Saturday, 16 May 2009

~ mama yang tensen tahap gaban ~

sure kowang paham kan tajuk n3 tuh...
mama sedang tensen...
tensen tahap tak bleh blah... tahap gaban.. [gaban tuh, katun cam otromen... main time mama tecik lu...ahaks~]
mama tensen ngan keje mama...
mama tahu, mama utang ngan kowang citer hari ibu & citer ujung minggu...
tapi, mama dah tensen sesgat...
so, kowang adalah mangsa lepas geram mama...
kowang...[ nada sedih neh..]
mama tgh tensen, tensen ngan keje mama...[nanes esak2...]
kowang tahu tak???
mama dah takde hati nak keje..
rasa cam da putus asa..[huwaaaa... nanes lagik kuat]
rasa cam nk carik keje lain pun ada gak...[nanes esak2]
rasa nyesal pun ada... nyesal sbb tak dengar nasihat papa...papa meme tak setuju mama tukar bidang... dari accounting to auditing...
walopon dari aliran yang lebih kurang sama, papa kata mama expert accounting... sure ada masalahnye nanti..kalo join auditing...
ha! hambek ko!
skang, tanggung lah....[ketuk pale seniri..huhu~]
keje sbg auditor ni sungguh memenatkan...penat tahap dewa-dewi gitu...
dah la keje kena turun ground @ site ... tu still leh tahan lagi...still leh control keadaan...
setakat keje bawah panas.. or keje redah gerimis or lecak... no hal lah bagi mama...
ni mama terpaksa korbankan masa singgang mama, yang sepatutnya mama abeskan tuk papa n zahra.. mama perlu keje...kowang cuba bayangkan...
semalam, mama n asyanie kena gi audit kat JB...ada ad hoc audit... so, mama bertolak ahad pagi...AHAD! mase yg sepatutnya mama abeskan ngan hubbyku yg tercinta n puteriku, Zahra...
penat drive Klang ke JB tak abes lagik, pagi2 morning semalam dah kena turun site tuk verify asset yg nak dispose....lebih kurang 71 unit...[bukan byk sgt pon~]
alhamdulillah, Allah makbulkan doa mama...
semuanya jalan lancar.. thanks so much pada Hj Zul n En Zaini yang banyak bantu keje kami...
abes jek keje lebih kurang kol doblas..
rushing balik hotel tuk check out sbb mama tak entitled tuk travelling day...[patut ke u ols? bos tak rasa ke mama letih drive Klang-JB-Klang.. tak rasa ke, kesan kalo mama drive dlm keadaan tak cukup rehat?? mebi boleh eksiden..tapi, mintak jauhkah kan...mama tahulah yg mama neh lom kompom, still budak baru.. tap, mama bukan ROBOT... mama pun ada rasa letih...tu pon, bos takleh pikir ke??? u ols pikir lah seniri...]
maka mama PERLU rushing balik KL semalam gak...
oleh kerana hujan renyai...n jalan licin... asyanie drive slow... lagi pun kitowg dah letih tahap gaban... takut lak kalo pape buruk terjadi...
yang buat mama tension, pagi2 ni kena masuk opis... letih keje n travel tak abes pun lagi...[sampai ati bos...]
dah la langsung tak tanya, letih ke tak.. jangankan nak offer bg off day...
lagik, dah ada keje menanti... langsung tak pikir pun "keletihan" mama n asyanie...
kalo salu camneh, mama dah tak sanggup rasanya....
mama sanggup kembali ke dunia accounting mama n lupakan auditing....
at least, masa kat finance dept. mama tak perlu harungi semua neh...
kowang tahu tak...
mama skang neh... tengah nanges...nanges sbb mama dah hampir putus asa...
nanges sbb nyesal...
mama ingat lagi...last year, masa mama interview tuk post neh... mama tak apply pun... derang offer mama join audit dept...
mama dah cakap yang mama meme takde experience...tapi, bos yakinkan mama... semua staff akan tolong mama... dan takkan biar mama terkapai2 camneh...
tapi, skang neh...
mama tak rasa pun, derang tolong mama..
atau meme mama neh lembab??
ntahlah...
tapi, buat masa skang neh...
mama meme dah takde hati nak keje...
rasa dah putus asa...
apa pendapat kowang???
HARUSKAH.. mama berenti keje?
atau..
HARUSKAH.. mama carik keje lain?
atau...
pape jek lah...bagi ilang tensen mama neh...

4 comments:

~mama danish~ said...

apa lg weh....cr keje lain lah!!!
byk keje skang nih.....

Anonymous said...

Yana,

u kene fikir pnjg yana.. at 1st mmg u kene struggle sket .. at this stage, mmg u kene sacrifice ur time dgn family, husband n anak.. but it will pays nanti..insyaAllah.

Kitorg try tolong u as much as we could.. but, byk constraint as u know la kan ..

Kitorg pon mcm u gak Yana, depress n piss off gak ngan peel bos yg bukan2 n x consistent .. but, we manage to deal with it.. HOW?

be more OUTSPOKEN, i mean .. bukan yg melampau .. tp cukup to emphasize and to clear kan ur point.. example, mcm kes pi JB tu .. kalo u confront urself kat bos (after u da talk to ur team leader), then u leh state ur concerns n etc .. it will works.. Dia pon x brani nak jeopardize ur safety dek .. kan ..

Ok, jgn depress sgt.. n jgn give up dulu k .. hold ur self, ade byk mende u blh explore dlm line ni ..

Tapi, at current u mmg kene struggle & sacrifice sket la, akak faham u da de family .. cam akak lain ler sket .. heheh

xpe2 ... starting 25th ni U joint group akak kan? meh2 .. kitorg da bentang kapet kunin kat u neh .. :P

~mamazahra~ said...

sy tahu...
cam awal2 lagi sy join auditing, sy sgt teruja tuk belaja...
sbb sy muda...
sy sgt suka belaja...especially sesuatu yg baru...
tp, lately...sy cam putus asa...
aituh time gi training, sy da rasa semangat semula tuk terus belaja..
tapi, bile team leader sy seperti cuba memperbodohkan sy...
sy cam dah hampir putus asa...
sy tahu..sepanjang hampir pat bulan bergelar auditor sy byk terhutang budi pada senior2 yg byk bantu sy especially, team leader sy seblom neh cuma sy tak mention dicni.. bkn kerana sy tidak berterima kasih...
tapi, sy amat terkilan lately....
especially, bile bos cakap sy suka bawak mulut...
sy sedih...
sy datang nak belaja...
bkn tuk carik salah sesiapa...
yg buat sy tambah sedih bile, ada org gtau sy yg bos gtau dia, sy banyak mulut...
saya semakin tak seronok tuk terus berada kat ctu...
sedangkan sy nak belaja...
sy jugak nak provekan pd hubby, sy mampu menjadi auditor walopon tiada pengalaman... sy hanya perlu timba ilmu dr senior2...
walopn selepas sy tahu skandal lam opis tuh, sy tetap cam biasa...sy buat keje sy..
sy cuba jadik professional...
tak campur adukkan hal peribadi ngan keje...
tapi, bile bos seniri tak professional...
cane ngan sy???

Anonymous said...

sian yana, kak anor sedih lak baca entry yana nih, saya sibuk sgt skrg nih hehehe baru ada masa nak baca blog yana, sabar laa yer, tuh kak siti ada tuh hehe, yer laa kita bila dah ada anak ngan husband nih memang laa tak leh nak jauh2 sgt2 memang suffer sabar ek -kak anor-

Kalau SUKA, boleh KLIK eyh!!!