Monday, 20 September 2010

Adik Baby Zahra

Jumaat - Syawal 8 1431H
mama & papa plan nak ke Hospital Umra tuk mulakan regular check up kat situ sampailah bersalin.
setelah membuat pelbagai perbandingan.ececeh, poyo jek. antara UMRA ,Razif & Barakah.
akhirnya, kami decided tuk bersalin kali ni di Umra.
so, pagi-pagi Jumaat nan indah tu.kami gi lah hospital umra.before tu, sempat gi bekfes warung bawah pokok.


kami sampai kul 10.30pagi.time tu, ada lebih kurang 5 ibu mengandung tunggu giliran.
memang memula tu, nak set appointment dengan Dr Ummul.tp, bile tengok 5 ibu mengandung tu semua tunggu Dr Ummul, kalo ,mama tunggu gak mau sampai ke petang baru setel.
so, mama decided tuk amik jek Dr Rafi. walopon berat hati sikit, kalo boleh memang nak Dr Ummul. tapi, Dr Rafi adalah pakar sakit puan kat situ, maka papa kata, xkesahlah. papa kan ada sekali.
so, set appointment ngan Dr Rafi. cepat jek nama di panggil.
memula juz nak consultation ngan Dr Rafi dan scan ngan Dr Ummul. tapi, tetiba Dr Ummul ada kes emergency kat dewan bersalin. kalo tunggu gak, lambat. so, papa kata scan jek ngan Dr Rafi...
makanya....
inilah adik baby Zahra....

Alhamdulillah, baby sihat...dan sangat aktif.
mama dah boleh rasa gerakan aktif baby...
masa Dr scan pun, dia non-stop gerak, sampai susah Dr nak scan...
baby dah 21weeks..dan Dr jangka 24 Jan 2010, awal seminggu dari tarikh 1st scan aritu.
tak kesahlah, janji baby sehat & mama selamat lahirkan dia kan...
baby dah 435g

dari gambar scan ni, korang agak-agak kan, baby girl ke boy???
mama pun tak berapa pasti, masa Dr tunjuk tu, macam kurang jelas.
so, Dr Rafi bagitau, next appointment dah boleh scan 4D.time tu bleh nampak jelas jantina baby & rupa baby sekali.
tp, mama cam tak minat pulak nak tengok. tak surprise. tapi, papa kemain excited lagi nak buat 4D scan.hehe
masa scan hari tu, Zahra dan papa paling excited.bukanlah mama tak excited, tp mama kan dah rasa gerakan baby, so xdelah excited bile Dr tunjuk kepala baby, perut, tulang belakang dia, peha dia dan tettt dia..hehe
sebab, sebagai mama dia, mama lebih rasa kehadiran dia & tumbesaran dia dlm tummy mama.excited wohhh!!! especially, bile baby dah pandai buat gerakan keras yang boleh mengejutkan mama dari tidur.
bile papa usap-usap perut, lagi lah baby mengeras jek.hehe
mama ada tanya Dr Rafi, betul ke baby dah gerak sbb mama terasa gerakan dia. mama ingat, perasaan mama jek, ye lah manatau amma ni excited terlebih, padahal bb lom gerak.hehe.Dr cakap, 2nd baby mmg cepat sikit. masa 18weeks baby dah mula gerak. masa 1st bb, memang 20-24weeks baru terasa.

kami setel semua, kul 11 lebih. terus ajak papa gi McD s.2 tuk pekena triple cheese burger.
bile tgk iklan dia, telan air liur jek. hehe
kami sampai kat McD kul 11.55am. so, kena tunggu before Mcvalue lunch start.

inilah menu lunch mama....meletopss!!!
triple chhese burger, air ribena besar, Cheese Mcshaker fries.
if beli set besar, akan dapat cheese mcshaker.
sedap, kaya dengan keju.
tu yg berat naik 0.6kg walopon baru raya seminggu.muahaha
groovy lime sundae kongsi 3 orang.sedap gile wehhh!!!
cik Zahra yg dah big girl skang neh...happy meal tuk dia :)
suka lah cik kak ni dapat toy powerpuff girl.hehe

papa masih setia dengan bigmac nya....

balik kocoh-kocoh sebab papa nak gi solat jumaat.
apa aktiviti kami petang jumaat????tungguuuu!!!!


love: mamazahra ^__^

4 comments:

amm said...

ala sm je mek, depa laki bini & klu bini bz so laki dia yg akn replace....aku dl time bersalin, laki dia lg yg sambut....malu tolak tepi yg penting bby dlm perut selamat kuar...hihi....

babe, mcd??aku dh xlalu nk jamah....ekeke....

Norly Saliana a.k.a Sweetmama said...

amm: tu lah.tp kan, ada gak org ckp byk yg xpuas ati ngn umra sbb byk kes. ye ke?nek seram aku lak..huhu
aku xkesah pun, Dr lelaki, yg penting hubby aku ada sama...

mcd??sebulan aku xjamah mcd, sekali teringin plak nk bedal triple cheese burger tu, mmg sedap lah.
ko ada isi ke? smp xlalu nk jamah.hehee

amm said...

bkn psl ada isi la...sebaliknya rumors d tenet tu psl mcd, ahaks...

Norly Saliana a.k.a Sweetmama said...

amm: owh, aku abaikan segala rumours tu..sbb mekdi sentiasa menjadi poojaan hatikuu..hakhak

Kalau SUKA, boleh KLIK eyh!!!