Wednesday, 25 November 2009

Cemburu Buta atau Queen Control??

2 perumpamaan kat atas tuh adalah ditujukan khas tuk mama.

siapa yg tuju???

papa zahra lah, sape lagik.

patut ke papa cakap mama neh cemburu buta???

patut ke papa gelar mama queen control???

kalo QUEEN of da nite takpe lah jugakkan.hikhikhik


hanya kerana mama, isteri kepada papa cemburu marah papa gelarkan diri papa "abang" kepada 'rakan sekerja'nya.


mama tahu lah yg 'rakan sekerja'nya itu lebih muda dari papa.

dan mama pun tahu panggilan 'abang' itu sebagai tanda hormat.

tapi, mama pun lebih muda dari papa what???

kenape sejak berkawan lagi, papa tak gelar diri papa sbg 'abang' bile bercakap dengan mama??

kenapa perlu ber'saya' dan ber'awak' dengan mama???


alasan lagi.

memang dari mula 'rakan sekerja'nya masuk, terus panggil 'abang'?

jadi, kenape dari mula kenal mama, papa tak suruh mama panggil 'abang'??

jawablahh!!


dan kenapa, kawan sekerja yang lain, tak panggil papa 'abang'?

hanya panggil nama sahaja.


kenapa 'rakan sekerja' yang itu, panggil papa 'abang' dan papa gelarkan diri papa 'abang' bile bercakap dgn dia???


serius mama tak paham.

adakah mama memang cemburu buta???

atau adakah mama memang queen control???

sampai gelaran/panggilan papa kat tempat kerja pun mama nak amik tahu.


mama tak kisah, kalo gelaran 'abang' itu disambung terus dengan nama papa.

cthnya, abang zahari.

dan bukannya 'abang' sahaja.


tak tahu lah.

adakah mama yang cemburu buta atau 'rakan sekerja' itu yang terlebih menggatal.

ops.. terlebih "hormat"kan papa.


sakit lah telinga mama neh dengar.

bile papa bercakap camtuh bile dlm telefon.

bile mama ada depan mata, takde pulak 'rakan sekerja' tuh nak bercakap ngan papa.

langsung x keluar sepatah haram pun.

gerammmnya!!!!










love: mamazahra =)

10 comments:

~mama danish~ said...

sabar weyh... aku fhm kekadang kiter ni mmg cemburu x kena tmpt..

tp kan, aku pun hormat gak ngan org yg lbh tua dr aku kat opis tp x de la aku pggl dia 'abg' jer, mesti aku pggl ngan 'abg .....'

alamak aku bg ko lg panas ey?? sory wei!! apa pun ko sbr k....

amm said...

klu aku akn bg pndpt cmni..."sabaw mek, pk scra +ve..wlau apapn pnggilan DIA utk suami mu & wlau apapn pnggilan ko pd laki mu...as long as laki ko xfeeling apa2 pd DIA & as long as laki ko totap syg ko solang..bnda kcik xmo wat pening2 pala yer syg..."

dr pndangan aku, laki ko bkn jenis yg cmtu sbb air muka dia cm baik gituh...teringt time ko lmbai ms kt odw blik dr sa..how so sweet both of u...now u can smile k =)

Qistina's Mama n Abah said...

(tak tau nak komen pe...tapi paham..kenkadang kita memang sensitif dengan benda-benda mcm ni...)

imaninarafizal said...

mek ape kata ko panggil je u hubby abang ..biaelah kolo dia nak ber"saya" ke "awak" ke yang penting ko panggil je dia abang nnti lelama sure dia tukar bahasakan diri ngan panggilan"abang"....betol kata mek Am pandang secara +ve ye ...

Rita Razif said...

uiks topik panas nie norly.. ermm; 1st thing kewl dlu ok.. jgn mrh trburu2.. sure norly lbh kenal husband norly cam ner kn? klu xder aper2 yg berubah pd dia tu maknanyer.. xder aper2 laa :)

style eita.. eita kawannnnn dgn smua staff prmpuan yg close dgn my hubby kt ofc.. norly bleh cuba kwn dgn 'cik adik' tu.. lama2 dia akn SEGAN dgn norly.. hope dpt laa membantu tips nie ;)

NONIE AZIZ said...

hohohoho...panggei abang je? me? also don't lika kalau budak pompuan macamtu...kalau ada sebut abang disusuli ngan nama suami kita itu ok....tapi betui jugak kata Aam tu cuba start panggei cik abang norly tu abang...tip yang rita bagi pun gud idea..pasal..pssttt kak nonie pun pakai tektik tu jugak...kekeke kecuali ngan ada sorang minah kerek tu jer yang kak nonie buat lagi sombong..hikhikhik apapun norly cakap kat hubby buat cemburu buta cuba terlalu sayangkan suami :)

zh-ena said...

ena rasa benda nie kecik jea..selagi suami kita tetap sayang dah kasih mendalam pd kita tu dh ok aper..lain la klu pggl "ABG" tu ader makna yg lain kan..klu pggl abg setakat tanda hormat tak kesah kot beb

sabar tau

~mamazahra~ said...

ninot:owh ye ke??? mgkin sbb aku bkn jenis camtuh, so bg aku benda tu "lain" dah...xpe, aku try to take it easy :)

amm:aku cuma takut benda kecik jd besar jek. yes!aku mmg percaya kt laki aku.tp, ragu2 ttp ada,beb :)

mamatina: ingt norly sorg jek terlebih emo.hikhik

~mamazahra~ said...

sya: masalahnya, aku mmg xbiasa panggilan camtu weyh.aku cuba jd diri aku yg sebenar.dan anggap bnda tuh normal jek :P

eita: norly salu jek kuar ngn kwn2 hubby.tp, bile norly join mmg 'bdk tu' xde.so, mmg tatau karakter dia.tu yg slh anggap tuh.xpe, noly anggap benda ni masalah kecik jek,k :)

~mamazahra~ said...

k.nonie: dah suarakan pd dia,kte cuma concern pggln tu sbg permulaan kpd 'pompuan' itu tuk mendekati suami, so bile suami kata xde appe.lega sket rasa hati..kita sygkn rumahtangga kite jek, sbb tu riso..hikhik


ena: hrp 'pompuan' tu xde niat lain :P

Kalau SUKA, boleh KLIK eyh!!!