Friday, 7 May 2010

aduh, pening nya kepala.mana satu nak pilih ni?

Salam Jumaat semua.
Ohaiyo gozaimasu (^__^)
mama dari awal pagi dah pening kepala, sampai le sekarang. bukan pasal keje pun, tapi pasal netbook ni ha.
ekceli, dah lama mama plan nak beli. [kalau kowang perasan lah, mama ada wat n3 pasal neh]
tapi, kenalah kumpul duit dulu kan.
mama ni bukan bergaji besar, bukan jugak isteri orang kaya.
so, kenalah menabung tuk beli sesuatu yg diidamkan.hehehe
orang kata "kumpul sikit-sikit, lama-lama jadik bukit" .so, inilah hikmah menabung...

mama plan nak beli wiken ni.insyaAllah.
sekali sekodeng punya sekodeng, mama tatau nak pilih brand apa.
kalau tgk spec. macam lebih kurang jek.tu yg buat mama kompius neh.hadui~

ada gak bertanya pada kawan2 kat FB dan kawan seopis neh. masing-masing recommend brand yg derang guna lah kan.

setelah dishortlisted kan...inilah antaranya...

kali ni nak bagi kawan2 blog plak bagi cadangan [kasi kowang sama2 fening ngan mama.hahaha]

1. Dell Inspiron Mini 10 series
Notebook: Dell Inspiron Mini 10
Processor: Intel Atom Z530
Graphics Adapter: Intel Graphics Media Accelerator (GMA) 500
Display: 10.1 inch, 16:9, 1024x576 pixels
Weight: 1.3kg
harga tatau


2. ACER Aspire One 532h
Intel Atom N450 1.66GHz
250GB HDD
1GB DDR2
10.1" SD 1024x600acer crystalbrite LED
Webcam, bluetooth,wifi, card reader,6 cell battery
windowc 7 starter
RM1,299.00
[takde kaler pink lah.ada hitam, putih&maroon jek.huhuhu]

3. acer aspire 1410
intel celeron Su2300 1.2GHz
250GB HDD, 1GBDDR2
card reader, webcam, wifi draft-n
11.6"
free DOS, 6CELL
RM1,499.00
[yg ni pun tarak kaler pink.ada kaler biru, putih,hitam&maroon saje.uwwwaaa!!!]

kalo bleh, mama nak cam kat bawah ni..
kowang tau tak mana nak cari???kowang penah nampak kt mane2 tak??


kalau bukan acer, ada brand lain gak...
cam bawah ni...
4. Toshiba NB300
Intel Atom N450 1.66GHz
250GB HDD
1GB DDR2
10",wifi, webcam
windows 7 starter, sim card support
RM1,599.00


5. Samsung netbook N150
Intel Atom N450
1.66GHz FSB,512KB L2cache
Windows 7 starter
1GB DDR2, 250GB
10.1" diagonal WSVGA LED brightview display
Intel Graphic GMA3150
6 cell battery
RM1,349
[color variation: Glossy Red,Black,Yellow& PINK]
memang CUN sgt3 kaler PINK tuh!!!i loikeee!!

6. Compaq Presario CQ Mini
Intel Atom 1.6GHz
250GB HDD, 1GB DDR2
Bluetooth, webcam,wifi,card reader
windows 7 starter
FREE canon selphy photo printer
RM1,499.00


7. ASUS N10E Mini Notebook
Intel Atom N270: 1.6GHz 533 MHz
Window XP, Vista
Intel 945GSE
1GB SDRAM
10.2" WSVGA Color-shineVideo camera 1.3mp
2yrs limited warranty
HARGA TAK TAHU[tapi, mmg mahal sbb notebook dia pun mahal]


8. lenovo S10-2
Intel Atom N280 1.66GHz
160GB
1GB DDR2
10.1"
Webcam, wifi,card reader
XP Home Sp3,6 CEL
Free 2yrs warranty
RM1,599.00
9. HP Mini 210
Intel Atom N450
1.66GHz FSB,512KB L2cache
Windows 7 starter
1GB DDR2, 250GB
10.1" diagonal WSVGA LED brightview display
Intel Graphic GMA3150
6 cell battery
Built-in bluetooth,wireless,internal stereo spreakers
RM1,349
[ada kaler biru, hitam, silver &merah]

fening kepafa mama dok fikirkan benda neh.
kalau bleh nak sangat beli NETBOOK neh.tapi, ada gak yg cakap, NETBOOK ni TAK seBAGUS notebook.
apa pendapatan korang???


 
love: mamazahra

2 comments:

Sha@Mama Tina said...

Mungkin jugak la Norly, motebook lebih baik dari netbook sebab kakak ipar sha nak beli netbook mulanya.. setelah berbincang2 dengan hubby sha..teros tak jadi beli netbook beli notebook acer. Harga dia sha tak perasan sgt tapi below 2k masa pc fair..

sangat comel..ringan jugak..apa isi dalam? jgn tanya..sha lom explore lagi

princess kittyku said...

agak mahal juga ye notebook brand acer..heheh i minat acer atau apple...rsenye mahal gak kot jenama apple...tp skg ni byk juga bawah rm1000..ntahlah elok ke x lau beli...takut pas guna terus lingkup ja...

Kalau SUKA, boleh KLIK eyh!!!