Monday, 23 November 2009

Majlis "Jejak Tanah" Nur Arissya Syahmimi

Waktu Kejadian: Sabtu, 21 Nov 2009, Pas Zohor
Tempat Kejadian: Umah Yuyun & Syahrin

Sabtu, kul 9.30 kami dah gerak gi umah anak sedara mama, Yuyun kt Jalan Kebun.
dia wat Majlis "Jejak Tanah" tuk anak sulung derang, Nur Arissya Syahmimi.
Majlis neh mmg sinonim ngan adat jawa.
tuk meraikan anak yg nak jejak kaki ke tanah buat pertama kali.
Masa Zahra tecik dulu, mama x sempat nak buat majlis neh sbb ayah zahra dah x sabaw nak tatihkan zahra kt laman.
ekceli majlis neh,cuma adat jek.
x wajib pun.
xde pon dlm Quran tentang adat neh.
sebagai nak menyambung adat jawa tinggalan nenek moyang, buat lah.
selain tuh leh la buat kenduri doa selamat dan menjamu sedara-mara dan jiran tetangga makan.
mama malas nak cerita banyak.
kowang tgk jek la gambar ye!!




[gambar Zahra wajib ada ye!!! walopon ini bkn majlis dia.hikhik :P ]


acara dimulakan dengan ...
  • Jejakkan Baby ke tanah [tiada gambar sbb time neh mama tgh makan :) ]

  • Kendian, panjatkan baby atas tangga yg dibuat daripada tebu

  • pastu, mandikan baby dlm air bunga [biar cepat jodoh.hikhik .takdelah,tipu jek!!mama tak tahu ape sbbnya]

  • kendian, biarkan baby pilih jalan dia...setiap brg ada maksudnya...


  1. Yassin, maksudnya baby akan jd anak yg bijak dlm agama

  2. duit, maksudnya baby akan bijak cari duit

  3. rantai emas, baby sukakan kebendaan

  4. pensil, babay suka belajar dan jd anak yg bijak

  5. kunci kereta tu, xde pape saje letak tuk suka-suki.hikhik

salunya 4 barang jek bubuh.




so, Arissya pilih kunci kereta & pensil.


[Arissya menangis sbb takut bile OP dok dpn mata dia.hikhik ]



[bubur "candil" neh sinonim ngan majlis "jejak tanah" ]
mama tatau org melayu panggil bubur neh bubur apa.
bubur neh, tepung pulut kita pintal jd bebola kecil.
pastu, masak ngan santan & gula merah.

Antara makanan yg Yuyun & Arin hidangkan tuk tetamu


kari kambing
sambal goreng jawa
acar timun


nasi beriyani



ayam sambal
kuih-muih
popia goreng daging
laksa
semua makanan tersangatlah best.
mama makan sampai kemlakaren atau maksudnya makan sampai kekenyangan.


[Zahra dan ibu]
segala gambar sekitar Majlis, tunggu OP siapkan.nnt mama upload lg.
ni sume gamba dr camera mama jek.
tu yg gambar kurang memuaskan.
kata tak professional.hikhik :P
lepas mentekedarah, haruslah balik kan...



[otw balik umah..muka kekenyangan gile :) ]

sampai jek umah terus membuta
pas maghrib, melepak umah PIL.
tp, abah mertua mama takde.keje.
yg ada, MIL & adik2 ipar.

Zahra sampai jek, terus sambar motor sepupu dia, Rafiuddin.
gasak lah zahra.
jangan jahanam motor si Rafi tu udah ler...

pas abes Sehati Berdansa terus balik.
x larat weh, penat gile.
kt umah, samong tengok cerekarama TV3 ngan papa.
Zahra membuta.





love: mamazahra =)

2 comments:

lily azliyana @ mama zara said...

hee..kat kampung kite tkde plak amalkan acara jejak tanah nih. 1st time tgk acara ni..=p. selalunye baby berapa bulan buat mcm ni. tujuannya nak bagi jalan cpt ker..

~mamazahra~ said...

lily: biasanya baby 6mos keatas.ape motip noly pun tatau, nak kena tanya mak neh.hikhik
yg noly tau, selagi x buat majlis jejak tanah neh, baby xleh jejakkn kaki ke tanah tanpa kasut...
let say la baby dah jejak tanah dan lom buat majlis neh lg, ibu kena buat gak bubur candil neh dan jamu org...

psst: kalo x silap, tujuannya sbb kita kan dijadikn dr tanah..so, 1st time jejak tanah tu yg raikan tuh..xpe, balik nnt noly kompemkn ngn mak eyh..

Kalau SUKA, boleh KLIK eyh!!!