Thursday, 12 November 2009

Gemuk itu buruk??

Gemuk itu hodoh?
Gemuk itu tak cantek???
itulah yang mama rasa.
kowang rasa statement ni boleh terima ke??
mama rasa sejak kawen, mama dah cam kurang cantekk.
bukanlah mama rasa mase mama lom kawen mama cantek.
at least, takdelah buruk cam sekarang.
rasa cam buruk sgt.
pakai apa pun tak cantik.
pakai apa pun tak padan.
pakai ape pun cam badut jek.
pakai ape pun cam tak yakin jek.
rasa cam org keliling mengutuk jek.
itu yg mama rasa lah.
ni gambar masa mama lom kawen lagi.
walopon takde lah kuwus mana,
bukanlah cam supermodel.
bukanlah cam selebriti.
bukanlah macam host TV.
tp at least rasa selesa ngan badan sendiri.
rasa yakin ngan penampilan diri.
[windukan saat-saat badan kuwus..huhuhu]
tp kan, mama rasa kan.
ada hikmah lah nape mama jadik gemuks cam sekarang.
kalo mama kuwus, kompem mama pakai tak hengat akhirat.
pakai jek ikut suka-suki.
pakai pakaian yg tak hengat dosa.
bile da gemuk cam skang.
bile nak pakai ape pun, dok pikir ape org akan cakap.
so, pakai lah ape yg rasa sesuai ngn badan mama yg gemuks neh.

tp, siyes nampak buruk.
spare tyre timbul sana-sini.
nak amik gambar pun stok sisi yg x nampak gemuk.
bajet, x nmpk gemuk sgt lah.
padahal, jelas dan nyata.
lemak2 tu timbul gak.
walopon ada lagi baju n suar yg mama still boleh pakai.
so, maknanya tak gemuk sgt lah.hikhik [ayat pujuk diri seniri]
tapi, ada byk lagi baju yg cam nangka kena balut kalo mama pakai.
ada gak kebaya yg xleh nak kanceng.
ada gak baju yg nampak sgt sexy ketat bile mama pakai.
ada gak baju yg langsung xleh nak zip.
bile tgk sume baju-baju tu, mulalah pasang azam nak kuwuskan badan.
tp, mesti sekerat jalan jek.
bile ada jek 'kawan' yg ckp mama neh xlah gemuk.
sedang2 jek.
tak tau lah yg 'kawan' tu ikhlas atau saje nak jatuhkan mama kan.
mama dah pupuskan azam tuh.
tapikan, mama ingat nak kuwuskan badan lah.
sbb 2011 kalo boleh nak peknen lagi, so time tu da kuwuslah.
takutlah, bile gemuk neh macam-macam penyakit suka nak singgah.
sakit kaki lah.
cramp kaki lah.
kang dgn kencing manis dan darah tinggi pon nak singgah sama.
itu yg paling mama takut.
mama neh muda lagi.

p/s: nak gi slimworld cam x mampu pulak.Renung-renungkan dan selamat beramal.




love: mamazahra =)

4 comments:

Raja Radiah said...

Salam...ish ish ish..sape kata gemuk tu hodoh dan tak cantik? comei apa...betul..akak tak tipu...tapi dari kurus then tetiba kita gemuk...ramai yang terkejut..betul tak?hehe pengalaman akak lah tapi ada gak yang tegur....radiah, dah gemuk tapi cantik...sebab?sebab pipi nampak tembam..itu yg buat comei tu...bila kita kurus...pipi cengkung je kan? hehe..apa pun akak nak kurus sket...bila badan 'comei'...susah nak cari baju oooo...jean pun dah tak pakai..huhu...at least bila dah kurus sket..tak de lah dah orang duk mengata...besarnya perut dia...cam orang mengandung...sedey ooo

lily azliyana @ mama zara said...

huhu..tak sangup nak bace entry ni sebenarnya sbb dh tentu2 terkena batang hidung sndiri..klu tgk gambar kite dr skolah smpaila skang, mmg beza giler. pengembangan badan berlaku secara berkadar terus..sadis2x..=(

~mamazahra~ said...

k.radiah:bile gemuk neh, malu nk masuk butik baju yg cantik2, salesgirl tu pndg kerek jek.cam kite neh x muat nk pakai baju butik dia.kalo nak try baju, dan-dan suakan yg size L padahal kite masih lg pakai XS tau...bile kite ckp nak pakai S, salesgirl buat muka cam takot bj tu koyak..sedih tau...

lily: tu la pasal..pengembangan yg sgt berjaya :(

NONIE AZIZ said...

Norly: idak le gemuk pun...normal spare tyre tu norly..orang yang kurus pun adalah...janji kita sihat (ni pun sedapkan hati sendiri jugak ni)

Kalau SUKA, boleh KLIK eyh!!!