Wednesday 16 November 2011

Kek coklat super moist mamaDZ

Ni kesah ahad lepas.
Walopon sabtu tu kepenatan tahap dewa,lepas breakfast tu mama merajinkan diri membaking kek jugak.sementara tunggu papa dan anak2 keluar gi kedai tuk beli sayur nak masak lunch.hehe
Tekak ni mmg asek nak makan je,cemana nak kurus kan..hikhik
Kalo bukak fridge,mesti nak ada sesuatu yg bleh dimakan.tu yang walopon masih penat tapi merajinkan diri jugak tu...
Maka... Jadilah kek supermoist mama ni.hehe
Resepi dari en.google, tapi tak ingat celah mana amik resepi ni sbb mama ni jenis suka salin resepi buh dlm buku note,pastu xrajin tulis link dia sekali.ampun eyh.. Kpd yg empunya resepi,kalo rasa2 ni resepi anda,sila gtau mama.. Sat gi mama buh credit eyh...
Pastu,cambese mama kan anak murid yg 'nakal' sket.suka bebenor ubah resepi orang. Tukar bhn ikut apa jek yg ada kt dapur,almaklum dapur mama ni tak mcm dapur 'chef at home' tu atau cam nigella.huhu
Bahan yg diperlukan manjang kehabisan stok dan dalam kes ni,hentam jek dgn apa yang ada sbb tu mama suka-suka buh nama resepi.. Org lain moist cake, mama memandai super moist kan.hehe
Resepi asal
1cwn tpg gandum#
1sk serbuk penaik# -gaul n ayak
1cwn gula castor
2bj telur gred A(mama guna telur nutri yg biasa tu je)
125gm mentega (mama ganti dgn minyak sunflower sbb kehabisan stok butter.tp,serius kek ni jd super moist tau!)
1sk esen vanila
1/2cwn serbuk koko*
1/2sk nescafe* (tak letak sbb xde nescafe kt umah)
1/4cwn gula halus* (skip sbb takmo manis2,nnt kencing manis lak)
1/2cwn air panas*
1/4cwn susu cair* -satukn jd pes coklat
(Mama ganti susu cair dgn air kosong)
Choc ganache
100g coklat masakan
50ml whipping cream/100ml susu cair (mama guna whipped cream 1/2cwn je)
1sk mentega
Panaskn oven 175c
Sapu mentega pd acuan n buh paper cake(mama skip,jus lapik loyang dgn aluminium foil n guna loyang bleh bukak tepi tu)
Pukul mentega n gula halus hgga putih
Masukkn esen n telur 1by1 hgga kembang n gula hancur
Perlahankn speed
Masukkn tepung selang-seli ngn pes coklat
Gaul hgga sebati
Bakar selama 45-50mnt
Satukn coklat n susu/whipped cream dlm mangkuk,cairkn coklat double boiler
Matikn api n masukkn mentega
Biarkn suam n tuang atas kek
Nk bg smooth permukaan,celup pisau dlm air panas kejap n ratakn topping
Alhamdulillah, menjadi jugak...
Mama belah dua kek tu jadi 2 lapis n bubuh choc ganache kt tengah. Pastu buh topping...
Tp bab cake deco ni mama mmg slow sikit,xkreatif langsung.ekekeke
Mama buh kacang badam panggang lebihan buat snack almond crispy aritu dan coklat yg mama parut...
Sedap tau!abes licin kek ni.. Bkn mama mkn soranglah, reramai... Dgn family kak ngah dan kakak2 yg lain...
Selamat mencuba!

No comments:

Kalau SUKA, boleh KLIK eyh!!!