga festive mall tuh..=p

Kalau SUKA, boleh KLIK eyh!!!