Monday, 16 May 2011

Makanan Pantai Timur

Sepanjang seminggu lebih dok kat Kuantan neh, ada makanan yang jadik febret mama...
mama tatau lah, bagi orang lain kan.tapi bagi mama, makanan ni bagi hari-hari pun takpe. sedap!!!hehe
[ni kalo Asyrani baca neh, dia mesti cakap.."kak yana ni takde benda yg xsedap.sumenya sedap.kalo namanya makanan, sume sedap jek kat tekaka dia".ekekeke]
antaranya yang mama suka time kat Kuantan ni...

1. Sata atau satar


mama tatau mana yang betul.
ada setengah tempat kat Kuantan ni, derang tulis SATA. tapi, kalo kat kemaman derang tulis SATAR.
tak kesah lah, yang penting sedap.
tapi kan, ada satu tempat mama beli kat Sg Karang, Kuantan ni. TAK SEDAP langsung. bile gigit sata tu, rasa kelapa jek.langsung tak rasa ikan.
pehhh!!!sedap..lagi-lagi kalo makan panas-panas...

fuhhh!terbaik lah... sata paling sedap, mama rasa kat Kemaman.kat area Masjid Geliga kalo tak silap mama.hehehe
ye lah, setahun sekali jek kan gi Kemaman.hehehe

cer tengok isi dalam dia...terbaekkk!!!

bila gigit jek, ada rasa kelapa, rasa ikan dia.bila tergigit cili tuh, pehhh...terbaikkk...best!!!!

2. Keropok Ikan Segera

ni memang mama suka wat kudapan. sambil buat keje kat opis, sambil kudap keropok ikan ni.memang terbaekkk!!!
tapi kan, mama suka yang tebal-tebal.tak suka yang nipis. kalo makan yg tebal tu, baru thrill.sampai sakit langit-langit mama.tapi, tetap suka nak kudap.hehe

3. Keropok Lekor
kalo gi Pantai Timur ni, tak sah lah kan kalo tak makan keropok lekor. tapi kan, keropok lekor yang paling sedap kan, kat Pantai Cherating. makan panas-panas tepi pantai, memang sedap.makan banyak pun tak perasan.hehehe

rangup jek keropok dia, lembut lak isi dia.pastu cicah lak sambal yang pedas manis.pehhhh!!!hingga menjilat jari...

4. Nasi Dagang
kalo kat Kuantan ni, febret mama Nasi Dagang warung B12. memang terbaik!!!
dia punya nasik tu lembut jek, ikan gulai dia lak tak hanyir pun. acar dia pulak, tak masam sangat.sedap lah pendek kata.
kalo nak carik warung ni, cat dia kaler hijau. bawah pokok besar kat area Pantai Balok gak. kalo dari Kuantan, warung ni belah kanan.


5. Ikan Bakar & Seafood
kalo gi Pantai Timur ni, rugi lah kalo tak bedal seafood or ikan bakar kan..sebabnya, seafood dia memang besar n fresh.
kalo gi Kuantan, tempat febret mama...

Ana Ikan bakar Petai


walopon mama tak makan petai, tapi mama makan ikan or seafood bakar dia...pelik kan??

mama alihkan ketepi petai dia, bedal jek ikan & seafood dia. memang sedap. cicah lak ngan cili dia. memang sedap.
kalo korang gi Kuantan, try lah!!!

6. Nasi Ayam
sepanjang seminggu lebih ni, dah 2 kali mama makan Nasi Ayam Ain.kat area Balok gak.sebelah jek ngan KFC.
sedap nasi ayam dia tau. nasi dia lembut, ayam dia pun lembut, sambal dia pedas-pedas-manis, tapi sup dia kureng skit. banyak sangat aras stok ayam.

sepanjang kat Kuantan ni, banyak sangat mama nampak signboard mee calong. tapi mama lom pernah try lagi.
mama ni cerewet sket bab sup. takut tak sedap. so, lom penah try lagi.
korang pernah try ke?sedap ke?
tapi, nak gak try sebelum balik Klang.


ok, itu jek nak story ... sonok gak kan, cerita jalan-jalan cari makan. semangat dia lain macam kan.hikhik


apa pulak nak makan esok eyh??
esok cuti Wesak Day kan, apa plan korang? mama tatau nak kuar gi mana kat Kuantan ni.
selain Air Terjun Sg Pandan, apa lagi tempat best kat Kuantan eyh?
kat Kuantan ni, ada tak tempat cam uptown tu?kalo ada, kat mana eyh?? nak jalan-jalan cuci mata, ye lah,gaji lagi 2,3 hari. poket dah kering.hehe
kalo banyak duit, boleh gak shopping kat East Coast Mall kan. happening sikit.tapi, itu kalo banyak duit lah. kalo takde duit, mana yg best nak jalan-jalan??




love: Norly a.k.a mamaDZ ^__^

3 comments:

Lily@MamaZaraZareef said...

teringat dulu time peknenkan Zara leh mengidam gile nk makan sata..hehehehe

zh-ena said...

ena tak reti nak mkn satar tu

norly a.k.a sweetmama said...

lily:dpt mkn x?mesti masa turun kuantan, mkn banyak2 kasi ilang ngidam kan.hikhik


ena: ye ke?kalo kat pasar tani sek.13 tu ada gak, tp xsedap.kalo ena nk mkn satar ni, better try kt area kemaman.lepas rasa, kompom ena carik2 satar lg.hehe

Kalau SUKA, boleh KLIK eyh!!!