Friday, 4 December 2009

Bulan Cinta - Episod 2

kali ni mama nak cerita pasal Sejarah Cinta mama dan papa.


cheh, poyo jek kan???hikhik
ingat Sejarah cinta mama & papa neh sehebat cinta Romeo & Juliet ke?
atau lebih hebat dari cinta Shah Jehan & Mumtaz?
takde lah.
at least Sejarah Cinta mama & papa neh, adalah kenangan terindah dalam hidup kami berdua.
mana yang dah kenal mama dari zaman FP lagi, sure dah tahu cerita cinta kami.
dan mana yang baca belog lama mama pun, dah tahu.
tapi, boleh kata, ada kengkawan mama dan papa yang masih belum tahu kisah kami.
masih ada yang bile jupe,
"aik, apesal muka laki ko lain??ni bofren ko yg dulu tu ke???"
"aik, apesal ni muka melayu pulak?bkn dulu ala-ala benggali jual roti ke???"
"hai, bukan ko dulu bercinta ngan org lain ke???apesal kawen ngan org lain??"
okeh, mama dah tak koser nak repeat banyak kali.
so, bile mama cerita Sejarah Cinta kami ni.
no more soalan maut yang bisa melukakan hati papa.
dan takde lagi soalan cepu cemas yg kawan-kawan papa tanya depan mama yang boleh bikin hati mama panas.hukhuk :(
contoh soalan cepu cemas,
"ri, ni bukan awek yg dulu ko salu bawak kan???"
"bini ko ni org mana???klang???bkn dulu awek ko bdk ....ke??" (negeri mana, harus dirahsiakan)

so, meh kita cerita Sejarah Cinta Norly Saliana & Md Zahari.
April 2005
1st email tru Hi5 mama sent pada papa.
mama yg start dulu ye.hehe
cama perigi cari timba pulak.
1st time nampak Hi5 papa masa search bdk Klang kt Hi5.
mama perasan muka papa ni sejibik cam muka kwn sekolah rendah mama, Miswan.
yg kini jadik BIL mama.hikhik
maka, kami berbalas email tru Hi5 hampir 6 bln.
Oct 2005
1st time YM ngan papa.
papa mintak no phone mama.
sejak saat itu, kami selalu bertukar email & sms

Nov 2005
1st time jupe papa.
time raya, papa datang umah dgn kawan2.
Dec 2005
1st time keluar ngan papa.
gi tengok LOTR 3, tgk midnite movie reramai.
papa,mama,Razi, Azli & Kenny.
14.02.2006
1st time kuar berdua ngan papa.
itu pon tak disengajakan.
plan nak kuar reramai.
tapi, last minit Razi & Azli cancel.
time tu, Valentine Day.
so, sume kedai dok jual brg for couple.
time tu, papa offer nak belikan T-shirt tuk Couple kt Levi's.
then, beli Couple Platinum ring kat Tomei.
mama sapu jek la, org nak bagi.
time ni tatau yg papa dah start suka kt mama.hikhik
Mar 2006
mula kuar ngan papa berdua dgn sengaja.hikhik
kiranya, dah start datinglah.
pantang ada free time, papa mesti ajak kuar.
kadang gi jogging, kadang sekadar kuar makan jek.
time tu mama final semester kt UiTM, Shah Alam.
01.04.2006
papa propose mama.
memula ingat April Fool.
rupanya betul2.hikhik
papa propose dlm wirawan terulung.
mase on the way nak hantar mama balik umah.
dialog kami;
papa: awak, kita kawen nak??
mama: suh la mak bapak awak datang??
papa: okeh, Ahad neh mak & abah sy datang jupe mak awak.
time neh, mama terkejut gila.
cam nak tercabut jantung.hikhik
sampai kat umah mama, papa terus ckp ngan mak yg parent dia nak dtg merisik.
gila ah!!
mak mama time tu pun terkejut badak.tp, mak ikut jek keputusan mama.
tp, mama mintak tangguh sampai abes final exam.

14.05.2006
parent papa dtg ngan Atuk Talib hantar cincin merisik dan tetapkan tarikh tunang.
24.06.2006


kami bertunang pada hari lahir mama yg ke-24
istimewanya, sbb ni 1st time celebrate besday ngan papa as tunangan orang.
papa hadiahkan 24 kuntum bunga ros kaler pink kesukaan mama.
24.12.2006


dan pada hari lahir papa yg ke-26
mama & papa selamat diijabkabulkan dgn sekali lafaz, kul 10.20 pagi.
kami dinikahkan seniri oleh Along mama.
hantaran RM8,082.00 bersempena tahun lahir kami.
papa lahir 1980 dan mama, 1982.
Alhamdulillah, ikatan ini masih kekal.
dan rasa cinta dihati kami semakin mekar.
3 tahun yg cukup bermakna buat kami.


walau sapa pun pernah bertakhta dihati mama sebelum hadir papa, dah x penting lagi.
dan siapa pun hadir dlm hidup papa, sebelum mama.juga tidak penting.
yang penting, kami berkongsi rasa yang sama.
rasa cinta, kasih & sayang.
dan moga, rasa ini tetap sama saat pertama ia terbit dan hingga ke hujung nyawa kami.
dan semoga rasa cinta ini, tidak melebihi rasa cinta kami pd-Nya.

amin.




love: mamazahra =)

5 comments:

lily azliyana @ mama zara said...

beshnyer dpt bunga ros 24 kuntum. now ade amalkan lagi tk. everyear tmbah sekuntum bunga lagi..sweet jek..=))

~mamazahra~ said...

lily: xde.sbb kami xjdkan amalan.takut, kalo hubby termiss, noly akan tarik muka pulak.so, better hubby bg bile dia rasa nak bg..hehe...lg sweet rasanya.

NONIE AZIZ said...

benggali jual roti yang akak nak tergelak ni...pssttt akak ngan baba kenal pun bulan April gak!!

~mamazahra~ said...

k.nonie: ye ke???sama ar plak. kenal ke benggali jual roti tuh???hikhikhik

NONIE AZIZ said...

rase-rasenye kenaaaalllll lalalalala

Kalau SUKA, boleh KLIK eyh!!!