Monday, 16 November 2009

Dalam dilema la pulak...

Kowang sume tahu kan yg mama nye henpon dah hilang.
dan sampai skang mama belom beli yg baru lagi.
rasanya dari besday mama aituh, mama ckp nak beli yg baru.
so sementara neh, mama pakai henpon lama mama Nokia 3660.
henpon zaman batu.hikhik.
tapi henpon tu ok lagi.
cuma memory card dah xleh guna.
so, harapkan phone punye memory jek.
kowang paham-paham jek la.
henpon zaman batu kan.
so, jgn harap camera leh guna lagi.
pastu casing henpon tuh dah lunyai gile.
key pad dah ilang.
casing tuk 3660 tu pon dah xde stok agaknya.
kena gelak ngn salesgirl kedai henpon jek kalo nak beli yg baru.
lately, henpon tu makin kritikal.
mama x dengar suara caller dan kadang caller yg x dengar suara merdu mama.
henpon tu pon asek mati jek.
mebi bateri dah kong.
so, mama plan nak beli baru lah.
skang neh dalam dilema.
mama nye bajet gile ciput.
RM1k jek.
kalo dpt lg murah lagi bagus lah kan..
so, ada la kawan sekolah rendah mama neh.
dia nak jual dia nya E71, dia baru pakai 3 bulan.
siap ada GPS software.
ok la kan.
dia nak angkat BB so E71 tu dia nk tolak rm850.
so, under consideration la kan.

tapi, papa suh carik yg baru.
E63 ok gak kot.
tp, opismet mama ckp, kamera xbape bagus.
so, oleh kerana mama neh xsuke kendong kamera besar gadang.
so, mmg praktikal la kalo mama angkut henpon yg kamera agak bagus kan.

mama ada gak jenguk Nokia nye website,
Nokia 5800 Express Music neh pon cam ok.
tapi, mama lom usha kt kedai henpon.
tatau harga pasaran camne.
leh dpt ke kurang Rm1k???
kowang tau x bape rege skang neh???

kalo susah-susah sgt, mama nak sambor jek apae-ape2 henpon yg bleh dpt ikut bajet mama tuh.
kowang ada suggestion tak???



yg penting henpon tuh 3G phone, ada camera yg bagus, memory card besar.
dah ok kot.

p/s: Berbelanja ikut kemampuan.Renung-renungkan dan selamat beramal.

love: mamazahra =)

8 comments:

lily azliyana @ mama zara said...

rm1k kire okla tuh. byk jenis nset leh dpt..hehehe..but tkde idea nk cdgkan yg mane satu. survey tros kat kedai lagi puas hati kot..=p

azzul said...

payah gak nk pilh enpon nih kan..sy pki E71 skang..ok la jg tp bab gmbr mmg kureng klu tak caya ble tgk blog sy heheh sbb sume pki gmbor yg amik guna kamera tu ahaks..kamera enpon tu ok klu suasana betui2 cerah klu tak dia malap sikit..nokia express msic plak hubby pki so far ok la cuma harga terkini tak pasti..selamat memilih enpon yer..

~mamazahra~ said...

lily: ye ke RM1k leh dpt enpon?enpon cikai bleh dpt la kot kan...nnt nak ajak hubby gi usha enpon. tunggu gaji lorr.xsabaw nk tggu 20hb.huhuhu

azzul:ye ke kamera E71 x ok???br berangan nak sambar member punye.huhu
express music tu kalo kamera ok, boleh gak kot.dlm dilema betul lah.hikhik

NONIE AZIZ said...

E71 pun ok express music pun ok..tapi kalau nak yang sekali camera better cari sony ericsson pasal gambar cantik berbanding nokia...tapi nokia ni kita senang pakai..express music tu camera dia 3.2mp jer,E71 plak 3.15 mpjer...so gambar kureng la sket...kalau nak hp camera yang berbaloi tak yah nak bawa camera besar bagak cari hp camera yang 5 mp ke atas..selamat mencari hp baru yang sanggih :)

~mamazahra~ said...

k.nonie: xbape minat henpon sony eric.cik NORKIAH sentiasa d hati den :P
ada ke henpon nokia yg 5 mp kamera???kasi sajesen sikit.
nak gi ronda kedai henpon dulu la :)

imaninarafizal said...

mek noly...nokia 5800 xpress music bawah 1K kat alam sentral...minggu lepas adik br beli...d la usha..

NONIE AZIZ said...

adaaaa norly yang 5mp N82 yang 8mp N86...tapi dedua ni rege dia RM1+++..gambo mmg sharp..

~mamazahra~ said...

sya: nokia 5800 kamera sharp x???nk gi usha neh....

k.nonie: adik akak neh gaji ciput..manelah mampu nak sambor yg lebih 1k..maunye mkn biskut kering smp ujung bln.hikhik

Kalau SUKA, boleh KLIK eyh!!!