Thursday, 8 July 2010

Bila dan di mana???Pendapat kowang pliss!!

yang kowang sedia maklum, skang ni mama baru peknen 10minggu lebih.
tu pon kalo kowang tengok ticker kat bawah tu lah.
kalo tak, takdemaknenya nak tahu kan.
walopon dah nak masuk 11 minggu, mama lom start monthly check up lagik.
scan pun tak penah lagik.
bukan tak eksited, tapi taknak orang cakap over sgt pulak.
senarnya, mmg eksited pun.hikhik
masa dapat tau ada janin dalam rahim mama ni pun, mama dah mula jatuh sayang pd baby dlm belly.
sama jek masa time peknenkan zahra dulu. takde beza pun.

mama ada gak mintak pendapat kakak-kakak mama, bila mama patut gi check up.
derang suruh mama start check up bile kandungan masuk 16minggu.
so, mama tak gi lagik.

tapi, hati ni selalu bimbang.
baby dalam tummy ni sehat tak, ok tak..
kalo ikutkan hati, mmg nak sgt gi check up dah, tapi..takut Dr ckp mama over excited pulak.macamlah 1st time ngandung kan.adehh!
pening mama pikir benda ni.

kalo tak gi check up, mama tatau condition baby dlm tummy, mama tatau tahap kesihatan mama, darah ok tak, berat badan ok tak, gula terlebih ke tak..aduhaii..serabut.
nak harapkan mama record sendiri kenaikan berat badan, mmg takdemaknanya lah jawabnya.hikhik

pastu kan, soklan keduanya.kat mana mama nak kena check up?
masa ngandungkan zahra dulu, mama buat monthly check up kat klinik kerajaan. sebab mama nak bersalin kat hospital kerajaan.
dan, mama sangat puas hati dengan servis mereka walopon orang ramai banyak dok ngutuk jururawat kerajaan.
tapi, kali ni mama plan nak bersalin kat hospital swasta. nak merasa lah pulak kan.
tapi, mama dengar hospital swasta ni kalo check up tak berapa rapi.tak macam klinik kerajaan.betul ke?
tapi, layanan masa bersalin mmg tip-top.
so, kalo derang check up tak rapi, mama plan nak check up kat klinik kerajaan lagi.
tapi, tetap nak bersalin kat swasta.OK tak?
kalo check up kat kerajaan, bila patut mama pergi?
dan kalo check up kat swasta, bile mama kena pergi?

so, kalo kowang ada pendapat silalah bagitau mama.
ni kali kedua mama peknen, peknen kali ni mmg siyes tak sama dgn 1st pregnancy dulu.
dan mama penah dengar orang cakap, bile peknen kali kedua, perkembangan baby cepat sikit dari pertama.
betul ke??
kepada korang yang ada pengalaman mengandung lebih dari sekali, silalah bagi pendapat dan pandangan korang.
mama butuh banget pendapat kalian. [wahh!tetiba speaking indon lah pulak.ni gara-gara BBC lah ni.ekeke]
tapi, serius.mama mmg tak tahu dan nak sgt pendapat kowang.pliss!!!
tapi, kalo kowang baru sekali mengandung tapi tahu dan sudi nak bagi pendapat, mama alu-alukan ye!!!



love: mamazahra ^__^

7 comments:

lily azliyana @ mama zara said...

hehe..dl mase preknen Zara tk silap 12 minggu baru check up..kite check up kat swasta tp bersalin kat gomen..mak kite kan pesara bidan kjaan..dielah suruh checkup time 12 minggu tu..sbelum tu mmg biar jek..sbb sihat tkde ape benda, so mmg tk gi klinik pon (except mase nak sahkan pregnancy tulaa)

klu dh 2nd pregnancy, tk taulah plak..kena tanye org yg lebih berpengalaman..hehehehe

lily azliyana @ mama zara said...

opsss..norly..ade update. mak kite kate dh 11 minggu leh jek nak checkup n buat kad..td mase tanye die, die dh eksited dh ingatkan kite yg preknen..kekekeke

NONIE ABDUL AZIZ said...

macam akak masa Nayli dulu 12 minggu akak dah tergedik2 pi check...seksited dah lama tak ngandung...macam akak mmg dua2 kat check-up ngan bersalin kat swasta..pasal malas nak tunggu lelama kat klinik kesihatan...so kat hospital razif boleh dikatakan setiap bulan gi check-up mmg teliti sekali ngan scan, check tekanan darah apa bagai...

Norly Saliana a.k.a Sweetmama said...

@lily azliyana @ mama zara

dulu masa peknen kan zahra, norly gi check up kt klinik desa since kandungan 11minggu lagik.punyalah excited.hehehe

Norly Saliana a.k.a Sweetmama said...

@lily azliyana @ mama zara

tu lah, hubby pun dah suruh gi check up.
tp, cam seganlah pulak.takut derang ckp over excited mamazahra ni..hehe


psst: pe salahnya, kalo lily pun peknen sekali :)

Norly Saliana a.k.a Sweetmama said...

@NONIE ABDUL AZIZ

norly plan nak bersalin kat Pusat Bersalin Barakah, Bandar Puteri atau Hospital Razif.
tp, tu lah, punyalah penyegan nak gi awal sgt ni.rasa cam nak tunggu 16minggu pulak.tp, cam tak sabaw la pulak.hehehe

OK ekk Raziff tu?kalo nak buat buku kt sana, terus gi sana ke kak?

NONIE ABDUL AZIZ said...

razif bagi akak dari pengalaman hospital lama sampai la yang baru akak mmg puashati ngan service diaorg...haah gi jer...

Kalau SUKA, boleh KLIK eyh!!!