Monday, 1 August 2011

Ramadhan 1

Cemana puasa hari ni?berjaya abeskan puasa?
Alhamdulillah,mama berjaya habiskan gak puasa walopon asthma menyerang lagi gara-gara memanjat tangga 3tingkat sbb attend meeting dgn auditee.
tambah plak mengepam susu tuk Zharif,sudahnya kul 5 terus flat.huhu
Nak guna inhaler sayang plak puasa,tggal bape jam je kan.sudahnya gagahkan gak diri ni menghabiskan puasa yg pertama tahun ni.Alhamdulillah...
Hari ni,mama n papa plan nak ajar Zahra berpuasa.tapi nampaknya tak berjaya sbb zahra langsung taknak bangun sahur.gerak pun tak weh,lena sgt.
Ahad tu bersemangat nak puasa,sudahnya kul 10tadi dah selamat zahra makan biskut dan minum susu sebotol.aduhaiii,dugaan sungguh nak mengajar anak berpuasa.huhu
Hari ni 1 Ramadhan,perut dan badan masih belum biasa berpuasa.semuanya gara-gara tak berlatih puasa masa Syaaban.huhu
Sudahnya,sepanjang hari kat opis mood mau buat kerja merundum.cuma prepare tuk meeting n next audit assignment.selebihnya ngadap blog resepi cari idea nak masak sahur dan berbuka.hehehe.hampeh kan???hari ni pun tak sempat habiskan 1juzuk Quran.baru separuh,takpe pelan-pelan kayuh.hehehe
Okeh,jom citer puasa hari ni...
Mama bangun sahur kul 4.30pg,sempat goreng ayam,tumis air kangkung dan masak nasi.selera tumpul.mujur ada cocoa collagen power plus ngan kurma.ada gak tenaga nak berpuasa kan.heee :D
Kul 5.30am dah setel sahur,Sementara tunggu nak gi kerja,Alhamdulillah sempat baca Quran walopon dpt 10muka jek sbb Zharif dah bangun.huhu
Menu berbuka mama hari ni...
Nasi putih+udang lipan masam manis+sayur campur + homemade tiramisu cake.tiramisu mama buat mlm semalam,sementara tunggu papa balik tarawih.zharif lak da tdo.setel tiramisu kek.
Tak bape best tiramisu mama kali ni sbb guna kek span yg mama beli kt carrefour.ada offer kan,tp kek span tu kering sgt..but,ok la...walopon tak sesedap belui kt SR kan.hikhik :P
Alhamdulillah,hari ni dapat bertukar-tukar juadah berbuka dgn Andak n Endek.dari satu jenis kuih,bertambah jadi 3jenis kan.Andak bagi cempedak goreng n Endek bagi popia goreng.sedappp!!!
Seronok dpt bertukar-tukar juadah,byk pilihan nak berbuka.hehe
Apa menu berbuka korang hari ni??
Selamat menjalani ibadah puasa yg ke-2 korang!!!!
P/s:layan gambar makanan eyh...menu berbuka kami 1Ramadhan :)
P/s:susu tuk zharif hari ni,cuma dpt 9-10oz jek :'( but,tetap bersyukur :)

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

2 comments:

Lily@MamaZaraZareef said...

slamat berpuasa norly..smoga terus diberi kekuatan utk menempuh ramadhan seterusnye yek..kite dh tak pam susu pon skang ni sbb susu makin sket..cube byk makanan tp maybe sbb pam tk ikut jadual maka tak berkesanlah jugak..skang 75% zareef dh minum fm..so tak terasalah puasa bermasalah taun nih..cume bakal penat sbb umah makin jauh ngan opis jekla kot..hoho

norly a.k.a mamaDZ said...

Lily: selamat berpuasa tuk Lily jugak :)

Alhamdulillah, walopon hasil perahan merosot dan xsemeriah masa 3-4bln pertama,but masih ada rezeki susu ibu tuk zharif.skang ni zharif cuma minum 95% jek susu ibu sbb susu xcukup, so terpaksa ibuzharif campurkan susu formula dlm susu ibu sbb zharif takmo minum susu formula mcm tu jek...kalo campur tu, dia xperasan kot rasanya.hehehe

ye lah, skang kan Lily dah jadi org Klang.jauh la sikit nk gi keje.tp x jam kan jalan?kalo jam, lagi azab.dgn puasanya...dgn letihnya.huhuhu

masak seniri ke menu puasa?mesti susahkan nak masak dgn ada 2 askar.hehehe.norly ni mujur ada mak yg sedia membantu tgkkan askar2 norly.so takde alasan nak malas masak.ekekeke

Kalau SUKA, boleh KLIK eyh!!!