Friday, 16 July 2010

Kue Teow Kungfu..... vanilla loaf with blueberry filling

Syukurlah....angin malas dah beransur pergi..
skang ni, mama dah boleh masak...yeyyy!!!
sonok sangat dapat masak tuk org2 yg tersayang kat rumah tu.
so, kepada Tauke2 kedai makan kat area umah mama ni, "sowi lah guys, i tak dapat nak mkn mlm kt kedai u ols lagik".hikhik
semalam, balik jek keje, gigih sediakan bahan-bahan nak buat kue teow kungfu & vanilla loaf.
maka, berkungfu lah mama sorang2 kat dapur tuh.hehe
memula siapkan kuah tuk kue teow kungfu dulu.
pastu, gigih gi bancuh vanilla loaf.
bile dah masukkan dalam oven butterfly kaler hitam tuh, terus berkungfu lagik kat dapur.
kali ni sediakan kue teow telur plak.
kul 7, setel semua. ready tuk makan jek.
mama siap tapau kan kue teow kungfu tuk kak ngah mama yg dtg jengah mak ptg semalam.

inilah rupa kue teow kungfu mama...

sowi lah, gambar lom di makan lupa nak amik.ni gambar dah nak hampir abes.hikhik
papa suka, zahra pun suka.
tp, zahra lebih ghairah makan udang berbanding kue teow tuh..huhu

mama guna bahan yg simple jek.lenkali, bleh lah guna bahan yg grand sikit.

bahan2 tuk kue teow kungfu (tuk 4 hidangan)
kue teow sebungkus (basuh kasi bersih) - jadikan 4 bahagian
1 paket kiub ikan bilis/kiub ayam
sawi secukup rasa (potong sedang2 jek)
kobis secukup rasa (hiris sedang2)
lobak 1/2 batang (potong ikut creativity anda)
fish cake - 2pcs (potong kecik2 haa!!!)
fishball - sepaket kecik (potong dua)
4 biji telur (tuk sadur kue teow)
cili padi 12biji (tumbuk halus)
bawang besar 2 biji -ricih halus
bawang putih 3ulas - ricih halus
garam & bahan perasa secukup rasa
4 mangkuk air (mangkuk tu sedang2 jek)
2 sudu makan tepung jagung
cili besar merah  sebatang-potong halus
udang & sotong secukup rasa (mama guna 8 ekor udang size sedang & sotong 3ekor)

cara-cara nak masak kuah
tumis bawang besar & putih, pastu masukkan cili.
bile dah harum bau dia, masukkan air & tutup.biar sampai didih.
pastu masukkan kiub ikan bilis, lobak, fishcake, fishball, udang & sotong.
pastu masukkan sayur-sayuran & cili besar merah
akhir sekali, masukkan tepung jagung yg dah dibancuh dgn kuah tu.
kacau bagi tepung sebati. dah siap

cara2 nak buat kue teow dadar
pukul telur. 1 bj telur tuk 1 bahagian kue teow.campurkan keduanya (kue teow & telur)
letakkan minyak sikit dalam kuali, then dadarkan kue teow telur tadi.
agak2 dah garing coklat keemasan. terbalikkan.
dan, dah siap.

tuk hidang, bubuh kue teow dadar dalam pinggan dan curah dgn kuah.siap tuk dimakan.nyum-nyum

wah!dah macam chef mama ni.
saje jek berkongsi resepi sendiri [resepi org malas.hikhik]
ye lah, mana tau korang nak diet kan, malam takmo makan nasi.
so, masaklah kue teow kungfu ni.
kuahnya, boleh gak dimakan dgn nasi putih. [kalau hubby kowang tetap nak mkn nasi kan]
sedap wooo!

dan..inilah vanilla loaf with blueberry filling.
ekceli, filling tu sengaja mama bubuh.ada balance masa mama buat blueberry ciskek aituh.
tu yg campak jek dalam bahan tadi.hehe

nampak cam hangus kan?
maklumlah mama guna oven butterfly yg kaler hitam tuh.tu yg tak sekata kaler dia.
tapi, rasa dia, tetap mantap tau!!!ekeke

yg ni, dah siap dipotong.
nyum-nyum.
cik Zahra sgt suka bile dia nmpak mama buat kek ni.
dia jerit2, "yey!mama uat kek!ye yey!ama uat kek". kelakar!!

lama sangat tak masak tuk seisi rumah.rasa bahagia bile memasing seronok makan kue teow kungfu & vanilla loaf ni.



love: mamazahra ^__^

3 comments:

lily azliyana @ mama zara said...

wah..rajin masak siap smpat buat kek lagi tuh..now dh semakin sihat ek..baguslah klu mcm tuh..=)

NONIE ABDUL AZIZ said...

waaaa...try ni nampak macam senang je nak buat kue teow kungfu ni...

~mama danish~ said...

wah sedap nyer!!! antar la cni ckit...

Kalau SUKA, boleh KLIK eyh!!!