Thursday, 18 August 2011

Cabaran Shopping di bulan Ramadhan

Salam Ramadhan 18 semua :)
Amacam puasa?ok x?dah ponteng puasa lom?mama,papa lom lagi.tapi zahra dan zharif langsung tak puasa.hehe
Semalam korang keje ke?mama ngan papa cuti semalam.so,mengambil kesempatanlah tuk setelkan checklist persiapan raya kami 4beranak.
Mencabar sungguhlah shopping di bulan Ramadhan ni...antara cabarannya bagi mama adalah..
1. Cabaran menangani nafsu membeli
Yg ni,serius payah.walopon badan letih,nafsu membeli punyalah dahsyat.tak pasal-pasal abes lebih dari rm500,dekat rm1k gak kot.tp,Alhamdulillah persiapan raya tuk zahra n zharif dah setel.tapi kan,semalam tak pasal-pasal mama rembat kasut clarks tuk zahra.walopon mama tak berapa berkenan dgn design kasut tu,oleh kerana letih mama rembat gak even kasut tu almost cecah RM200sepasang.giler kan???ni lah dia,puasa penat jek namanya.nafsu tetap tak dapat kawal.huuuu
2.Cabaran kedua,cabaran menahan api kemarahan dari merebak akibat perangai anak-anak yg mencabar kewibawaan mama dan papa.serius tak tahan derr...anak-anak buat perangai sungguh.tak pasal-pasal anak-anak kena cubit ngan mama dan papa.especially kakak zahra lah,mmg menguji kesabaran sungguh.kejap-kejap dia nak duduk dlm stroller zharif,kejap nak turun,kejap nak air,kejap nak beli itu-ini pantang nampak.kalo dah berjalan,kejap lari sana-kejap lari sini.bile mama dan papa dah jadi tarzan pun dia boleh buat tak dengar,walopon suara mama dan papa slow sikit jek dari halilintar,memang tangan mama dan papa laju jek la piat telinga atau cubit lengan kakak.tapi,kakak mmg menguji sungguh.dah cubit dan marah pun,dia boleh buat perangai lagi.siap merajuk,menangis,bergulinglah...dasat kan???si adik lain pulak kesahnya,pantang nampak batang hidung mama,nenen jek tahu.sempatlah mama breastfeed budak bertuah tu kat celah kain-baju kat Padini Concept Store.mengada kan,sampai takleh tunggu mama bawa gi baby's room.haih.macam-macam perangai anak-anak ni....rasa tercabar kewibawaan mama sbg mama mithali.wakakaka
3.Cabaran nak bukak puasa kat luar.ni 1st time sepanjang ramadhan kami berbuka kat luar.kul 7baru sedar tak cari tempat berbuka.gi satu-satu restaurant,semuanya full house.dari sebesar-besar restoren sampailah restoren kecik-kecik.fast food toksah cakaplah, Q panjang berjela.kalo mama dan papa join sekaki,belum tentu bleh makan time azan maghrib.ntah-ntah,time isyak baru dpt mkn.hikhik.sudahnya,jejak kaki kt kedai yg tak pernah terpikir nak jejak pun.tak termasuk dlm wishlist tempat wajib lawat tuk jjcm pun,Nyonya Delights.serius sgt tak puas ati,cendol RM3 cuma ada ais+cendol+santan+gula melaka yg extra manis. Kacang ke apa,nan ado.hampesss!!!mencabar tak???dgn perut lapor,kedai makan semua full house.ada rasa cam nak telan orang tak???haha
4. Cabaran nak memilih saiz yg sesuai.maybe sebab dah masuk minggu ke-3 puasa,so pilihan saiz dah tak byk.kompomlah sbb korang dh borong abes kan.hikhik.kalo mama berkenan design,saiz takde.yang saiz ada,design plak hampeh.memang mencabar!!!
5. Cabaran nak berebut-rebut dgn mak-mak yg lain.xkiralah brand apa sekalipun,memang ramai org shopping.dari brand yg mahal,sampailah yg jusmate sekalipun.sampai niat nak belikan zahra dan zharif sepender jusmate terpaksa dibatalkan.cari lah brand yg mahal sikit.kopak mama kamu wahai anak-anak.sepender korang nak sama harga ngan sepender mama dah.haih.sungguh mencabar kan?kalo korang,mesti sanggup masuk baby GAP atau GUESS kid kan!??janji tak rebut-rebut.ekekke
6. Cabaran nak melayan kerenah papa anak-anak.papa pun sebok nak shopping raya gak,tak sabar nak tunggu next week dah.nak gak shopping sekali ngan anak-anak.ampunnnn!!!jap-jap nak gi fitting seluar,pastu baju plak,pastu kasut.dah pilih design ni,letak balik lepas tengok rege.pastu belek lain pulak.rege OK,tp design plak kaput.papa ni jenis nak murah tapi nak barang yg baeeekkkk punya.mana nak dapat ye tak???mama lah yg tercabar.terpaksa cari size n design n rege yg menepati citarasa papa.huhuhulayankan aje :P
Itu lah antara cabaran-cabarannya....macam tak sanggup jek nak hadapi.lenkali,nak shopping sebulan sebelum puasa lah..puas hati!!!!tapayah rebut-rebut.hikhik
Ok,yg penting checklist dah setel.tinggal mama,mak dan mertua punya jek belum.minggu terakhir sebelum raya lah....
Ok,babai!!!sambung next entry.entry makan-makan :)

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

5 comments:

Lily@MamaZaraZareef said...

wahhhh..mmg shopping sakan nih..=D

shila ariff said...

salam pagi,

tul tu..shila shopin keperluan raya utk hazim masa 1st day ramadhan..sale baru start org pun belum start shopin lagi..so tak le berebut...huhuhu...kami takde le layan GAP ke Guess ke?..huhuhuhu..kiko je yg termampu...huhuhu...

NONIE ROSSI AZIZ said...

itu pasal la kak nonie suka shopping baju budak before puasa kalau tak hazabbb...akak baju anak-anak dah settle tinggal baju bapaknya ngan kasut bebudak ni jer..tetiba air liur rasa nak meleleh pasal terbayang2 kecantikan kasut clarks yg akak tengok kar subang parade haishhhhhh...

norly a.k.a mamaDZ said...

lily:takde la sakan sgt,pokt xbape nk tebal la.yg penting, keperluan raya anak jek..mama dia sederhana jek.hehe

shila: pg dear..kalo ikutkn norly mmg nk shopping seblom puasa.tp hubby suka shopping time puasa, dia ckp xmeriah shopping awal.adoiii~

k.nonie: haha..meleleh air liur eyh..sy ni kalo poket tebal, nk gak gak rembat sepsg...huhuhu

puteri** said...

tu diaa...terasa cabaran tuh..

Kalau SUKA, boleh KLIK eyh!!!