Wednesday 15 June 2011

Resepi Hangat: Tiramisu

1 1/2 bungkus biskut ladyfingers [kalo guna bekas besar,mebi guna 2-3bungkus]
250gm cream cheese
250ml whipping cream i.e.brand emborg
120gm gula
Air suam yg dibancuh 2sd bsr nescafe
Serbuk koko tuk hiasan

Campur gula,whipping cream n cream cheese dlm bekas
Sudah sebati,mixerkn bhn2 td hgga sebati dan tak berketul-ketul
Dlm bekas kaca,ambil bancuhan td buat 1layer
kemudian,rendam biskut dlm air nescafe secara cepat-cepat(kalo lama sgt biskut akan hancur) dan susun atas layer td
Tutup biskut dgn layer kedua,hias serbuk koko
Ulang step,susun biskut jgn bertindih,tuang bancuhan cheese n koko.ulang smp siap n sejukkn 8jam

Dan siap tuk dimakan :)
Resepi mama ni agak lembut tau,so tiramisu agak susah nak dikeluarkan dr bekas
Seeloknya,ambil guna sudu besar sbb tak boleh dipotong dgn pisau

Cubalah!serius sedap walopon rupanya agak kurang mengghairahkan.hehe

P/s:mama buat minggu last cuti sekolah,khamis lepas kalo xsilap.sehari je,abes licin :)

P/s:update guna BB kureng besh sbb gambar xleh nk susun ikut step *ke mama yg tak reti??hahaha*

Caption gambar:-
1.Biskut ladyfingers
2.Adunan(creamcheese+gula+whipping cream)
3. Air nescafe
4.Serbuk koko
5.Tiramisu.Ready tuk disejukkan

Lepas korang da mkn hasil tangan korang ni,kompom korang taknak lg beli tiramisu kt kedai kek sbb rasanya mmg setandinglah.hehe


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

No comments:

Kalau SUKA, boleh KLIK eyh!!!