Saturday, 20 February 2010

mycuppies Class

20-02-2010 mama attend mycuppies class.
ini kali pertama mama attend kelas baking.
rasa sangat teruja.
lagipun, class kali ni diadakan supplier cupcakes yang salu mama order.
orgnya muda lagi, tp sangat berbakat.
bila cik nurul bagitahu yang dia nak buat kelas je, mama memang excited nak join.
Alhamdulillah, dapat gak mama attend her class.yippee!!!
mycuppies class, Sabtu 20-02-2010, kul 10.30pg sampai 3.30ptg.
fees hanya RM120(including makan&minum,resepi, 16bj cuppies tuk dibawa pulang)
sangat berbaloi-baloi!!!heee :D
kelas ni, dianjurkan oleh cik nurul dari mycuppies.com

[otw nak gi class kat Setia Impian 3, U13. sedang teruja neh.hikhik]
Kelas ni hands-on dan merangkumi kaedah-kaedah:
1. membuat chocolate cupcake
2. membuat buttercream
3. buttercream decorating
4. membuat chocolate topping
5. menghias choc cupcake dgn choc topping dan fresh strawberry
Jumlah cupcake yg akan dideco sekurang-kurangnya 16pcs (untuk dibawa pulang). Semua resepi, tools dan ingredients Nurul sediakan. So cuma dtg bawa badan je, dan juga apron kalau ada.
cik nurul ni sangat sempoi.
kira santai je la kelas ni.best sangat3!!
selain mama, ada 2 orang lagi rakan sekelas.
Wani, si mak buyung yg comel.sangat rajin okeh budak neh, tengah sarat mengandung pun masih rajin attend kelas cuppies.
minat punya pasal...
Wani dah banyak attend kelas.pernah belajar buat cookies, kuih.
tapi, her 1st time belajar buat cuppies.
dan Kak Zarinah, yang sukakan baking sangat-sangat.
ni kali kedua kak zarinah attend kelas masak.
sebelum ni kelas membuat cake blueberry, black forest & kek fruity.
walaupun mereka dah pernah attend banyak kelas, tapi kami tetap serupa.
pertama kali attend mycuppies class.

[inilah rupa choc cupcakes yang dah siap dibakar]

[ni pulak setelah disapu buttercream base.mama pilih kaler putih yang suci bersih.hikhikhik]

[buttercream yang dah kami bancuh.pelbagai warna :) ]
masa kali pertama belajar mendeko.agak kekok jugak.
walaupun ini bukan pertama kali mama mendeko.
tapi, rasa lain sangat mendeko depan kawan-kawan & sifu.heeee :D
nervous sangat.sampai gigil tangan pegang piping plastic.hahaha

[dan...inilah hasil pertama... kami start belajar deko flowers & tulisan.comot kan??hehehehe]
tapi, setelah mendeko lebih 5biji, rasa teruja sangat.
cik nurul ajar deko rainbow,butterfly,bunga paku-pakis,heart,simple design selain flowers & text.
yang lain-lain neh, mama deko sendiri mengikut creativity memasing.
kretif la sangat, mamazahra oii!!

[dan..inilah hasil dekorasi hari ini.9pcs buttercream & 3biji choc ganache]
[ini pulak, hasil keje Wani, si mak buyung.hehehe]

[inilah si Wani tu...kecik-molek je orangnya]

[ini pulak hasil air tangan Kak Zarinah]

[Kak Zarina dan Cik Nurul]
Yeyy!!! saya dah tamat belajar!!!hikhik

[mama dan Cik Nurul.tenkiu nurul sudi ajar!!!]
walaupun penat, tapi happy sangat.
akhirnya, impian nak gi kelas cuppies tercapai jua.hehehe

[otw balik rumah.penat tapi sangat puas hati :) ]

[singgah kedai bakery jap.teman Wani beli bahan.Wani excited nak practice.hahaha]
hope lepas ni dapat join kelas cheese tart, cake & fondant cuppies pulak.
kalau kalian nak join sekali or ada nak attend class tapi takde geng, inform mama.nanti mama temankan.hikhik
p/s: nak berlatih sungguh-sungguh.babai!!!
love: mamazahra

2 comments:

lily azliyana @ mama zara said...

wah..bestnya..gi kelas utk menambahkan ilmu di dada..pasni norly dh terer deco, tk pyhla susah pyh cari org len buat cuppies kan..hehe..suka tgk org yg pndai wat2 kek ni..entah bile nk berjangkit kat kite..=p

norly saliana @ mamazahra said...

lily: norly ni suka makan.so, terpaksalah belajar.kalo tak, boleh rabak poket.hikhikhik :)

Kalau SUKA, boleh KLIK eyh!!!