Tuesday, 13 October 2009

~ FREE ~


[gambar ikhsan dari google]

apa yg FREE?
bukanlah mama nak bagi nasi lemak free tuk kowang ye.
cuma kowang free baca belog mama.hahaha.

dah, senarnya benda lain yg mama nak cerita.
mama FREE dari memasak di umah.hikhik *senyum puas*
dari lunch sampai ke dinner.
dapurku dah lama tak berasap.hahaha.
FREE manjang.
sonot sungguh.
oh Syawal, jgn la cepat-cepat pergi.

ni cerita hampir basi ye.

Sabtu-10/10/2009
mama cuma masak bekfes sahaja.
tu pon, goreng nuggets dan fries sahaja.
cukuplah tuk alas pewot.
sebelom memenuhkan tangki pewot ngan pelbagai makanan di openhouse.hikhik.

pas bekfes, melepak layan hindustan @ channel 952.
ntah ape tajuk pon mama tatau.
yg mama tau, pelakonnya Ashkay Kumar dan kareena kapoor yg sgt sexy.
mak aii, tatau sejak bile citer hindustan dah macam citer Hollywood.
siap ada babak-babak 18sx.
dasat sungguh!
malu aii tau tgk cerita itu bersama en.suami. * senyum gedik*

pas zuhur, kami gi openhouse opismet papa @ Ijok.
punya lah jauh.
sampai hampir terlena mama n zahra.
nasib baik lah, papa tak reti jalan.
haruslah mama jadik co-pilot.

kami tetamu yg ke-2 sampai tau :)
nampak sangat kami dah kebulur.hikhik
mase kami smp tuh, doa selamat dah hampir abes.
Doa selamat sempena, isteri Abg. Isa, iaitu kak Ema dah selmat jalani "kimo" terapi tuk breast cancernya.
Alhamdulillah.Itu juge doa mama tuk Kak Ema.

makanan kt umah K.ema & A.Isa sgt mabeles.
nasi lemak,satay, lontong,tahu sumbat, agar2,buah,kuih-muih dan kerepek.
semuanya sedap hingga menjilat jari.
paling besh adalah Nasi Lemak Kak Ema.
Zahra sampai mintak tambah tau :P

balik dari umah A.Isa&K.ema, papa ajak singgah openhouse kawan dia.
tp, setelah diselidik oleh mama yg sangat "cemburu buta" neh,
akhirnya papa cancel tuk pegi ke openhouse itu.
gara-gara mama yg tersentap sbb dpt tahu, tuan rumah yg buat openhouse itu adalah masih single dan tinggal sendiri di apartmentnya.
rasanya, mmg tidak molek tuk papa kesana.
walopon mama ikut sama.
bagi mama yg sgt kolot pemikirannya ini,
tak wajar seorang "anak dara" yg tinggal sendiri buat openhouse
dan menjemput kawan-kawan lelaki.
tidak manis rasanya.hikhikhik.
ke mmg mama terbukti sangat jeleskan papa??? *pikirlah seniri*

oleh kerna, mama dah tersentap, papa terus buat U-turn dan balik umah dgn bawak kereta macam F1 smp nak terlentang zahra.
marah la tuh.

oleh kerana mama yg jiwanya dah diselaputi cemburu buta,
mama:"kalo AWAK nak gi sgt umah pompuan tuh, gi lah.SAYA tak halang." *bile tgh marah tiada panggilan manja ye!!*
papa: diam membisu.tapi terus tekan minyak cam nak tercabut pedal minyak tuh.
mama: terus-terus bercakap bagi api kemarahan papa marak.
papa: terus menekan minyak sekuat tenaga.dan tekan brek mengejut.hikhik *protes la tuh*

akhirnya kami terus balik umah.papa siap-siap gi main futsal dgn hati yg panas menbara.dan sgt kecewa tak pegi openhouse kawannya itu.

mama pulak, membebel macam mak nenek.dan mak mama jadik mangsa mendengar leteran mama.

+++++++

pas maghrib.

mama:"Bie, nak gi tak umah kak lang??" *guna panggilan manja tuk memujuk*
papa:"tak yah.dok umah lagik senang." * marah lg la tuh*
mama:"yelah, umah ntah sapa-sapa sanggup pegi.umah kakak sy sendiri taknak.ikut sukalah." *ugut neh* terus kuar bilik.

then, masuk balik bilik.
papa:"nak gi umah k.lang ke?siaplah..." *pujuk ah konon*
mama:"kalo taknak,tak payah.sy tak paksa" *majuk lah kononya tuh.padahal dlm hati gumbira*

mama terus siapkan diri dan zahra.hikhik.
seronot sebab menang dalam kes ini.

kat umah kak lang, menu agak berat.
tapi, kami bedal makan gak.
kak lang masak nasi lemak sambal sotong, bubur kacang,dan macam-macam lagi.
tapi, mama makan n.lemak saje.
dah tak larat.

balik.terus tido.
kekenyangan sebab makan Nasi lemak dari lunch smp dinner.


love: mamazahra =)

2 comments:

lily azliyana @ mama zara said...

Hee..klakar pon ade bc entry ni. tp klu kite pon maybe sentap gak isu openhouse anak dara tuh..=p.

nway, hubby norly tk baca ek blog ni. kot2 die baca n kisah ngn ape yg norly tulis psl die. mcm kite, hubby ade gk bace blog. tu yg cerita2 merajuk ke ape publish kejap then kena hide. takut die plak marah/kecik ati bile terbaca nnti..hehehe

~mamazahra~ said...

lily:kalo hubby norly baca sekalipon takpe,mmg nak dia tahu pon :P

Kalau SUKA, boleh KLIK eyh!!!