Tuesday, 31 August 2010

Restoran Ayam Bakar Wong Solo

Ni cerita nak basi sebenarnya, hehe
cerita Ahad lepas.
Ahad, papa ada kelas.then, mama memang dah plan nak ke pasar stadium shah alam dan nak ke SUnway Pyramid tuk shopping raya sikit.
so, pagi Ahad tu, mama hantar papa gi kelas.
kul 7 lebih dah gerak hantar papa sbb papa nak singgah opis dulu.
then, baru hantar papa ke UiTM, Seksyen 17.
lama giler mama dah tinggalkan kampus S.17 tu.
last masa mama part 3, tahun 2003. lama betul. serius dah lain benar.
makin lawa pulak. dulu, sikit punya hodoh kampus tu.skang dah maju, dah ada pusat islam & library cantik tuk budak-budak INTEC.
so, budak-budak UiTM tumpang sekaki lah.hehe
oleh kerana dah kepenatan berjalan shopping raya dengan cik Zahra.
mama memang sengaja ajak papa buka kat luar.
setelah 19hari berpuasa, baru berpeluang buka kat luar.
balik-balik, kat umah, umah mertua or umah kakak-kakak mama jek.
so, amma decide nak makan kat Wong Solo. so, kul 2ptg camtuh, mama buat reservation.takut full pulak kan.
kul 5.30ptg, mama& zahra gi jemput papa kat kampus then terus singgah solat kat Petronas.
barulah ke Restoran Ayam Bakar Wong Solo.
lepas pesan makanan, papa gi pusing-pusing area situ, mama & zahra tunggu sampai buka.

tembikai, kurma& air mineral dia bagi free kot.

air tembikai tuk papa, jus alpukat (jus avacado coklat) tuk mama & air sirap limau tuk Zahra.
cik Zahra dah bedal abes tembikai tu sorang-sorang.

puan punya belog harus ada :)

set ayam penyet tuk mama.yummy.sambal yang sangat power!!! sampai panas bibir.
tapi, serius lain sungguh ayam penyet kat wong solo ni dari ayam penyet AP.
selama ni, mama makan ayam penyet kat AP jek.mmg sedap.
tapi, kat wong solo ni pun sedap, cuma ayam tu takde kriuk-kriuk rangup ayam cam kat AP.hehehe

set ayam bakar tuk papa.
bagi amma, mama tak berapa suka ayam bakar ni sbb terasa sangat madu dia.manis.
tapi, rempah dia sampai ke tulang ayam tau.
terasa sangat.
papa memang suka :)

kami ambik side dish : cah kangkung(kangkung belacan)

pendek kata, memang puas hati lah berbuka di Wong Solo ni :)


love: mamazahra ^__^

2 comments:

NONIE ABDUL AZIZ said...

restoran ni area mana norly...terliur seh!!!

Norly Saliana a.k.a Sweetmama said...

@NONIE ABDUL AZIZ

restoran ni,bagunan belakang jakel s.7 tu,same building ngn jakel cuma dia kt belakang jakel. sederet ngn wong solo tu, ada kedai makan upin-ipin, then ada bakery shop.kalo nk gi jakel dr wong solo tu, jln kaki hgga hujung, smp lah kt jakel...sambil makan, sambil shopping :)

Kalau SUKA, boleh KLIK eyh!!!