Wednesday, 11 November 2009

Petua org dulu-dulu


kowang percaya ke ngan petua org dulu-dulu???


mama ada certain perkara cam bab kecantikan masih bleh percaya pd petua lama neh.


tapi, kalo bab lain, cam malas nak percaya.




mama ada masalah yg besar pd org lain, tapi cam kecik jek pd mama.


apa masalahnya???




masalah perkembangan anak.


biasalah org-org tua.


soalan-soalan derang tu cam menyakitkan hati jek.




masa kita lom ada anak, sebok tanya bile nak dpt anak.


bile kita da ngandong, sebok tanya bile nak bersalin.


soklan camtuh masih boleh di terima lagi.




tapi, bile anak da lahir, sebok tanya anak dah pandai ape.


...dah pandai merangkak belom?


...dah pandai duduk belom?


pehtu bile kita sambut besday anak yg pertama,


sebok tanya anak da pandai jalan belom?


bile anak da masuk 2 tawon, sebok tanya da pandai cakap belom?


rimaslah...




maseh ingat lagi, masa sambut besday Zahra yg pertama,


derang tanya zahra da pandai jalan lom.


tp, time tu zahra lom lancar jalan lagi.


masih bertatih.


sebok dok comparekan anak kita ngan anak org lain.


geram sgt2.


sampai ada suara2 yg bg petua lama.


tetiap pagi, pas subuh..jalankan zahra atas rumput yg berembun.


katanya, biar zahra cepat jalan.


mama malas nak ikut sgt petua tuh..


tp, mak mama lah yg rajin...


usaha katanya...


ikut suka mak lah...




bile last month, sambut besday zahra yg ke-2, sebok tanya..


zahra dah pandai cakap belom??


adan ada suara-suara gatal bagi suggestion suh bg zahra makan bertih jatung supaya cepat cakap.


tatau lah betul ke tak.


berkesan ke tak..




kali neh, mama dah naik fed-up.


sebok nak comparekan anak dara mama dgn org lain.


biarlah dia lambat cakap sekalipun.


mama monitor perkembangan dia.


masih di kelompok anak yg normal.


kalo serius sgt, tahulah mama bawak gi jumpa pakar kanak-kanak.




semalam, masa mama balik keje, ibu zahra gtau ada org bg bertih jagung.


dan ibuzahra dah cuba bg zahra makan bertih jagung tuh.


tatau lah apa perkembangannya.




mama sedih sgt2.


macamlah anak mama x normal.


kowang rasa, Zahra x normal ke???


perlu ke mama bawak zahra jumpa pakar kanak2???




love: mamazahra =)

7 comments:

Cik N said...

Normal la tu.. ank buah sy 4 orang. Perkembangan sume tak same. Ade yang lambat jalan ade yg cepat. Ade yg dah 2thn stgh x pandai ckp lg.. Tp lame2 pandaila. Sabar jela orang2 ni mmg ade yg terlebih caring.. ;)

~mamazahra~ said...

Cik N: thanks eyh...bile yg tanya tu ramai beno, naik riso gak la kite...mana tau kan anak kite x normal..huhuhu

~mama danish~ said...

buat x tau jer wei,mulut org mcmn nak ttp. setiap budak lain2, bknnyer sm...

kalau dah 4-5 thn x pandai ckp 2 br la x norm...

sabar k!!!

lily azliyana @ mama zara said...

hmm..tula psl. mulut org ni takde insurans. perkembangan setiap baby manela nak same kan..yg penting, diorang membesar ngan sihat.

Zara pon dh slalu kena tegur. dulu mase die cepat berjalan, sume org puji2. bile die lambat sket nk bercakap, masing2 dh bising bertanye..sadis btol kan..buat kite jadik risau plak..=(

~mamazahra~ said...

ida: memula mmg nak buat tatau jek, tp da berpuluh dok komple.riso gak la aku..tiap ari jupe, tanya da pandai ckp lom si zahra tuh..rimas aku wei...

lily:camne nak buat tatau bile org tanya eyh??? sedih kan??? :(

NONIE AZIZ said...

Norly...jgn amik kisah ngan makcik tu..normal la...jgn risau..anak2 akak 1thn 1 bulan ke 2 bln baru boleh jalan...bercakap? as long dah keluar panggil mama, papa ok la tu...

~mamazahra~ said...

k.nonie: ekceli zahra mmg byk ckp..tp, setiap butir tu cam payah org nk paham.cuma org terdekat jek yg paham.dan lagi satu, zahra ni mmg berat mulut pd org yg dia x biasa nmpk..

Kalau SUKA, boleh KLIK eyh!!!